V šesté etapě se Pogačar rozhodl šetřit síly, nijak se nesnažil získat byť jen pár vteřin náskoku v klasikářském závěru závodu a už se objevily pochybnosti o jeho formě a zdravotním stavu. Pogačar ve formě by přece útočil, proč tedy byl tak pasivní? Podle svých slov je rád, že nebezpečná prašná etapa je za ním a nemusel řešit žádné problémy. "Doufám, že zítra bude dobrý den. Trať je rozhodně zajímavá, s tím záludným stoupáním na konci. Jestli chci vyhrát? Ne, chci se jen cítit dobře na kole, chci cítit že můžu šlapat naplno jako na silničním kole. To je pocit, který hledám. Uvidíme, jaký výsledek to přinese," řekl před dlouhou časovkou. 

Pogačar je rozhodně favoritem mezi lídry na celkové pořadí. Loni na Tour de France neměl svůj nejlepší den, když ho Jonas Vingegaard porazil rozdílem třídy, přesto byl Pogačar s velkým náskokem druhý. Časovka není jeho nejoblíbenější disciplína, ovšem pokud je v pořádku a nebude mít žádný technický problém, jeho standardně vysoká výkonnost by mu měla vynést další sekundy do průběžného pořadí. 

1162061906.jpg

Individuální časovku v závodním nasazení jel naposledy na světovém šampionátu ve Skotsku, ale po náročném silničním závodě už nebyl schopný podat dobrý výkon a Geraint Thomas ho na 48 kilometrů dlouhé trati porazil o více než minutu. Jenže to byla úplně jiná situace, Slovinec byl jinak ve všech předchozích soubojích v etapových závodech lepší než Velšan. Geraint Thomas přesto nebude snadný soupeř, je v nepochybně dobré kondici a loni skončil druhý o vteřinu za (nemocným) Remcem Evenepoelem.

Ostatních závodníků z první desítky celkového pořadí se Pogačar obávat nemusí. Nikdo z nich totiž není spolehlivým specialistou na chronometr a budou bojovat o to, aby v náročné časovce neztratili příliš mnoho času. Snad jen Dani Martínez by mohl získat nějaký čas na ostatní (s výjimkou Pogačara a Thomase) a určitě by si rád pojistil umístění na pódiu. 

baBQpH9w9p7a9lT94kJD_240424-081521.jpg

Časovka bude velkým testem pro Ciana Uijtdebroekse, který mezi juniory patřil k výborným časovkářům, ale mezi profesionály se mu nedaří. Uijtdebroeks projel obávanou prašnou etapu bez ztráty a zůstal na čtvrtém místě celkového pořadí. "Dnes jsem si to užil. Neměl jsem v hlavě celkové pořadí, prostě jsem se zaměřil jen na etapu. Kdo ví, třeba v budoucnu pojedu Strade Bianche. Opravdu jsem si to užil. Doufám, že to samé bude platit i v zítřejší časovce. Zatím mi na Giru všechno vychází. Na nic si nemůžu stěžovat. Zítra pojedu tak tvrdě, jak jen to půjde, a pak uvidím, jak to dopadlo."

40,6 kilometru dlouhá časovka z Foligna do Perugie je prvních 34 kilometrů zcela rovinatá, technicky nenáročná a rychlá, ale pak se začne stoupat do kopce Casaglia, který měří 1,3 km s průměrem 10,7 %! Změna tempa a rytmu bude tak velká, že se mnohým jezdcům zakousne do nohou. A do kopce se pojede i ve zbytku závodu. Do Perugie se bude stoupat celkem 6,6 km, v průměru o 4,1 %. 

1161852810.jpg

Díky stoupání je Pogačar favoritem etapy i v porovnání se specialisty, nejenom mezi lídry na celkové pořadí. Filippo Ganna se na časovky připravoval cíleně, chce je obě vyhrát a v 6. etapě si předčasně vystoupil z pelotonu, aby ušetřil co nejvíc sil. Žádní další ryzí specialisté na časovku ve startovní listině nejsou, takže očekáváme boj mezi Gannou, Pogačarem a Thomasem o etapové vítězství.