Alpecin-Fenix (Belgie):

Loni pod názvem Corendon Circus. Aktuálně v rankingu na 21. místě na světě, třetí z PCT týmů (za Circus-Wanty Gobert a Total Direct Energie). Pouhých 81 bodů za 20. CCC a o 253 bodů před 24. NTT, které je z WT týmů nejhorší (z PCT je lepší než NTT ještě Androni Giocatolli).

Týmu jsme se věnovali podrobněji ve vícero článcích. Jednak proto, že ve svém středu má megastar MVDP, a jednak, že do týmu přichází Petr Vakoč (titulní foto z Kolem Polska 2019).

Připomeneme, že skončili 4 lidé a 13 přišlo, z toho 5 z WT: Modolo (EF), Sbaragli (Israel), Vakoč (Deceuninck), De Tier (Jumbo) a Vervaeke (Sunweb). Celkem má tým na soupisce 27 cyklistů, nejvíc je Belgičanů: 10.

Pojedou Strade Bianche, Tirreno, San Remo atd.

Mathieu Van der Poel 2020

Circus – Wanty Gobert (Belgie):

V rankingu 18., jednička z PCT. Odešlo 6 lidí: nejznámější Guillaume Martin do Cofidisu. Přišlo 10 cyklistů: z první divize Danny Van Poppel (Jumbo), který má na kontě nejvíc UCI bodů (celkem 15 výher, mj. etapa v Polsku a na Vueltě!), a Petilli (UAE). Nejpočetněji jsou logicky zastoupeni domácí: 12. Početné zastoupení mají ještě Nizozemci (5) a Francouzi (4). Z úvodních WT závodů sezóny je uvidíme na Strade Bianche a Kolem Katalánska.

Danny Van Poppel

Total Direct Energie (Francie):

19. na světě a 2. z PCT. Loni jednička, a proto mohou na všechny WT závody včetně Grand Tours. Skončilo nebo odešlo 7 lidí. Nahradilo je 9 závodníků. Z Cofidisu přišel Simon a Soupe. Hvězdou nejvyšší velikosti zůstává Niki Terpstra (22 vítězství včetně Flander a Roubaix!). Francouzi jsou obvykle největší „vlastenci“, z 25 členné soupisky je 18 domácích. Z WT podniků je poprvé uvidíme na konci února na Omloop Het Nieuwsblad. Samozřejmě Terpstra nemůže chybět na Flandrech a Roubaix atd. Pojedou Tour de France a španělskou Vueltu!

Niki Terpstra

Androni Giocatolli – Sidermec (Itálie):

23. v žebříčku, 4. z PCT. Odešlo 10 lidí, tři do WT: Cattaneo do Deceuninck, Masnada do CCC a Vendrame do AG2R. Tým opustili i dva sprinteři: Pelucchi a Benfatto. Přišel stejný počet, nejznámější Kolumbijec Restrepo, který v letech 2015-2018 jezdil v Katushe. Nejvíc UCI bodů dosud posbíral Gavazzi (35 let, mj. etapa na Vueltě), který má za sebou celkem 6 sezón ve WT: 3 roky v Lampre a 3 v Astaně. Z 32 týmových vítězství v sezóně 2019 plných 20 měla na kontě pětice jmenovaných, kteří tým opouštějí!

Připomeňme si, že týmem v minulosti prošli borci jako Bernal a Sosa (aktuálně Ineos), Ballerini (Deceuninck), Gatto (Bora), Rosa (přestup z Ineosu do Arkéa), Felline (Astana), De Marchi (CCC), ale třeba v roce 2015 i náš František Paďour.

Z 22 je 15 Italů a 5 jihoameričanů (3x Kolumbie a po jednom Ekvádorci a Kostaričanovi).

Začínají v Argentině, pokračují v Kolumbii, Rwandě, Číně, Francii a Rumunsku. Světoběžníci.

