Julian Alaphilippe mohl čekat na úplný závěr etapy a zaútočit až v krátkém cílovém stoupání v Épernay a nejspíš by vyhrál i takto, ale nezískal by žlutý dres. A ten chtěl opravdu hodně: "Dal jsem do toho všechno. Myslel jsem na vítězství, ale ne na sólové vítězství, to nebyl cíl. Chtěl jsem odjet se skupinou, ale cítil jsem se opravdu dobře a když jsem si vytvořil náskok, už jsem se na nic neptal a jel."

"Měl jsem několik možnost a zálěželo na mém pocitu. Mohl jsem čekat a zaútočit 300 metrů před cílem z pelotonu, nebo ujet daleko před cílem. Udělal jsem to druhé. Řekl jsem Driesovi Devenynsovi, aby jel naplno na Cote de Mutigny a pak jsem situaci posoudil. Viděl jsem, že všichni jedou nadoraz, tak jsem zaútočil. Znal jsem poslední kilometry a věděl co mě čeká," vysvětlil svou taktiku Julian Alaphilippe. 

Alaphilippe udělal svým výkonem velký dojem i na soupeře. Wout van Aert se chtěl obléknout do žlutého dresu, ale nedokázal Francouzovi odporovat a je stále druhý se ztrátou 20 sekund: "Udělali jsme dobrou práci, ale Alaphilippe byl příliš silný. Na začátku etapy jsme měli dvě možnosti, jet na Mikea Teunissena, nebo na mě. Mike mi poměrně brzo řekl, že se necítí moc dobře a mohl jsem jet na sebe. Chtěl jsem vydržet co nejdéle a získat dres, ale kopce byly strmější, než jsem očekával."

Také Greg Van Avermaet měl před etapou osobní ambice, ale nakonec z toho bylo čtvrté místo po spurtu hlavní skupiny: "Bylo to hodně těžké. Měl jsem dobrou pozici v tom předposledním kopci, ale Julian ujel v náročném úseku, což bylo docela působivé. Doufal jsem, že ho dostihneme, že se zastaví, protože to bylo daleko do cíle, ale nezastavil a my už poslední čtyři kilometry nejeli rychle. Je to trochu škoda, ale když vidíte, jak Julian vyhrál, nemůžete s tím nic moc dělat. Nevím, jestli bych byl schopný zaragovat na jeho útok. Bylo to opravdu působivé. Ve srovnání s ostatními to byl výjimečný výkon."           

Alaphilippe chce žlutý dres udržet co nejdéle, ale ve čtvrteční etapě s cílem na vcholu La Planche des Belles Filles o něj pravděpodobně přijde: "Budu bojovat, i když vím, že to bude hodně těžké. Nošení žlutého dresu si budu pamatovat celý život. Jsem rád, že jsem se mohl zapsat do historie našeho sportu."   

Foto Sirotti