V úvodní den šampionátu bohužel českou výpravu potkala smůla. Týmový sprint po technických potížích odsadil jedenácté místo, když před startem myslel na elitní osmičku. Jasně nejrychlejší byli suveréni posledních let Nizozemci, kteří v kvalifikaci zajeli čas 42,046. České trio ve složení Matěj Bohuslávek, Martin Čechman a Dominik Topinka zajelo čas 43,893 a to stačilo jen na jedenáctou příčku, pouhé dvě desetiny vteřiny za osmou Čínou.

"V našem prvním startu Martin Čechman rozlomil pedál a spadl a Matěj Bohuslávek absolvoval jedno kolo. Potom jsme sice dostali čas na zotavenou a dostali i druhý startovní pokus. Bohužel obsluha startovacího zařízení nedotáhla jednu část a to zapříčinilo, že Martin Bohuslávek hodně na startu ztratil. A výsledkem je to, že se nám nepodařilo splnit umístění do osmého místa," řekl zklamaný trenér Petr Klimeš.

K tomu jim chyběly pouhé dvě desetiny vteřiny. "Byl to prostě smolný den, cítím zklamání, stejně jako kluci. V nohách to kluci dnes měli, od té osmičky nebyli daleko, ale .... Nezpůsobili jsme si to sami a bohužel jsou to ztracené olympijské body o něž jsme přišli," dodal Klimeš.

Závod ve scratchi vyhrál domácí William Tidball, český jezdec Jan Voneš obsadil třinácté místo. Stíhací závod žen se stal kořistí Chloe Dygertové z USA a druhé zlato pro domácí získalo trio žen v týmovém sprintu.

Kvalifikaci absolvovali také junioři ve sjezdu. „Pořadatelé na trať umístili dva skoky, které hodně vyhazovali. Mnoho jezdců na to doplatilo pády, třeba i náš Ondřej Kolečík, ale je v pořádku a zítra pojede. Pořadatelé již potvrdili informaci, že skoky upraví,“ řekl reprezentační trenér sjezdařů Milan Suchomel. V bojích o medaile se představí zítra v závodech juniorů Sabina Košárková, Kryštof Húšť a Ondřej Kolečík.

Sabina Košárková

 

Výsledky:

Ženy:

Stíhací závod:

Finále: Dygertová (USA) 3:17,713 - Brausseová (Něm.) 3:20,101, o 3. místo: Bothaová (N. Zél.) 3:20,327 - Evansová (Brit.) 3:21,811, 5. Plouffeová (Austr.) 3:21,940, 6. Kleinová (Něm.) 3:25,728.

Týmový sprint:

Finále: Británie (Bellová, Capewellová, Finucaneová) 46,072 - Německo (Graboschová, Hinzeová, Frierdrichová) 46,467, o 32. místo: Čína (Kuo Jü-fang, Pao Šan-ťü, Jüan Li-jing) 46,679 - Nizozemsko 47,049, 5. Nový Zéland 47,158, 6. Mexiko 47,328.

Muži:

Scratch:

1.Tidball (Brit.), 2. Kuboki (Jap.), 3. Dens (Belg.), 4. Eefting (Niz.), 4. Grondin (Fr.), 6. Bibic (Kan.), ...13. Voneš (ČR).