Druhá etapa 28. ročníku Tour of Slovenia byla dlouhá 147 km a vedla ze Žalece do Celje, kde cyklisty čekal závěrečný výšlap k hradu nad městem.

120 úvodních km nebylo s výjimkou jedné vrchařské prémie druhé kategorie, umístěné uprostřed etapy, nijak profilově náročných. Což se ovšem nedalo říci o závěrečných 25 km. Nejprve přišla na řadu druhá vrchařská dvojka (5,2 km a 7,7 %) a po sjezdu ještě výšlap do cíle (1,9 km a 7,2 %).

V první polovině etapy odjelo 9 lidí a najeli maximálně kolem 2 minut. Z World týmů tu byl pouze Konyšev z BikeExchange. A opět stejně jako včera tu měl zastoupení Gazprom v podobě Kuznětsova. O tempo pelotonu se starali především cyklisté UAE Emirates. Teprve před nejtěžší pasáží etapy začali být aktivní cyklisté Bahrainu a Uno-X.

O všem podstatném se rozhodlo v předposledním kopci. Rui Oliveira (UAE) odvezl Pogačara, s nímž se pokusil držet krok Jan Tratnik (Bahrain).

Pak už za to vzal sám Pogačar a ujel úplně všem včetně Mattea Sobrera (Astana), který zpočátku vzdoroval nejlépe z pronásledovatelů. Následně vznikla situace, kdy za osamoceným Pogačarem jeli s odstupem Sobrero společně s Rafalem Majkou a Diegem Ulissim (oba UAE) a za nimi dvojice James Shaw z britského Ribble Weldtite s Janem Polancem, dalším mužem UAE.

Nakonec se pronásledovatelé Tadeje Pogačara sjeli do devítičlenné skupiny, a jelikož tu mělo UAE početní převahu, spolupráce vázla a náskok Pogačara narůstal.

Teprve v cílovém stoupání, kdy bylo jasné, že Pogačara už nelze ohrozit, atakoval Majka a z jeho aktivity se snažil v samém závěru profitovat Ulissi.

Jemu však těsně překazil double na stupních vítězů jediný zástupce dalšího na tomto závodě mimořádně ambiciózního celku - Bahrainu, který se ve skupině nacházel: Matej Mohorič.

Roman Kreuziger dojel v početném grupetu na 107. pozici se ztrátou 18:13 min.