Pořadatelé Tour de France letos upravili pravidla a změnili časové bonifikace. V cíli zůstávají stále stejné, vítěz bere deset sekund, druhý závodník šest sekund a třetí cyklista čtyři sekundy, což je naprosto standardní. Ale na rychlostních prémiích nejsou bonifikace žádné, místo toho jsou na vybraných vrchařských prémiích. Ty jsou označeny písmenem B, první zde bere osm sekund a druhý pět sekund. 

A už zasáhly do celkového pořadí letošní Tour. V šesté etapě, zatím nejtěžší a jediné horské, se Giulio Ciccone oblékl do dresu lídra také díky zisku bonifikací. Ciccone vyhrál vrchařskou prémii Chevréres, kde stáhl Juliana Alaphilippa o osm sekund a virtuálně tak na Francouze ztrácel 1:35. 

Ciccone bojoval především o etapové vítězství, proto několikrát taktizoval a zpomalil a moc se žlutým dresem nepočítal. Julian Alaphilippe věděl, že nebude snadné udržet se ve vedení, ale ohrožením měli být favorité na celkové vítězství, ne uprchlíci.    

Alaphilippe se dokázal udržet nejlepších vrchařů na nepříliš dlouhém stoupání La Planche des Belles Filles a dokonce zaútočil, protože věděl o ohrožení ze strany Giulia Cicconeho. Přesto mu to nevyšlo. Ztratil přesně 1:35 na čtyřiadvacetiletého Itala, který ale sebral šest bonifikačních sekund a přesně o tento rozdíl je nyní lídrem Tour de France. 

Alaphilippe si ale na bonifikace stěžovat nemůže, sám jich ve třetí etapě získal patnáct, v cíli deset a na prémii pět. Což je o vteřinu více, než v šesté etapě získal Ciccone. Francouzský cyklista ztratil dres lídra kvůli neochotě svého týmu Deceuninck - Quick-Step aktivněji stahovat náskok uprchlíků. Či spíše neměli nechat uprchlíkům tak velký náskok. Kasper Asgreen dlouhé kilometry pracoval na čele pelotonu, ale odstup uprchlíků narostl nad osm minut a až snaha Movistaru umožnila Alaphilippovi bojovat o žlutý dres. Vedení týmu Decuninck si sice stěžovalo, že ostatní týmy nechtěly spolupracovat při dojíždění uprchlíků, ale byla to jejich zodpovědnost.   

Alaphilippe nebyl v cíli etapy šťastný, ale nestěžoval si: "Nejsem zklamaný. Poslední tři dny ve žlutém dresu jsem si užil." Ciccone byl logicky o něco emotivnější: "Slavil jsem žlutý dres dvakrát. Nejdříve mi do vysílačky řekli, že mám dres, tak jsem byl šťastný, ale pak mi zase řekli že ne. Měl jsem pocit, že můj život skončil. Když mi další gratulovali k zisku žlutého dresu, tak jsem jim nevěřil, ale nakonec to byla pravda." 

Ciccone zažívá životní sezónu a je nejlepším závodníkem týmu Trek - Segafredo. Mladý Ital letos debutuje ve WorldTour a hned vyhrál etapu a vrchařskou soutěž na Giro d´Italia. A protože nebyl po Giru příliš unavený, byl nominovaný i na Tour de France. Na svou první Tour, protože doposud působil v druhodivizním italském celku Bardiani - CSF, který na Tour zvaný není. 

Ciccone by měl udržet žlutý dres pár dní, ale je také druhý ve vrchařské soutěži a mohl by bojovat o puntíkovaný dres. Na Giru byl ve vrchařské soutěži suverénní, na Tour to bude určitě težší. Pro jeho naděje ve vrchařské soutěži by bylo lepší, kdyby brzo ztratil hodně času a vypadl z popředí celkového pořadí, aby mohl do dlouhých úniků. A to samé platí o Julianu Alaphilippovi.   

Nebo se oba vzpeřou předpokladům a budou bojovat o přední umístění v konečném pořadí Tour? Nechme se překvapit. 

Foto Sirotti