Tým UAE Emirates zvládl udržet dlouhý únik pod kontrolou a umožnil Pogačarovi dojet si pro čtvrté etapové vítězství. Pogačar musel zaútočit už 15 kilometrů před cílem, okamžitě se zbavil všech ostatních lídrů na celkové pořadí a vydal se stíhat zbývající uprchlíky, především Naira Quintanu (Movistar), který se poprvé po svém návratu k závodům ukázal v nejlepší formě. Kolumbijec měl sice v okamžiku Pogačarova útoku tři minuty náskoku, ale na vrcholu stoupání Foscagno, po pouhých pěti kilometrech, už z toho bylo pouze 40 sekund a po krátkém sjezdu byl dostižen 2 kilometry před cílem. Ve strmém závěru do Mottolina už neměl šanci vzdorovat a dojel 29 sekund za suverénním mužem v růžovém outfitu. 

S Pogačarem ve skutečnosti už nikdo nezávodí, když ve výjezdu na Foscagno nastoupil, jako jediný se zvedl Dani Martínez (Bora-Hansgrohe), ale ani mu nezapadl do háku. Jezdci Ineos Grenadiers pokračovali ve vlastním tempu a vlastně se jim tímto způsobem podařilo ubránit druhé místo Gerainta Thomase, protože britský cyklista dojel ve stejném čase jako Martínez.  

„Dnes to byl jeden z nejlepších dnů... ne celý den, ne nejlepší den mé kariéry, ale byla to opravdu pěkná etapa, opravdu dobrá trasa, pěkná stoupání a tým odvedl skvělou práci,“ řekl Pogačar po svém historickém vítězství.

1164002531.jpg

„Tuhle etapu jsme měli v hlavě už od prosince a jsem strašně šťastný, že jsme ji udrželi pod kontrolou. V posledních 15 kilometrech jsem do toho dal všechno a jsem moc spokojený, že jsem mohl vyhrát královskou etapu, navíc v Livignu, jednom z mých nejoblíbenějších míst v Itálii.“

Rozhodující útok měl předem naplánovaný. „Radil jsem se s týmovými kolegy. Museli jsme jet chytře a nedat uprchlíkům příliš prostoru. Rafal Majka si vedl skvěle. Když byl vítr do zad, zaútočil jsem a doufal, že se mi podaří sjet ztrátu,“ pokračoval.

Dva kilometry před cílem dojel o osm let staršího Quintanu, který vyhrál Giro před deseti lety. „Tehdy jsem pořád sledoval Frooma a Quintanu. Vždycky jsem se na Quintanu zlobil, že útočí příliš pozdě,“ smál se Pogačar. „Ale dnes jel velmi dobře. Také Georg Steinhauser dnes jel skvěle.“

Sám Quintana nebyl zklamaný, na takový výsledek a především výkon, čekal od začátku sezóny. „Dodává mi to hodně sebevědomí a motivace do zbytku Gira i do zbytku sezóny,“ řekl po dojezdu. „Už v prvním týdnu jsme s Pelayem zaznamenali pěkné etapové vítězství. Pak jsme se začali snažit o to víc, jak jsem dnes ukázal. Chceme ještě víc. Atmosféra v týmu je dobrá. Doufáme, že se nám podaří dosáhnout dalších pěkných výsledků.“

Hirt si polepšil a je zpět v top ten

Jan Hirt (Soudal Quick-Step) opět ukázal, že ve vysokohorských etapách je doma. Ve výjezdu na Foscagno mnohokrát trpěl, ale dokázal se udržet v elitní skupině s Thomasem a Martínezem až do závěrečného výjezdu a ujel Alexi Baudinovi (Decathlon AG2R La Mondiale), Lorenzu Fortunatovi (Astana Qazaqstan) a Michaelu Storerovi (Tudor) a dostal se před ně v celkovém pořadí. Je desátý s odstupem 13:11.    

Tým UAE Emirates udržel na uzdě obří únik

Do dlouhého úniku se pochopitelně snažila dostat spousta závodníků, mnozí doufali, že tým UAE Emirates nedokáže vzdorovat. Nakonec se podařilo odjet nejdříve dvanácti jezdcům, kde však chyběl Simon Geschke a proto se tým Cofidis vydal stíhat a ujelo dalších čtyřicet jezdců.

Pogačarův tým v prvních dvou stoupáních na to nereagoval, Mikkel Bjerg jel na čele pelotonu takové tempo, aby se zde udrželi i Juan Sebastian Molano a Rui Oliveira, kteří poté mohli udávat tempo v téměř šedesát kilometrů dlouhém údolí před vjezdem do Mortirola. Zde peloton ztrácel čtyři a půl minuty a etapa tedy mohla skončit vítězstvím někoho z úniku, i někoho z hlavního pole. 

