NIPPO DELKO One Provence (Francie):

31. místo ve světovém žebříčku. Výměna kompletního motoru: pryč 8, dovnitř 13. Japonský sponzor se nezapře: přišli 4 (z WT Beppu z Treku). Tým je multinárodní: 11. Nejvíc Francouzů: 7, ale vedle Japonců také 3 Italové atd. Z WT přišel ještě Goncalves (Katusha) a v podstatě i Minali (z Israel, předtím 2 roky v Astaně). Nejvíc se za dobu své kariéry zviditelnil Navardauskas (8 let ve WT, po etapě z Gira i Tour, 3. ze světového šampionátu), Finetto (kdysi 2 roky v Liquigasu, má etapu z Okolo Slovenska), El Fares (rok ve WT, etapa z Tirrena) nebo Rumun Grosu, mj. etapa na Okolo Slovenska: celkem 17 vítězství v kariéře, z toho 7 v kategorii HC.

Začínají už v lednu v Gabonu na Amissa Bongo, v únoru budou závodit ve Francii na jedničkách a potom se vrátí do Afriky do Rwandy.

Fumiyuki Beppu

Gazprom – RusVelo (Rusko):

33. pozice v rankingu. 9 lidí tady skončilo, do WT, konkrétně do Astany, odešel Vlasov. Stejný počet je nahradil. Strachov a Kuznětsov přišli z rozpadnuvší se Katushe, 5 cyklistů přišlo z ProConti týmů. Čistě ruský tým se proměnil i z pozice národnostní: už od srpna zkoušeli Itala Landiho, ale ten ukončil kariéru. Místo něho tým pro letošek obohatil soupisku o 5 Italů a k tomu vzal ještě jednoho Kazachstánce.

Nejzkušenějším je Chernetski, který má za sebou 6 sezón ve WT: Katusha a Astana a k jeho největším úspěchům patří etapáky v Norsku: Fjordy (2013) a Arctic (2018). Zkušeností má dost i Marco Canola, který načíná již 9. sezónu v PCT, přičemž v roce 2014 se mu podařilo vyhrát etapu na Giru. 6 sezón ve WT má za sebou i Ivan Rovny, mj. národní šampion z roku 2018.

Zveřejněný program zatím skoro nestojí za řeč: Mallorca a Kolem Maďarska.

Vjačeslav Kuzněcov

Caja Rural - Seguros RGA (Španělsko):

V první desítce PCT týmy z Belgie, Francie a Itálie. Druhou devítku načínají Rusové a po nich Španělé. 34. místo v rankingu. 9 skončilo i přišlo. Do WT Aranburu (Astana) a Mora (Movistar). Pouze 3 lidi přišli z ProConti, zbytek z nižších kategorií. Nejlepší je Aberasturi (234. v žebříčku), který má na kontě v roce 2019 tři vítězství včetně etapy Kolem Burgosu (HC).

Převažují samozřejmě Španělé, kromě Itala Malucelliho (2 etapy ze Slovenska) ještě 5 jihoameričanů: 3x Kolumbie, po jednom Venezuela a Ekvádor.

Zatím v plánu Mallorca a pak portugalské Algarve (.Pro).

Caja Rural 2019

Riwal Readynez Cycling Team (Dánsko):

Další tým mimo silnou trojku. 38. místo. Druhým rokem v ProConti. Odešlo 7 lidí, z toho hned 3 do WT (!): Kamp do Treku, Norsgaard do Movistaru a Stokbro do NTT. 11 cyklistů přišlo. Nejzajímavější je Enger (etapa na Kolem Rakouska) a Jensen (etapa na Arctic Race), oba z Israel. Čistě severský tým se proměnil na seversko-nizozemský: 8 Dánů, 5 Nizozemců, 4 Norové, 2 Švédi a 1 Brit. Nejvíce UCI bodů má na kontě Nizozemec Havik (153. na světě), který přišel z jednoho ze tří nejúspěšnějších CT týmů 2019 BEAT Cycling Club.

Naplánováno oficiálně zatím skoro nic, ale z toho nic vyčnívá pozvánka na Brabantský šíp.

Sondre Holst Enger

Rally Cycling (USA):

44. místo řadí tým až za Elkov-Kasper! V týmu je 16 závodníků, 9 Američanů a 7 Kanaďanů. Dva skončili a McNulty odešel do UAE. Nahradili je také tři, nejzajímavější je Brown z EF (6 sezón ve WT, mj. 4. v etapě na Giru). Druhým nejpilnějším sběratelem UCI bodů v týmu je Kanaďan Britton, v minulosti vítěz tří amerických etapáků.

Začínají v Argentině na San Juanu a pak si dají dva jedničkové závody ve Francii.

Nathan Brown

Bardiani-CSF-Faizanè (Itálie):

49. místo. Čistě italský tým, 20 cyklistů. 7 odešlo, 10 přišlo, z toho 5 z PCT. Neznámější je Pelucchi, který jezdil 4 roky ve WT a vyhrál mj. 2 etapy na Kolem Polska. Na Čínu se specializuje další posila Benfatto, který zde ovládl již 20 etap a jednou i GC na China II! Oba jsou také nejpilnějšími sběrateli UCI bodů z tohoto týmu na rok 2020. Mezi zkušenější patří i Senni, který 3 roky nosil dres WT týmu BMC.

Startují v Argentině, pak si dají sérii jednorázovek na Mallorce a pokračovat budou v Kolumbii.

