Pády byly největším a nevyžádaným zpestřením jinak poměrně nezáživné etapy. Do etapy nenastoupili hned tři jezdci, zraněný Valerio Conti (Corratec-Selle Italia) a nemocní Rémy Rochas (Cofidis) a Ramon Sinkeldam (Alpecin_Deceuninck).

Od startu se na závodníky snášel déšt a zahřát se do úniku vyrazili Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani), Thomas Champion (Cofidis) a Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia). Velký náskok nezískali, peloton měl v zvlněném terénu vše pod dohledem. Nikdo však neměl dohled nad zaběhnutým psem, který vběhl na začátku etapy do pelotonu, shodil Davide Balleriniho (Soudal Quick-Step) a poslal k zemi i světového šampiona Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step). 

Naštvaný Belgičan chvíli seděl na zemi a poté mu týmoví kolegové pomohli zpět do pelotonu. Poté se dlouho nic nedělo, vpředu sice Gandin a Champion spurtovali na rychlostních prémiích, ale v pelotonu k žádnému zrychlení v několika kopečcích nedošlo. Zoccarato se pokusil za poslední rychlostní prémií, 26 kilometrů před cílem, trochu zdramatizovat situaci a vyrazil do sólového úniku. Na peloton to však nestačilo a 6 kilometrů před cílem byl dostižen.

Chaos v závěrečných 7 kilometrech 

Pořadatelé chtěli připravit bezpečný dojezd bez zrádných míst na trati, proto se posledních 7 kilometrů jelo už jen rovně za nosem, jenže ani to nezabránilo pádům. V poslední zatáčce, 7 kilometrů před cílem, došlo k nehodě v popředí pelotonu a na zemi skončili sprinteři Fernando Gaviria (Movistar) a Pascal Ackermann (UAE Emirates), čímž přišli o šanci spurtovat a hlavně Primož Roglič (Jumbo-Visma). Zdržel se taky Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck).

Slovinec si musel vzít kolo svého týmového kolegy Koena Bouwmana a 3,3 kilometru před cílem se vrátil do čelní skupiny, kde zůstal Evenepoel a dalších asi dvacet závodníků. Vracet se musel také Andreas Leknessund (DSM), ale krizi zažehnal a růžový trikot udržel.  

Na kluzkých jihoitalských silnicích nebyla jízda bezpečná ani na rovině a bez zatáček. Podruhé se o tom přesvědčil Evenepoel, který spadl 2,3 kilometru před cílem. V ochranné zóně se nemusel rychle zvedat a měl tak spoustu času si zanadávat a popisovat důvody jeho pádu pád všem, kdo jeli okolo. Pád si ve skutečnosti způsobil sám, otáčel se za sebe doleva, vybočil doprava a srazil se s jedním závodníkem týmu Trek-Segafredo.  

Závod na něj samozřejmě nečekal, malý peloton se řítil do cíle. Spurt rozjel Marius Mayrhofer (DSM) pracující pro Alberta Daineseho (DSM), ale nejlepší pozici měl Kaden Groves  U pravé bariéry začal sprintovat a byl jasně nejrychlejší. Ani vítěz 2. etapy Jonathan Milan (Bahrain Victorious), ani Mads Pedersen (Trek-Segafredo) na jeho zrychlení nestačili a skončili na druhém a třetím místě.

Cavendish se doklouzal do cíle 

Za jejich zády se odehrálo poslední velké drama etapy. Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) číhal na dobré pozici, ale když zabral do spurtu, podklouzlo mu zadní kolo na bílé čáře, ztratil rychlost, pokusil se zařadit do háku za soupeře, ale v tu chvíli mu zkřížil cestu Dainese, britský šampion si lízl o Italovo zadní kolo, ztratil kontrolu nad svým kolem a opřel se do Filippa Fiorelliho (Green Project-Bardiani), kterého natlačil na bariéru.

Fiorelli zázrakem nespadl, ale o bariéru si poranil pravou ruku a není jasné, zda nastoupí do další etapy. Cavendishe to mezitím odhodilo na druhou stranu a přes cílovou pásku doklouzal na pátém místě (po zásahu rozhodčích na čtvrtém místě). Spadli i další závodníci, těžký pád měl David Dekker (Arkéa Samsic), ale dokázal odejít z místa nehody po svých. Na zemi skončili také Andrea Vendrame (AG2R Citroen) a Mirco Maestri (Eolo Kometa). Rozhodčí posléze relegovali Daineseho na konec skupiny. 

Groves se po pádu 7 kilometrů před cílem dokázal dostat dopředu neuvěřitelně rychle. „Všechno šlo dobře, ale pak jsem spadl na kruhovém objezdu. Naštěstí jsem nasadil řetěz dostatečně rychle a dokázal jsem se zařadit do pelotonu. Dnes jsem překvapil sám sebe. Dnes to nebylo moc čisté, spolujezdci už se mnou nebyli. Nicméně jsem byl v háku někoho z DSM a měl jsem pořád dobré nohy. Je to opravdu sen, na Giro jsem se soutředil už od listopadu. Opravdu chci poděkovat týmu,“ řekl po dojezdu lídr Alpecinu.

Leknessund udržel růžový trikot, ale jinak na rozhodčí čekala těžká směna, protože závodníci, kteří se zdrželi v pádu 7 kilometrů před cílem nedostali čas vítěze, zatímco padlí v ochranné zóně, včetně Evenepoela, neztratili nic. Z jezdců na celkové pořadí nakonec ztratil pouze Jay Vine (UAE Emirates), který dokončil se ztrátou 1:11 a propadl se na 27. místo s odstupem 2:47.