Na Mortirolu se uprchlíci rozzávodili a vytvořila se nová skupina osmnácti nejlepších vrchařů, kde byli Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Michel Ries (Arkéa-B&B Hotels), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Simon Geschke, Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Juanpe López (Lidl-Trek), Nairo Quintana, Pelayo Sánchez (Movistar), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Davide Piganzoli (Polti-Kometa), Attila Valter (Visma-Lease a Bike), Michael Storer (Tudor), Luca Covili (VF Group Bardiani) a Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani).

Quintana si vzpomněl na svá nejlepší léta

Tato skupina začala opět závodit až pod výjezdem na Foscagno, patnáct kilometrů dlouhé stoupání. Útok Němce Steinhausera byl tak dynamický, že si vybudoval až minutový náskok. Ostatní závodníci se na tento úniku sice snažili zareagovat, ale pokusy Piganzoliho, Valtera a Storera nebyly dost důrazné. 

GN8wA1VW8AAB_7G.jpeg

Quintanův protiútok byl mnohem lepší, brzo se zbavil všech soupeřů a dojel Steinhausera. Zkušený Kolumbijec nešlápl v dlouhém úniku ani jednou navíc, vůbec nebyl vidět na čele žádné skupiny a ušetřil dost sil na rozhodující okamžiky závodu. Steinhausera dostihl 4 kilometry před vrcholem stoupání Foscagno, celkem 13 kilometrů před cílem. Jenže mezitím už se blížil Tadej Pogačar. 

Pogačarův nukleární útok

Bjerg, Molano a Oliveira odvedli v první polovině etapy skvělý výkon, na který navázal podobně silný Vegard Stake Laengen. Po vysokém Norovi byl na řadě Domen Novak a ve výjezdu Foscagno už to bylo na posledních dvou domesticích, na Felixi Großschartnerovi a Rafalu Majkovi. Rakušanovi se nepodařilo snížit ztrátu na závodníky vpředu, naopak ztrácel, takže to za něj brzo vzal Majka a rozjel Pogačarovi skvělou pozici k útoku. 

Slovinec se zvedl a hned začal ujíždět všem soupeřům. Ineos se rozhodl Pogačara neřešit a tempo udával Valentin Paret-Peintre pro Bena O'Connora (Decathlon AG2R La Mondiale). NIkdo neodpověděl ani na zrychlení Romaina Bardeta (DSM-Firmenich PostNL). Závod o druhé místo celkově rozpoutal svým útokem Einer Rubio (Movistar), za kterým se vydal Thymen Arensman (Ineos Grenadiers), na kterého musel reagovat Antonio Tiberi (Bahrain Victorious). Hirtovi se dařilo držet ve skupině a nakonec zůstal s Arensmanem, Thomasem, Martínezem a O'Connorem. Až do cíle se s nimi neudržel, ale i tak si celkově polepšil. 

Thomas ubránil druhé místo 

Martínez a Thomas dokončili se ztrátou 2:50 na Pogačara a rozdíl mezi nimi zůstal na hodnotě 15 sekund. O'Connor na ně ztratil 8 sekund a vysněné pódium se mu zase trochu vzdálilo. Thomas přiznal, že se dnes necítil dobře a s výsledkem je spokojený. „Věděli jsme, že útok přijde. UAE Emirates jel celý den tvrdě, aby si dojel pro etapu. Klobouk dolů.“

„Abych byl upřímný, necítil jsem se stoprocentně. Neměl jsem žádné sebevědomí, protože jsem se celý den necítil super. Takže když přišel útok, říkal jsem si, že využiju ostatní kluky, pojedu za nimi. Pak už to mezi námi byla hra na kočku a myš. Nechali jsme Poga odjet. Pak jsem se trochu rozjel a na konci jsem se cítil dobře. Bylo hezké dojet s Danim a na zbytek soupeřů najet nějaký čas.“

Arensman zaostal o 15 sekund a Hirt o 30 sekund. Jedním z poražených královské etapy je Tiberi, který ztratil 3:59 na Pogačara a 54 sekundy na Arensmana. V soutěži o bílý trikot už má náskok pouze 19 sekund. 

Pogačarův náskok je zdrcující i ve vrchařské soutěži

Lídr závodu vede před posledním týdnem Giro d'Italia s náskokem 6:41 před Thomasem a 6:56 před Martínezem. Podobně suverénní je taky ve vrchařské soutěži. Geschke se sice snažil sbírat body v dlouhém úniku, připsal si jich 19, ale Pogačar získal dalších 68 bodů a už má dohromady 172 body a náskok 94 bodů.