7. etapa Tour de France byla první s horském dojezdem a podle toho se také závodilo. Očekával se souboj uprchlíků o etapové vítězství, jenže na Tadeje Pogačara (UAE Emirates) v cíli čekali rodiče a přítelkyně, Pogačar se před nimi chtěl předvést a dlouhý únik to měl proto mnohem těžší. Tým UAE Emirates udržoval odstup od vedoucí skupiny okolo třech minut, přesto to málem Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) vydržel až do konce. Dostižen byl až 80 metrů před cílem.

Boj o dlouhý únik byl opět velmi tvrdý, nakonec se vytvořila jedenácti cyklistů, kde poprvé byli také jezdci BORA hansgrohe Max Schachmann a Lennard Kämna, dále Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Luke Durbridge (BikeExchange - Jayco), Mads Pedersen (Trek - Segafredo), Cyril Barthe (B&B Hotels - KTM), Imanol Erviti (Movistar), Simon Geschke (Cofidis), Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl) a Vegard Stake Laengen (UAE Emirates).


Tempo v pelotonu udržoval tým UAE Emirates, který chtěl bojovat o etapové vítězství a uprchlíci se proto nemohli vůbec šetřit. Už 73 kilometry před cílem proto zaútočil Kämna a zmenšil skupina na sedm jezdců. Kromě něj se vpředu udrželi Schachmann, Erviti, Geschke, Teuns, Dubridge a Barthe. Tato skupina držela solidní náskok až do cílového stoupání. Hned na začátku La Super Planche des Belles Filles opět zaútočil Kämna, následně to zkusil Geschke a vytvořil si malý náskok.

Za uprchlíky stále jel tým UAE Emirates a uprchlíky příliš nestahoval. Když potřetí zaútočil Kämna, zůstal vpředu sám a držel náskok více než jednu minutu před hlavní skupinou. Tempo UAE Emirates postupně odnesli někteří favorité. 4 kilometry před cílem odpadl Ben O'Connor (AG2R Citroen), o chvíli později také Aleksandr Vlasov (BORA hansgrohe) a to stále nikdo neútočil. Pogačar čekal na poslední stovky metrů a spoléhal na svůj tým. Rafal Majka držel dobré tempo až do posledního kilometru s gravelovým úsekem, ale na šotolině už musel na špici skupiny sám Pogačar.

Lídr závodu stále čekal s útokem a Kämna se díky tomu stále držel v čele závodu, ale ve strmých úsecích s stoupáním přes 20 % trpěl. Pogačar za sebou netakticky táhl celou skupinu a toho zkusil využít Vingegaard, který zaútočil asi 200 metrů před cílem, projel kolem Kämny a trochu utrhl trpícího Pogačara. Jenže Slovinec se ještě dokázal zmáčknout a těsně před páskou se před něj dostal a zvítězil. Třetí Primož Roglič (Jumbo - Visma) ztratil 12 sekund, čtvrtý skončil Kämna a pátý Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) s odstupem 14 sekund.

"Etapa byla opravdu těžká, zejména ta poslední část. Jonas byl dnes hodně silný. Ale všichni v týmu pro mě tvrdě pracovali, takže jsem se musel protlačit až do cíle. A získal jsem trochu času, což je vždycky dobré. Na Tour není žádný odstup od konkurence dostatečně velký," řekl Pogačar v cíli závodu. Byl to pro něj významný den z více důvodů: "Když byla trasa závodu odhalena, určil jsem si tento dojezd jako svůj velký cíl. V cíli byla Urška a pod kopcem čekala moje rodina. Taky jsme dnes představili nadaci, která se zaměřuje na výzkum rakoviny. Jsem šťastný a hrdý zároveň." 

Vingegaard dal Pogačarovi pořádně zabrat ve stoupání, které Slovinci vyhovuje mnohem více. V dlouhých alpských stoupáních by mohl být dokonce silnější. "V současné době je Jonas jedním z nejlepších vrchařů na světě. Možná nejlepší. Teď se mu daří opravdu dobře."

Rozdíly mezi lídry na celkové pořadí byly pouze malé. Pogačar si v celkovém pořadí polepšil o 4 bonusové sekundy před Vinegaardem a vede s náskokem 35 sekund. Na třetí místo poskočil Thomas, který ztrácí už 1:10. Adam Yates (INEOS Grenadiers) má odstup 1:18 a David Gaudu (Groupama - FDJ) 1:31. Do dvou minut ztráty se vejde deset jezdců, desátý Dani Martínez (INEOS Grenadiers) má 1:55 a na 11. místě je Nairo Quintana (Arkéa Samsic), který patří k poraženým dnešního dne, protože v etapě ztratil 51 sekund. Roglič se posunul na 13. místo, ale jeho ztráta narostla na 2:45.