Thymen Arensman, 22letý Nizozemec, vítězstvím v časovce zaznamenal své první vítězství mezi profesionály. A to prý podle jeho slov ani neměl svůj nejlepší den: „Ale na vítězství to stačilo. Příprava týmu byla opravdu perfektní. Vše, co jsem dnes potřeboval, byly dobré nohy. Toto vítězství je možné pouze díky investicím, které tým vložil do téhle disciplíny. Na tento úspěch můžeme být všichni hrdí."

Arensman, mj. letos 3. na Tour of the Alps a 6. na Tirreno-Adriatico, který od příštího roku přestupuje do Ineos Grenadiers, se tímto výsledkem posunul na průběžné 2. místo 11 sekund za vedoucího Ethana Haytera (Ineos).

Včera byla na programu závěrečná etapa 79. ročníku Tour de Pologne z Valsiru do Krakówa. Na 178 km 2000 výškových metrů. První třetina s dvěma vrchařskými prémiemi, druhá třetina zvlněná, poslední profilově nenáročná. Nejpravděpodobnější scénář, na nějž se chystaly všechny týmy zvláště ty se špičkovými sprintery v sestavách, byl hromadný dojezd. 

Několik sprinterů se do předpokládaného souboje v závěru etapy už nemohlo zapojit, protože v průběhu závodu odstoupili. Jedním z nich byl např. Mark Cavendish, kterému tým umožnil předčasně odcestovat na jinou akci. Až tak těžké rozhodnutí to nejspíš nebylo, protože Markovi se v Polsku příliš nedařilo. Horší to bylo s Jordi Meeusem (Bora-hansgrohe), který tu stál v jednotlivých etapách dvakrát na stupních vítězů a jenž měl v průběhu včerejší časovky pád a etapu nedokončil.

Na startu chyběli i Mika Teunissen (Jumbo-Visma), Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck), Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), Simone Consonni (Cofidis) či Marc Sarreau (AG2R), ale stále zůstala velmi početná skupina špičkových sprinterů a co je nejdůležitější, většina těch, kteří tu v předešlých etapách předváděli nejlepší formu. Vítěze etap Olava Koije (Jumbo-Visma), Gerbena Thijsenna (Intermarché), Pascala Ackermanna (UAE) a Phila Bauhause (Bahrain) nevyjímaje.

Okamžitě po odmávnutí ostrého startu začal tradiční boj o únik. Tentokrát v tomto snažení vynikal Alessandro De Marchi (Israel). V jednom z nadějných pokusů se ocitl i Josef Černý. Ale úspěšný se stal až ten ze 14. km. Tentokrát v něm poprvé chyběli Poláci. Nechyběl v něm ale De Marchi, který jediný byl jakžtakž nebezpečný, jelikož ztrácel na průběžného lídra +2:43 min.

S Italem se v úniku ocitli také Julius Johansen (Intermarché), Jarrad Drizners (Lotto-Soudal) a Syver Waersted (Uno-X). Do skupiny se ještě pokusili dojet Patryk Stosz (Polsko) a Felix Gall (AG2R), ale po 25 km snažení přišla jejich snaha vniveč. Driznersovi však jeho aktivita vynesla vítězství ve vrchařské soutěži, protože na trase byla mj. vrchařské prémie 1. kategorie za 20 bodů, takže jeho týmový kolega Kamil Malecki po třech etapách o tuto poctu přišel.

Z úniku nejprve vypadl Nor Waersted. 20 km před cílem atakoval De Marchi a osamostatnil se na čele. O 10 km dál se na něj z pelotonu dotáhl Nans Peters (AG2R). Ale nic platno, 5 km před cílem byli i oni pohlceni letícím pelotonem.

Ve sprinterském souboji na předlouhé nekomplikované cílové rovince uplatnil absolutní rychlost Arnaud Démare (Groupama-FDJ) a po dvou umístěních v první desítce a jednom 2. místě se konečně dočkal. Vítězstvím zároveň potvrdil prvenství ve sprinterské soutěži.

Highlights.

"Dnes to nebyl ideální sprint, protože kilometr před cílem jsem byl možná na dvacáté nebo pětadvacáté pozici, ale nakonec se mi podařilo dostat se dopředu a čekat na příhodný moment k zahájení sprintu," popsal závěr etapy její vítěz a pak se vyslovil k celému etapáku: „Cílem bylo jet i těžší etapy na plný plyn, takže jsem do toho dal každý den všechno, kromě tedy časovky. Pro mě to byl perfektní týden. Práce ve středně náročných kopcích byla velmi dobrá, nikdy jsem nebyl v gruppettu. A pro sprintery tu bylo mnoho příležitostí. Byla to dobrá příprava pro nadcházející závody, kterými bude Mistrovství Evropy, Hamburk (BEMER Cyclassics, pozn. red.) a pak klasiky v Belgii a Francii."

Na konečném pořadí v soutěži jednotlivců etapa nezměnila vůbec nic. Vítězem se stal Ethan Hayter (Ineos) před Thymenem Arensmanem (DSM) a Pello Bilbaem (Bahrain). Nejaktivnějším jezdcem se stal Patryk Stosz (Polsko) a nejlepším týmem Ineos Grenadiers.

Pro 23letého Ethana Haytera jde po loňském Okolo Norska (2.Pro) o druhý vyhraný etapový závod v jeho dosavadní profesionální kariéře.

Zdeněk Štybar byl v konečném účtování klasifikován na 57. místě (+6:11), Michal Schlegel 62. (+6:56) a Josef Černý 117. (+29:50).

29:50