loading...

Třetí etapa Tour Down Under s dojezdem na kopci Paracombe byla považována za jednu ze dvou rozhodujících a měla očekávaný průběh. Richie Porte (Trek - Segafredo) byl jasně nejsilnější a nechal za sebou skupinu osmi závodníků s odstupem 5 vteřin. Především však v cíli získal 10 sekund bonifikace. 

Druhý dojel Robert Power (Sunweb) a třetí Simon Yates (Mitchelton - Scott), který se dal dohromady po včerejším pádu a zranění kolena. ve skupince se udrželi i dva bývalí vítězové Tour Down Under, Rohan Dennis (Ineos) a Daryl Impey (Mitchelton - Scott). Právě Jihoafričan Impey zůstává nejvážnějším soupeřem lídra závodu, ztrácí na něj 6 sekund. Třetí Power ztrácí 9 sekund a čtvrtý Yates 11 sekund. 

Kluci dnes odvedli skvělou práci a kontrolovali závod,“ pochválil své týmové kolegy vítěz etapy. Na začátku kopce jsem se cítil dobře a udělal si trochu náskok. Můj nový týmový kolega Juan Pedro López byl výborný, jenom je škoda, že v závěru byl takový protivítr, protože jinak bychom udělali větší rozdíl.“

Porte si zopkoval vítězství na stejném místě, jako v roce 2017, kdy ovládl celý ročník Tour Down Under a také nyní je velkým favoritem na konečné vítězství. Je to skvělý pocit tu zase vyhrát. Největším soupeřem bude pořád Daryl Impey, protože dokáže sbírat bonusové sekundy. Ale teď si chci hlavně užít tohle vítězství.“ 

Průběh etapy

131 kilometr dlouhá etapa končila 1,7 kilometru dlouhým stoupáním Paracombe, ale závodilo se od samého startu. Do úniku vyrazili Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nation) a Miles Scotson (Groupama - FDJ). 

V hlavním poli pracovaly týmy Trek - Segafredo a Mitchelton - Scott a posledního uprchlíka Milese Scotsona dostihly 10 kilometrů před cílem. Porte v cílovém stoupání na nic nečekal, zaútočil na začátku a udržel se na čele až do cíle. Simon Yates se pokusil Porteho dostihnout, ale nepodařilo se mu to a byl dostižen soupeři. 

Porte je lídrem celkového pořadí, nejlepším mladým závodníkem je Pavel Sivakov (Ineos), do čela bodovací soutěže se posunul Daryl Impey a nejlepším vrchařem zůstal Joey Rosskopf (CCC). 

Josef Černý (CCC) dokončil etapu na 57. místě se ztrátou 1:49 a v celkovém pořadí drží 52. pozici s odstupem 1:59.