Královská etapa Santos Tour Down Under se každoročně dojíždí na vrcholu stoupání Willunga Hill a tradicí už je také vítězství Richieho Porta (BMC). Australan vyhrál tuto etapu již popáté v řadě za sebou, ale průběžné vedení si nevybojoval. 

Na začátku 151,5 kilometru dlouhé etapy vyrazila do úniku silná skupina vedená Thomasem De Gendtem (Lotto Soudal). Dále se vepředu objevili nejlepší vrchař Nicholas Dlamini (Dimension Data), Nuno Bico (Movistar), Zakkari Dempster, Scott Bowden (oba UniSa-Australia), Fumijuki Beppu (Trek Trek-Segafredo) a Mads Würtz-Schmidt (Katusha Alpecin). Skupinu stahovali jezdci týmů BORA-hansgrohe, BMC, Sky a Bahrain Merida a nejdéle vydržel v popředí De Gendt, kterého peloton pohltil v posledních deseti kilometrech. 

Tým EF Drapac poté zkusil na bočním větru rozjet terezín, mnozí závodníci měli problémy, ale situace se opět uklidnila a vedení v závodě se ujal favorizovaný tým BMC. 

Závod se rozhodl na posledních kilometrech, kilometr a půl před cílem Porte zaútočil a držet se ho rozhodl jen Jay McCarthy (BORA-hansgrohe), od kterého to ale nebylo správné rozhodnutí, protože Porte jel příliš rychle, McCarthymu došly síly a propadl se do třetí desítky. Ve stoupání nestačil ani Peter Sagan a BORA-hansgrohe odjede z Tour Down Under bez úspěchu v celkové klasifikaci. 

Porte byl ve stoupání jednoznačně nejlepší, v protivětru se ale velké časové rozdíly neudělaly, v samém konci etapy zabral Daryl Impey (Mitchelton-Scott), ztratil jen osm sekund a posunul se do průběžného vedení. Za Impeym dojela skupina pěti závodníků s odstupem deseti vteřin na vítěze. Třetí projel cílem Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), získal bonifikaci čtyři vteřiny a je celkově třetí. Za Slagterem dojeli Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Egan Bernal (Sky), Gorka Izagirre (Bahrain Merida) a Diego Ulissi (UAE Emirates). Tito se seřadili za Holanďanem i v celkovém pořadí. Svými výkony zklamali především George Bennett (LottoNL Jumbo) a Luis Leon Sánchez (Astana), kteří se neudrželi v popředí. 

V bodovací soutěži udržel vedení Peter Sagan, nejlepším je od první etapy Nicholas Dlamini (Dimension Data), nejlepším mladým závodníkem zůstal Egan Bernal. 

Poslední etapa Tour Down Under je rovinaté kritérium v Adelaide a ačkoliv není definitivně rozhodnuto o celkovém vítězi, je nepravděpodobné, že by se Porte před rychlejšího Daryla Impeyho dostal. Také Slagter by měl mít konečnou třetí příčku jistou. 

Na sestřih 5. etapy Tour Down Under se podívejte zde:

Foto Sirotti