Nejlepší z českých závodníků byl Jakub Otruba, který skončil na 32. místě s odstupem necelých devíti vteřin.

Na technickém kostkovém okruhu v Krnově se jako předjezdec představil bývalý skvělý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana z roku 1998 Dominik Hašek. Oproti loňskému výkonu ze svého času ubral přes deset vteřin, přesto se mu tříminutovou hranici o jedinou vteřinu pokořit nepodařilo.

 

Jako první ze startovního pole devatenácti týmů z osmnácti zemí vyrazil na trať František Honsa z výběru Čech a Moravy a cílem projel v čase 2:23,7. Jedenáctý v pořadí ze 113 jezdců absolvoval dva kilometry Nizozemec Nils Eekhoff a čas 2:11,94 byl hodně rychlý. A jak se s přibývajícím časem ukázalo, nikdo ze soupeřů jej již překonat nedokázal. Že Nizozemci přijeli v silné sestavě podtrhl Daan Hoole, který skončil osmý a pouze jezdci v oranžových dresech se dva vtěsnali do elitní desítky. Spolu s Eekhoffem, který se do páteční etapy obleče do žlutého trikotu lídra závodu, vystoupili na stupně vítězů Ethan Vernon z Británie, který ztratil 2,27 s a Ital Nicolas Dalla Valle, jež zaostal o 2,46 sekundy.

Čechům časovka příliš nevyšla, kromě Otruby se do první padesátky dostal již jen Petr Kelemen, který na 36. místě ztratil na vítěze 9,44 s. Největší česká naděje pro tento prestižní závod seriálu Nations´Cup Karel Vacek skončil až na 92. místě s odstupem téměř patnácti vteřin, ale to před dalšími kilometry, které na jezdce čekají, vůbec nic neznamená. Ten kdo dnes získal deset vteřin, může zcela bez problémů v dalších horských etapách naopak ztratit deset minut či více.

Reprezentační kouč Tomáš Konečný z výsledků svých svěřenců žádnou vědu nedělal. "Na prolog to bylo dobré, i když jsem asi čekal více třeba od Petra Kelemena, ale dnes se o závodu nerozhodovalo. Důležité bylo nespadnout, než riskováním získat třeba pět vteřin. Rozhodovat se bude na Dlouhých stráních," řekl Konečný.


Dnes se jede etapa Jeseník - Rýmařov, dlouhá 134,2 kilometrů a od startu, který je v 13:30 můžete průběh sledovat v živé fotoreportáži na našich stránkách.

Foto Josef Vaishar/cycling.photography a Jan Brychta / Závod míru U23