Třetí etapa se obtížností rovnala té úvodní. A v ní dojela do cíle pohromadě víc jak šedesátka cyklistů. Navíc zítra je na programu druhá ze dvou nejobtížnějších, končící víc jak 8km cílovým výjezdem, který se v posledních 3 km zvedne na 7 % sklon. Takže to dneska vypadalo na buď souboj o etapu rychlejších mužů, kteří dokážou přejet i nějaký ten kopec, nebo dokonce šance pro únik cyklistů, kteří po včerejšku nikoho z jezdců na celkové pořadí neohrožovali. 

Oněmi kopci byly zvláště dva: první začínající na 70. km a dlouhý kolem 20 km, ovšem pozvolnější ve svém sklonu. Nejprudší byl v posledních 2 km: 5,5 %. Druhý navázal na ten první po dlouhém sjezdu. Dohromady měřil kolem 12 km. Od 4. do 2. km před jeho vrcholem se zvednul přes 11 %, pak ale povolil. Odtud se z výšky 590 metrů do cíle ve výšce 45 metrů převážně klesalo.

Ve žlutém Ciccone (Trek-Segafredo), do 30vteřinového odstupu se po včerejšku vměstnalo dalších 15 lidí. Svá želízka v ohni tu měly kromě Treku (ještě Mollema) také Bahrain (Bilbao, Landa), Bora (Vlasov, Kämna), UAE (McNulty, Ulissi, Soler, Majka), Ineos (Geoghegan Hart, Rodríguez), Movistar (Aranburu), Uno-X (Charmig), Jumbo (Gloag) a Intermarché (Costa).

Únik se podařil až 25 km po startu. Postupně se ustálil ve složení Jungels (Bora), Velasco (Astana), Gregaard (Uno-X), Craddock (Jayco) a De Pestel (Flanders). 30 km před cílem při stoupání na druhou VP vypadl z úniku De Pestel. Naopak Craddock akceleroval a odjel. Ve sjezdu byl ale dojet a následně přestal stačit. Zbylá trojice upalovala k cíli, seč jí síly stačily. 10 km před cílem měli k dobru ještě 45 vteřin.

Peloton jim to totiž nemínil dát zadarmo. Zvláště Bahrain a Movistar v tomto snažení vynikaly. Naopak Treku to vyhovovalo, proto jeden z nich hnal TV motorku dál od čela skupiny.

Náskok se zkracoval, takže vepředu nebyl čas ptát se, kdo je kdo, a taktizovat. Z nejvyššího tempa přešli rovnou do spurtu. Už podle postavy vypadal jako favorit takového zakončení Ital Velasco a také to potvrdil. 

Tři vteřiny poté protnuli pásku pronásledovatelé vedení dvěma borci Movistaru, z nichž první byl Aranburu. A taky se pořádně zlobil, že mu etapa protekla o příslovečný chloupek mezi prsty.

Astana zaznamenala první letošní vítězství. V hlavní skupině dorazilo za trojicí nejlepších 45 lidí. Nebyli mezi nimi např. Girmay (Intermarché), García Cortina (Movistar) ani Kooij (Jumbo). Favorité celkového pořadí však všichni. Takže na předních místech v průběžné klasifikaci se nic nezměnilo. A totéž platilo i pro ostatní doprovodné soutěže s výjimkou bodovací, v níž se na první místo posunul Alex Aranburu. 

Zítra čekejme boj na ostří nože. S velkou pravděpodobností se rozhodne o konečném vítězi.