Jelo se ze St. Raphäel pod Notre Dame do Ramatuelle 188 km s jedním kopcem Col di Vigan (330 metrů nad mořem) už na 40. kilometru. Dlouho se držela vpředu ujetá šestice/pak pětice/nakonec čtveřice „bezejmenných“, až 12 kilometrů před cílem se peloton nejvíc zásluhou Cofidisu sjel a začalo se vážně závodit. Rozhodující nástup zapálil Mathieu Burgaudeau (Total Energies), ale jako první v šestičlenné skupině odpadl.

Aktivitou tu hýřil Neilson Powless (EF Education/Easypost), Američan, který už v tomto roce vyhrál dva francouzské závody, GP Marseilleisa a etapový Tour de Gard. Náskok vzrostl na 20 vteřin a vypadal nadějně. Až u cedule, označující poslední kilometr, explodoval Kévin Vauquelin (Arkea Samsic). Do kopce ujel i Powlessovi, který jako by se „vyndal“ předčasně při organizaci úniku. Uspěl aspoň ve spurtu o druhé místo s dvojnásobným lucemburským šampionem Kevinem Genietsem (Groupama/FDJ).

„Bylo to hodně rychlé. Zachoval jsem klidnou hlavu. Vím, ž mám formu a znám trať. Jakmile jsem viděl nápis poslední kilometr. Věděl, že musím vyrazit, že je opravdu poslední. Zůstat tam s Powlessem je skvělé, jsem šťastný. Dobrý start, ale nevím, co se ještě stane další dny, určitě ale udělám to nejlepší, co dokážu,“ říkal v cíli. Díky bonifikaci vede o 9 vteřin. Sprinteři si to tedy dali až o páté místo, o 25 vteřin později, nejlepší byl Bryan Coquard (Cofidis). Slušně rozjel závod i Clément Venturii (Ag2R/Citroën), který startoval před dvanácti dny na mistrovství světa v cyklokrosu. Průměr etapy měli přes 43 km/h.

Tour of Alpes Maritimes et du Var má už 55letou tradici. První ročník vyhrál Poupou, milovaný Raymond Poulidor, dědeček Mathieu van der Poela, třikrát tu kraloval létající Holanďan Joop Zoetemelk, dvakrát francouzské srdce Thomas Vockler a naposledy i dvakrát Nairo Quintana, ten ale na obhajobu vinou známých okolností chybí.V kategorizaci UCI má 2.1, stejně jako česká Sazka tour.

V sobotu se pokračuje z Mandelieu do Antibes (179 km) už s více kopci a finále v neděli se jede z Ville Franche-Sur-Mer do Vence (132 km), kde má byt i Romain Bardet, jinak s rodinou žijící trvale v Auvergne. A poslední etapu označil za „domácí“ i Nicolas Vinokurov, jedno z ambiciozních dvojčat slavného kazašského šampiona, oba vyrostli nedaleko u Monaka. Kdo sem přijede ve žlutém? Sledovat můžete na Eurosportu.