Dnes čekalo na 141 jezdců v poslední etapě 160 km délky a 1.600 výškových metrů. Netýkalo se to týmu B&B, který ze závodu odstoupil a lze se snadno domyslet, proč se tak stalo.

Rychlostní prémie a důležité bonifikační vteřiny

Hned na 23. km čekala jediná bonifikační prémie a šlo o hodně, jelikož Jay Vine (Alpecin) ztrácel v průběžném pořadí na Díaze (Delko) jedinou sekundu a ve včerejší etapě společně s týmovými kolegy právě na takové prémii stáhli náskok o 3 vteřiny.

To byl také důvod, proč už 5 km po startu atakovala dvojice Fernández a Le Turnier z týmu Delko. Hendikepem Alpecinu bylo, že do poslední etapy mu zbyli jen čtyři lidi oproti šesti Delka. Jenže dvojici to vydrželo jen pár kilometrů. Hned nato přišly další mnohočetné útoky s cílem dostat se do úniku.

3 km před prémií na úpatí kratičkého stoupání znovu útočil Le Turnier. Šlo o všechno! Dalo se totiž předpokládat, že i když v posledních 20 km jsou nějaká stoupání včetně jedné vrchařské dvojky, tak dojde opět na hromadný závěr a v něm Jay Vine může jen těžko uvažovat o zisku nějakých bonifikací.

Alpecin se sice snažil, Le Turnier byl dojet, ale výsledkem bylo jen třetí místo Philipsena, takže Díaz i po prémii držel průběžné vedení.

Souboj o nejlepšího vrchaře

Nyní byla na pořadu další dílčí zápletka. Na 44. km byl vrchol první z dnešních dvou vrchařských prémií, v tomto případě kategorie „3“. Ve vzduchu visel souboj Vitalij Buts (turecký Salcano Sakarya) versus Danilo Celano (malajsijský Sapura).

A znovu se útočilo, zájem o vytvoření úniku byl velký. Jenže nejprve bylo nutno podstoupit souboj o vrchařský dres. A skutečně došlo na duel Buts – Celano a jak bylo pravděpodobné, v tak krátkém kopci byl úspěšnější Ukrajinec a zajistil si tak vítězství v této soutěži! Pro domácí tým prestižní, byť dílčí úspěch.

Únik, který mohl všechno změnit

Únik se tedy po těchto pasážích skutečně vytvořil, ale ne tak, jak by si některé týmy představovaly. V 10členné skupině se totiž nacházel 7. muž průběžného pořadí Delio Fernández z Delko týmu, který před etapou ztrácel na kolegu Díaze 33 sekund, takže se 60. km před cílem dostal do virtuálního vedení závodu, jelikož skupina měla přes 2 minuty k dobru.

Na čelo musel kompletní Alpecin-Fenix včetně Jaspera Philipsena a jet jak o život. Nikdo jim ale moc nepomáhal, jen Androni kvůli Sepúlvedovi zpočátku trošku stínovalo, ale pak se do toho dali i oni.

Sprinterským týmům jako byl Israel to vyhovovalo, ať se Philipsen pořádně provětrá. A krom toho měli vepředu Cimolaie. A Deceuninck tam měl Steelse!

Jenže v první skupině se jako o život nejelo. Takže 26 km před cílem pár kilometrů před vrchařskou dvojkou bylo po úniku.

Druhá vrchřaské prémie a lídr znovu v ohrožení

Ve stoupání po čtyřproudé komunikaci na vrchařskou prémii odjel Javier Romo (Astana) s třemi lidmi a následně si je dojel ještě Celano, kterého lákala prémie, kterou také získal. Když ale ve stoupání zrychlil, zůstali na čele jen tři: s Celanem ještě Romo, jedenáctý, a Jhojan García (Caja Rural), čtvrtý muž průběžného pořadí (+0:25)! Takže Delko, Alpecin a Androni poslali na čelo hlavní skupiny po člověku.

V posledních 6 km se muselo ještě dvakrát stoupat a závěrečné 4 km už byly ve sjezdu. Vpředu byli samí výborní vrchaři, ale nikoli vrchařské blechy. A cítili šanci, takže jeli maximální tempo. 7 km před cílem měli 30 vteřin!

Posedmé souboj sprinterů

Ale nakonec ani oni 2km před cílem síle letícího 60členného balíku neodolali. Takže konečně André? Nebo zase Philipsen? Či počtvrté Cavendish?

Nejlépe to měl připravené Greipel. Přes něj šel už přeci jen rychlostně lépe vybavený Philipsen. Jenže ten si přivezl do posledních desítek metrů na zadním kole Cavendishe a to byla jeho smůla: Mark v Turecku počtvrté!

Kdo ale slavil nejvíc, byli cyklisté francouzského Pro týmu Delko, protože vyhráli prostřednictvím José Manuela Díaze celý etapák!