Matteo Pelucchi

Burgos-BH (Španělsko):

Burgos je 51. ve světovém žebříčku na začátku roku 2020. Odešli 4, přibylo 6. Nejznámější Jihoafričan Smit z Katushe. V týmu je celkem 8 národností, převažují samozřejmě Španělé: z 20 jich je 11. Nejznámější je Ángel Madrazo, který o sobě dal pořádně vědět na loňské Vueltě: v 5. etapě byl v úniku i s týmovým kolegou Jetse Bolem (druhý v týmu z pohledu UCI bodů, 5 let ve WT) a pořád byl v kopci na gumě, odpadal a vracel se, aby nakonec vstal z mrtvých a vyhrál (viz titulní snímek)! A druhý potom skončil celkově v soutěži vrchařů!

Zatím jsou oficiálně přihlášeni pouze na Mallorcu.

Ángel Madrazo

Uno-X Norwegian Development Team (Norsko):

Nováček mezi ProConti týmy je až 68., před ním je 21 kontinentálních týmů! Odešli pouze dva cyklisté, z toho Foss (vítěz Tour de l´Avenir 2019) do Jumbo-Visma! Přišlo 8 závodníků, nejznámější Daniel Holegaard z FDJ. V týmu je 17 Norů a 5 Dánů. Nejúspěšnějším sběratelem UCI bodů je vedle Holegaarda 20 letý Leknessund, vítěz Závodu míru 2019! Už má od roku 2021 podepsáno na 3 roky do Sunwebu.

Na nováčka už mají zajištěný poměrně hodně slušný program: začínají v Kolumbii, pokračují na Algarve a pak mají nasmlouvaných 8 jednorázových klasik v Belgii a Francii, z toho 4 jsou kategorie .Pro, včetně např. Kuurne – Brusel – Kuurne či Tro-Bro Léon.

Andreas Leknessund

Fundación Euskadi (Španělsko):

Další nováček v ProConti. Baskický tým je 85. Z 20 lidí je 19 španělské národnosti, tuhle uniformitu narušuje pouze Bělorus Žihunov. Již v průběhu loňské sezóny odešel Sergio Higuita do EF Education First a dal o sobě pořádně vědět: etapa na Vueltě, 2. na Kalifornii a 4. v Polsku! Přišlo 10 Španělů, z WT Fernández po 5 letech v Movistaru (mj. vítěz Tour de l´Avenir a 2. v etapě na Vueltě). Z toho 5 jich dorazilo z rozpadnuvšího se dalšího baskického ProConti týmu Euskadi Basque Country.

Nejzkušenější je další „nováček“ Lobato, který má za sebou 5 let ve WT. Mj. se může pochlubit etapou na Santos Tour Down Under nebo 4. místem na San Remu. Ale naposledy se „proslavil“, když v roce 2017 coby člen LottoNL-Jumbo si bez vědomí týmového lékaře vzal sám a poskytl i dvěma mlaďasům prášky na spaní v takové koncentraci, že se pak jen těžko probouzeli. Následoval okamžitý vyhazov a od té doby se Lobato drží na úrovni PCT.

Program již mají nasmlouvaný velmi pěkný: začínají v Argentině na San Juanu, pokračují na Mallorce, pak si dají Valencianu a Andalusii (oba .Pro) a časné jaro zakončí dalšími etapáky, tentokrát kategorie WT: Katalánsko a domácí Baskicko!

Juan José Lobato

Novo Nordisk (USA):

Tenhle tým, jak známo, je specifický a ojedinělý: sdružuje cyklisty s diagnózou diabates (cukrovka). Takže 102. místo mezi týmy světa dle žebříčku je méně podstatný fakt. Z podstaty věci ovšem plyne a nepřekvapí, že 16 borců se rekrutuje z 12 zemí. Dva lidi letos skončili i přišli. Dlouhodobě nejúspěšnějším je Ital Perón, který tu je od roku 2013. V loňském roce přibyl do týmu Maďar Kusztor, který má ve svých 35 letech za sebou 13 sezón v kontinentálních týmech, mj. ve švýcarském Atlasu, kde se v roce 2010 potkal s bratry Hačeckými, a který překonal Peróna v počtu nasbíraných UCI bodů.

Nasmlouvánu mají zatím pouze únorovou Rwandu.

Charles Planet (mj. 17. Okolo Slovenska 2019)

Sečteno a podtrženo:

Počet PCT týmů se oproti roku 2019 zredukoval z 25 na 19. Cofidis a Israel postoupili do WT. Kolumbijská Manzana již v průběhu sezóny byla ukončena kvůli četným dopingovým případům. Rompoot, Nippo a Euskadi Basque skončily. W52 po roce a "Vackův" Hagens po dvou letech se vrátily na úroveň Conti.

Naopak ve svém třetím roce fungování do vyšší společnosti postoupil jiný baskický tým Fundación Euskadi. A po 10 letech na kontinentální úrovni se pro totéž rozhodl Uno-X.

Jak vidno z celého přehledu, Belgičané a Francouzi mají po 4 týmech, Italové a Španělé po 3.

Z celkového počtu 409 cyklistů v PCT týmech pro rok 2020 je pouze 39 mimoevropských.

Nejpočetnější zastoupení v podílu jednotlivých cyklistů mají Italové: registrováno je 72 ve 12 týmech. Následují Francouzi (65), Belgičané (64) a Španělé (48). S odstupem stojí Norové (23) a Nizozemci (22). Víc jak deset mají ještě Rusové a Dánové (po 14). Kolumbijců je přesně 10. Za zmínku stojí ještě Američani (9 v jednom týmu) a Britové (9 v 6 týmech) a snad ještě Kanaďané (7 v jednom týmu). A pak je 30 zemí, které v této úrovni mají po 1-4 lidech, z toho 17 států po jediném zástupci. Česká republika prostřednictvím Petra Vakoče patří mezi ně.

Tak Petře, drž se!