Perfektní Elkov Author

Nejsilnějšímu českému týmu není co vytknout. Jezdci celku Elkov Author si počínali zkušeně, nic nenechali náhodě a dobrý plán dotáhli do úspěšného konce. Mají druhý titul po sobě a to je nejdůležitější. Závodníci Elkov Author měli závod pod kontrolou, velmi důležité byly dva úvodní okruhy se stoupáními, kde odjeli pozdější vítězové. Už v prvním úniku byl za Elkov Michal Schlegel a v další úspěšném útoku unikl pelotonu František Sisr. V sedmičlenné skupině měl hradecký tým dva závodníky a velkou výhodu. 

Taktika na zbytek závodu se nabízela sama. Velmi rychlý František Sisr si hlídal nejvážnějšího soupeře Petr Vakoče a Michal Schlegel zkoušel v závěru závodu útočit. Schlegelovi po celém dni v úniku na konci závodu docházely síly, přesto ještě v posledním kilometru zaútočil a donutil Vakoče reagovat.

V samotném spurtu už nebylo co řešit, Sisr byl suverénně nejrychlejší a Vakoč navíc nepojal dojezd takticky nejlépe. Ale nešlo jen o spurt, Sisr nebyl v celém průběhu závodu o nic slabší než Vakoč. Naopak byl mnohem rychlejší a stále měl přehled a udržoval klid. Je zaslouženým a správným mistrem. 

Elkov Author samozřejmě ovlivňoval vývoj závodu i v pelotonu. Zdeněk Štybar se nedostal do rozhodujících dvou úniků a musel útočit, ale to už bylo marné. Elkov Author ho ujet nenechal. A hlídali si i Petra Sagana, kterému také už nic neumožnili. Zdeněk Štybar se po závodě zdál být uražený a kritizoval taktiku Elkovu, ale hradečtí udělali vše správně a dokonale využili převahy.   


Skvělý Tomáš Kalojíros

Český šampionát byl především soubojem mezi Petrem Vakočem a jezdci Elkovu, ale zapomínat nesmíme na skvělý výkon Tomáše Kalojírose. Závodník pražské Sparty byl v úniku celý den a předvedl skvělý výkon a především vynikající sprint. Předstihl i Vakoče a dojel si pro stříbrnou medaili. Pro Spartu a Kalojírose to je nepochybně velký úspěch, ale nejedná se o překvapení. Sparťané měl před šampionátem výborný závodní program, jeli Kolem Maďarska a Kolem Slovinska. A Kalojíros byl ve světové konkurenci ze Sparťanů nejlepší a nevedl si vůbec špatně. 


Juraj Sagan mistrem společných šampionátů

Starší z bratrů Saganů se chytře naučil využívat společného českého a slovenského pelotonu. Slovenský závod byl rozhodnutý velmi brzo, protože Sagan byl v čelní skupině ze slovenských jezdců sám. Ale není to žádná náhoda, nebo dárek od bratra Petra. Juraj byl nejaktivnějším mužem začátku závodu a stejně jako v Žiaru nad Hronom si titul vyjel jen vlastními silami a správnou taktikou. Navíc mu nestačil jen slovenský titul a snažil se i vyhrát závod a útočil i v závěru, ačkoliv to mu nakonec nevyšlo.       


Vojtěch Sedláček osobností mistrovství

Teprve dvacetiletý Tomáš Sedláček je podle nás největší osobností šampionátu. Objel totiž tři závody a ve všech si vedl skvěle. V časovce U23 skončil třetí za Jakubem Otrubou (ten také objel tři závody) a Michalem Rotterem. V sobotním silničním závodě U23 byl velmi aktivní a nestačil ve spurtu jen těsně na Tomáše Bártu. Ale dvě medaile mu nestačily a v neděli nastoupil i do závodu elite. A neváhal opět vyrazit do úniku. Sice se po útocích Petra Vakoče ve skupině neudržel, ale není se co divit po těžkém sobotním závodě, i tak předvedl výborný výkon.    

Sedláček patří k nejtalentovanějším českým cyklistům, už v juniorech vynikal a po přestupu do mužů odešel do Francie, do týmu CC Etupes, který je vyhlášený výchovou špičkových talentů, jezdili zde Thibaut Pinot, Warren Barguil, Guillaume Martin, Rudy Molard, ale i Petr Vakoč. Sedláček měl první rok ve Francii zdravotní problémy a nezávodil tolik, kolik by si přál, ale nyní je zpět ve formě.  

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography