O tom, že Cavendish přestoupí do Astany, existovaly nepřímé důkazy, když byl například spatřen, kterak ho na letišti vyzvedává týmové auto Astany. Ale dokud není vše oficiální, není jasno. To už ale od úterý tohoto týdne je.

Celý příběh, který by vydal na přitažlivé filmové zpracování, došel šťastného konce a pochopitelně dalšího začátku. Příběh tedy nekončí. Mark je živoucí sprinterská legenda. 161 kariérních vítězství, z toho 34 na Tour de France. Není to tak dlouho, co se slzami v očích očekával konec kariéry po hodně nepovedené sezóně. Na poslední chvíli se nad ním smiloval Patrick Lefevere a Mark dostal novou dvouletou šanci, kterou rozhodně nepromrhal. Jenže je mu 37 let a před něj se tlačí mladé pušky. V Quick-Stepu především Fabio Jakobsen. A když pro letošek přišel z Alpecinu Tim Merlier, na Manxmana nezbylo místo.

Co teď? Končit nechtěl. Upnul se na avizovaný inovovaný projekt B&B Hotels, s nímž by se na Tour také dostal. Jenže ouha, projekt zkrachoval. Přestupový trh už skoro uzavřený a času málo. Pomohla shoda okolností. Astana vyhodila Lópeze a po ukončení kariéry Nibaliho ji nezbyl skoro žádný lídr. Snad jen Lutsenko.

A tak se obě strany daly do vyjednávání. Jednoduché to nebylo, nikoli až tak samotná dohoda Vinokurova s Cavendishem, ale hlavně vše spojené se sponzory včetně osobních aktuálního britského šampiona. Kde je vůle, je i cesta. Mark doplnil soupisku Astany na 30 jezdců. Tedy na maximální počet.

Co tedy s dalšími sprinterem Cees Bolem, který se podobně jako Mark ocitl v nejistotě a o jehož příchodu do Astany se stále spekuluje, zvláště když i on byl viděn, kterak s Astanou trénuje. Předpokládá se, že i on bude tento rok součástí kazašského týmu. Cesta není složitá. Některý z mladých jezdců bude přeřazen do development týmu a na soupisce se místo uvolní. Uvidíme.

"Astana Qazaqstan bude skvělým místem pro další úspěchy, se silným týmem vedeným Alexandrem, šampionem na bicyklu a gentlemanem mimo něj," řekl Cavendish. „Už jsem si užil dlouhou kariéru, ale radost z jízdy na kole a touha pokračovat ve vítězstvích jsou stejně silné, jako byly vždycky. Takže se těším, že budu součástí úspěšného týmu, ať už budu s týmem pracovat na výhrách, překročím cílovou pásku jako první sám nebo budu fandit svým spoluhráčům. Jako vždy bude naším cílem stát na nejvyšším stupínku."

Zprávy z Gazzetta dello Sport naznačovaly, že zásadní pro uzavření smlouvy byla podpora dodavatele bicyklů Astany, italské značky Wilier. S Markem se prestiž tohoto producenta rámů a bicyklů významně zvedne.

„Mark Cavendish nepotřebuje žádnou prezentaci. Je to nejlepší sprinter všech dob a já jsem rád, že mohu Marka přivítat v týmu Astana Qazaqstan,“ řekl Vinokourov. „Příchod špičkového sprintera do našeho týmu je pro nás určitou výzvou, ale jsme na to připraveni. Vidíme nové cesty a nové možnosti.“ Přičemž naráží na skutečnost, že Astana se dosud zaměřovala na vrchaře a lídry celkového pořadí náročných etapových závodů, špičkového sprintera kalibru Cavendishe nikdy ve svém středu neměla.

„Cíle jsou stále stejné – vítězství v jakémkoli druhu závodu: klasice, etapách v různých etapových závodech a samozřejmě na Grand Tours. Mark má stále velkou touhu vyhrávat a my tuto motivaci budeme podporovat všemi našimi silami ve všech druzích závodů," uzavřel Alexander Vinokurov.