Jhonatan Restrepo

Arkéa-Samsic (Francie):

25. místo ve světovém žebříčku a 5. z PCT. Odešlo nebo skončilo 6 cyklistů, nejznámější André Greipel do Israel Start-Up Nation. Nahradilo je 12 lidí. Posilovalo se pořádně: Quintana (vítěz Gira a Vuelty) a Anacona (etapa z Vuelty), oba z Movistaru, Bouhanni (po 3 etapách z Gira i Vuelty) z Cofidisu, Rosa (Ineos), McLay (EF), Owsian (CCC). Největší hvězdy: Quintana, Bouhanni, Barguil (po 2 etapách z Tour a Vuelty, 8. v GC na Vueltě a 2x 10. na Tour).

Na soupisce je 28 lidí, z toho je 18 Francouzů. Druhá nejpočetnější skupina jsou Kolumbijci: 3.

Začnou na Mallorce, první závod druhé nejvyšší kategorie budou mít v únoru Kolem Ománu, první WT pak na konci února Omloop. K vidění budou i na Strade, Paris-Nice, Tirrenu, San Remu atd. První polovinu sezóny zakončí na Tour de France!

Nairo Quintana

B&B Hotels - Vital Concept (Francie):

Hned za svými francouzskými kolegy na 26. místě. Skončilo nebo odešlo 6 závodníků. Stejný počet přišel. Nejzajímavější je příchod Slagtera (vítěz GC Santos Tour Down Under) z Dimension Data a Debusschera (Katusha). Jelikož jde o francouzský tým, mají v kádru z 23 závodníků 15 domácích. Početná je i belgická enkláva: 5.

Opory jsou kromě jmenovaných posil i Francouzi Coquard (mj. 3 etapy Kolem Belgie), Rolland (etapa a 4. v GC na Giru a dvě etapy a 8. místo z Tour) a Vichot.

Do dubna mají naplánované výhradně domácí podniky (nejvýznamnější Provence) s jedinou výjimkou: belgický Kuurne.

Tom-Jelte Slagter

Bingoal - Wallonie Bruxelles (Belgie):

27. na světě a 7. místo mezi PCT. Odešli 4: mj. Liepinš do Treku. Posil je 8: z WT Jelle Vanendert (etapa z Tour a 2x druhý na Amstelu) z Lotto-Soudal. Vedle Vanenderta patří k nejzkušenějším a nejlepším Planckaert (2 roky v Katushe) a De Bie (4 roky v Lotto). Z 20 lidí je 15 domácích. Naplánováno mají zatím velmi skromně: ze tří závodů je nejvýznamnější Kuurne (kategorie Pro).

Jelle Vanendert

Vini Zabù - KTM (Itálie):

Loni Neri-Sottoli. 28. místo. Došlo k masivním změnám: tým opouští 9 lidí (např. Dayer Quintana za starším bráchou do Arkéa) a přichází 13 nových lidí: z WT Garosio (Bahrain). Suverénně největší hvězdou je Giovanni Visconti (7 let ve WT, dvě etapy a vítěz vrchařské soutěže na Giru atd.). Z 22 lidí pouze 4 nejsou Italové.

Začnou v Argentině a přes Mallorcu pokračují do Kolumbie, na Taiwan a do Rumunska. Zatím všechno „jen“ jedničkové závody.

Giovanni Visconti

Sport Vlaanderen - Baloise (Belgie):

29. příčka na světě. 20 lidí a samý Belgičan! Odešlo 7 (Allegaert, který byl autorem jediného vítězství týmu v roce 2019, do Cofidisu), přišlo 5, nejstaršímu z nováčků je 22 let! Pouze 4 ze soupisky jsou starší 25 let. Nejlepší je Capiot, loni 167. ve světovém žebříčku. Naplánovány mají zatím jen jedničkové závody, začnou na Mallorce a pak se přesunou ke dvěma do Francie.

Amaury Capiot