Předposlední sobotní etapa Tour of Bitain (2.Pro) byla druhá nejdelší (171 km) a profilově druhá nejtěžší (2500 výškových metrů). V pozici lídra do ní vstupoval s 3vteřinovým náskokem před skupinou 52 cyklistů Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Do etapy nenastoupil ten, kdo měl být ve víkendových etapách největším soupeřem Van Aerta, tedy Tom Pidcock (Ineos Grenadiers).

V denním úniku, o který se sváděl náročný boj, se vedle tradičních jezdců z Boltonu, TDT-Unibet a Saint Piran ocitli i Ben Turner z Ineosu a Mark Donovan z Q36.5. To byl také důvod, proč bylo pro Jumbo-Visma obtížnější než jindy únik likvidovat. Když to nešlo týmově, staral se o to Van Aert sám.

Průběžný lídr se ale nemínil uspokojit spurtem skupiny a tak 4 km před cílem zaútočil sólově. Ovšem za ním se dokázalo zorganizovat především Uno-X a postaralo se o to, že Belgičana dostihla 400 metrů před cílem jedenáctka v ten den nejlepších, jejíž součástí byl i Rasmus Tiller (Uno-X). A ten využil za podpory Tobiase Johannessena svých předností a etapu získal pro sebe.

A jelikož se tady neberou bonifikační vteřiny, Van Aert je i před poslední, profilově nejnáročnější etapou veoducím mužem průběžného pořadí stále o 3 vteřiny. Ovšem už jen před desítkou závodníků.

"Dnes jsem se cítil dobře. Možná jsem potom jezdil příliš nadšeně, ale alespoň jsem do toho dal všechno. Bylo by hezké, kdybychom mohli odměnit práci týmu vítězstvím,“ řekl Van Aert. "Jsem rád, že jsem stále ve vedení. Jsme v dobré výchozí pozici, jedna etapa do konce, ale rozhodně ještě není konec. Zítra bude možná lepší závodit opatrněji, protože dnes jsem se rychle ocitl v izolaci. Zítra očekávám souboj muže proti muži. Vyhraje ten nejsilnější, doufejme, že to budeme my,“ uzavřel.