Vyhrát za celou kariéru třítýdenní závod a také monumentální klasiku je ultimátní úspěch, který je vyhrazen jen těm nejlepším. Do letošního roku to mezi aktivními cyklisty byli pouze Vincenzo Nibali (4 GT, 3 monumenty) a Alejandro Valverde (1 GT, 4 monumenty). Primož Roglič se k nim přidal po vítězství na Lutych - Bastogne - Lutych. Ale zároveň dokázal něco, co se těmto dvěma nikdy nepodařilo, vyhrát Grand Tour a monument v jednom roce. Naposledy takto uspěl Danilo Di Luca, v roce 2007 vyhrál Lutych a Giro d´Italia.      

Roglič ale zazářil i na dalších závodech. Na Tour de France vezl jedenáct dní žlutý trikot a vyhrál jednu etapu. O nejcennější dres přišel až po časovce s cílem na La Planche des Belles Filles. V tom okamžiku byl na dně, přišel o svůj sen a na světě asi nebylo většího nešťastníka. Ale nechoval se tak. Bez váhání šel pogratulovat Tadeji Pogačarovi a přijal prohru se ctí. Druhý den, v etapě do Paříže, se opět usmíval a bylo na něm vidět, že i druhé místo je úspěch a že na jednom cyklistickém závodě v životě ve skutečnosti nezáleží. To, jak prohru přijal a upřímně přál vítězství svému mladšímu krajanovi, byl jeho nejlepší moment.  

31letý rodák z Trbovlje je na dnešní poměry nezvykle všestranný, dokáže vyhrát třítýdenní závod a být nejlepší v kopcích, vítězí v časovkách, ale je také také rychlý ve spurtu a v klasikářských dojezdech. Díky tomu zvítězil na Vueltě, když v průběh závodu nasbíral 48 bonusových sekund. Dokáže vyhrát dlouhou monumentální klasiku v kopcích i kratší jednorázovky a na krátkých etapových závodech je nejlepší na světě.  

Roglič je také mimořádně spolehlivý, v jednorázovkách a v celkovém pořadí etapových závodů letos neskončil hůře než šestý. A to je šesté místo na světovém šampionátu dost výjimečné, protože jinak dokončil všechny závody na prvním a druhém místě. A podobné to bylo už loni, když vyhrál čtyři etapové závody a dvě klasiky. Za poslední tři sezóny získal 33 vítězství! To je víc než Dylan Groenewegen (32 vítězství), Pascal Ackermann (30), Arnaud Démare (28), Julian Alaphilippe (27), Sam Bennett (27) a další. 

Lídr sestavy Jumbo - Visma o sobě nechce tvrdit, že je nejlepší na světě, ale chce toho ještě hodně dokázat: "Nevím, jestli jsme nejlepší. Určitě jsem byl nejlepší na této Vueltě. Stále jsou závody, které jsem nevyhrál, takže pořád mám dost motivace," říká a naráží na Tour de France, která by měla být jeho největším cílem i v dalším roce. Díky časovkám bude jedním z hlavních favoritů.