Počasí udělalo z letošního ročníku hodně netradiční Valonský šíp. Na startu 199 kilometrů dlouhého závodu ještě svítilo slunce a všichni počítali s běžným vývojem středeční klasiky, ale 105 kilometrů před cílem většina cyklistů promrzla v silném dešti a v prvním ze čtyř výjezdů Mur de Huy se peloton začal trhat. 

V dalším výjezdu na slavné stoupání skončili oba největší favorité - Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) a Marc Hirschi (UAE Emirates). Oba drobní závodníci už nedokázali vzdorovat zimě. Dánský mistr byl před startem hodně sebevědomý, věřil, že dnes zvítězí, ale dopadl dost neslavně, dokonce ho museli z kola sundat a odnést do zázemí, nebyl totiž schopný zastavit třes. 

20240417FWH0070-A.S.O._Gaetan_Flamme.jpg

Závod pokračoval i bez největších favoritů. Více než 60 kilometrů před cílem měl peloton jen něco mezi 30 a 40 závodníky a kromě Hirschi a Skjelmoseho zde chyběli i Dylan Teuns (Israel-Premeir Tech) a Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). A to vybízelo k aktivnímu pojetí závodění, protože většina týmů už neměla příliš početné zastoupení v hlavní skupině. 

Soren Kragh (Alpecin-Deceuninck) zaútočil 60 kilometrů před cílem a rychle si vypracoval velmi solidní náskok 1:15 před malým pelotonem, kde měl nejpočetnější zastoupení tým Uno-X Mobility a z uvažovaných favoritů se zde udrželi jen Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale), Maxim Van Gils (Lotto Dstny) a Tiesj Benoot (Visma-Lease a Bike). Kragh dojel na vrchol předposledního výjezdu Mur de Huy s náskokem okolo jedné minuty, ale za ním se už začalo závodit na plný plyn, což je na Valonském šípu hodně nezvyklé.

Stephen Williams (Israel-Premier Tech) zaútočil a odjeli s ním Van Gils, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) a Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels). Pronásledovat se je vydal tým Uno-X Mobility, který nejdříve sjel silnou pětičlennou skupinu a 14 kilometrů před cílem také Kragha. 

20240417FWH0071-A.S.O._Gaetan_Flamme.jpg

Peloton, který najížděl do finálového stoupání Mur de Huy měl pouze 30 jezdců. Jezdci týmu Decathlon AG2R La Mindiale dovezli Cosnefroye do posledního kilometru na čele skupiny a Francouz jel dlouho na vedoucí pozici, ovšem n půl plynu. Všichni čekali na správný okamžik k útoku a trefil ho jediný závodník - Stevie Williams. 

Sedmadvacetiletý Brit jel na desáté pozici a hledal si místo, kudy by projel dopředu. Když se před ním v prudké části stoupání otevřela cesta u levé bariéry, okamžitě toho využil a raketově vystřelil kupředu. Nikdo ze soupeřů nedokázal okamžitě reagovat, Williams byl příliš dynamický a silný. Hned si vypracoval velký náskok a udržel ho až do cílové pásky, ačkoliv Vauquelin se v posledních metrech rychle přibližoval.  

20240417FWH0074-A.S.O._Gaetan_Flamme.jpg

Francouz skončil druhý, pro třetí místo si dojel Van Gils, na favorita Cosnefroye zbylo až čtvrté místo, pátý byl Buitrago a šesté místo vybojoval Tobias Johannessen (Uno-X Mobility). Do cíle jednoho z nejtěžších ročníků Valonského šípu se dostalo pouze 44 cyklistů.