Jak známo, bývalí cyklisté nacházejí v triatlonu další motivaci, třeba Alexander Vinokurov (kategorie 50-54 let), současný šéf stáje Astana, nebo skvělý vrchař Laurent Jalabert (55-59) jsou čerstvými mistry světa z Nice dokonce na celých ironmanských tratích, tahle výzva inspiruje třeba i excyklokrosaře Jiřího Pospíšila. Vinokurov vyhrál už loni na Havaji, v roce 2016 závodil na půlce v Budapešti. Aktuální českou špičku tvoří Pavel Wohl, který nedávno jezdil na kole za Spartu.

„Je to bomba, obrovská inspirace být u něčeho nového,“ říká Petr Vabroušek, česká legenda. Má za sebou už téměř tři stovky účastí na Ironmanech po celém světě, půlek nepočítaně, ale tady na startu chybět nebude. Jako ambasador s obrovskými zkušenostmi se podílí i na organizaci. S tou se začíná na zelené louce, resp. náplavce u Labe. 

Hradec Králové sice patří duchem mezi české triatlonové bašty, působil zde třeba známý Labe tri klub, žije tu a trénuje možná poslední konkurenceschopný olympijský reprezentant Jan Volár, ale vlastní velký závod ani Českého poháru tady neměli. „Máme zkušenosti z velkých běžeckých, cyklistických i překážkových závodů, za sebou přes sto akcí pro tisíc lidí,“ říká ředitel akce Roman Šinkovský, pořadatel úspěšného Hradeckého půl/maratonu a překážkových Gladiator závodů. „V triatlonu jsme sice nováčci, a proto k němu přistupujeme s respektem. Ale díky spolupráci s polskou agenturou Sport Evolution (má půlky ve Varšavě, Poznani a Gdyni, tam se jede i celý Ironman, pozn. aut.), která si nás vybrala, budeme mít mezinárodní organizátorský tým. Za plus naopak považuji, že nejsme zatíženi půtkami a nevraživostmi z českého triatlonového prostředí,“ dodává.

Laurent-Jalabert-1.jpg

Závod bude mít epicentrum na labské náplavce u Sokola s velmi příjemným výstupem z vody, která by měla mít v srpnu okolo 23 stupňů, tedy na pomezí povolení neoprenu. Dopravě zcela uzavřená trať kola povede směrem na severovýchod na České Meziříčí a Třebechovice s výhledy na Krkonoše a Orlické hory, poběží se v centru města a jeho parky s cílem na Masarykově náměstí. Chystají se i štafety, aquatlon, dětské závody nebo tradiční Expo. „V následujících týdnech postupně zveřejníme přesné parametry a spustíme web www.ironmanczech.com s registracemi,“ chystá se Šinkovský. Kapacita závodu je 50 elitních závodníků a 1500 dalších v age groups. Pojede se o 30 kvalifikačních slotů pro mistrovství světa Ironman 70.3 v roce 2025. Na prémiích bude 15 000 dolarů (v přepočtu téměř 400 000 korun). Startovné nepřevýší 300 eur (v přepočtu 7500 Kč), což je méně než jinde.

Jak vnímá konkurenci svazového Czechmana, asi nejoblíbenějšího tuzemského podniku, taktéž na půlironmanské trati? Ten se koná na nedalekém písáku ve Starých Ždánicích, avšak nemá pěkné zázemí pro kolo, běh ani zázemí okolo závodu. „Jako první věc jsem zavolal pořadatelům, probral s nimi své představy a šel do termínu tři měsíce po nich. Náš závod by měl přitáhnout i jiné účastníky a věřím, že z něho bude profitovat celý český triatlon,“ vysvětluje Šinkovský. „Zcela nový takový závod přitáhne i řadu lidí, kteří svoji triatlonovou premiéru odkládali. Sám jich několik takových trénuju,“ usmívá se Vabroušek. Ironman 70.3 vítají i elitní borci jako Pavel Wohl, Lukáš Kočař nebo Simona Křivánková. 

Prvním velkým závodem v Česku byl světový pohár na olympijských tratích v Praze s Lotharem Lederem v devadesátých let, pak dva evropské šampionáty v Karlových Varech, na něž navazuje každoročně současný světový pohár ITU. Od roku 2000 se tu jezdí nejstarší evropský terénní triatlon Xterra, který se z Hluboké přes Špindlerův Mlýn přestěhoval do Prachatic. 

V roce 2009 se v Praze konalo mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu, stejný pořadatel Roman Jaroš neudržel ambiciozní projekt Bigman. Pražský halfironman v centru města před čtyřmi lety byl pouze jeden rok součástí série Challenge, která vznikla jako konkurence Ironmana. Delší kontinuitu si závod s podivným financováním z magistrátu a podporou svazu nezískal. 

Tak věřme, že teď do Česka míří stabilní mezinárodní triatlon.