Cyklistika je populární sportovní a volnočasová aktivita v mnoha severoevropských zemích, jako je Švýcarsko, Dánsko, Nizozemsko a Německo - přední země na kontinentu v cyklistice. Cyklistika je i nadále jedním z nejdynamičtěji rostoucích průmyslových odvětví i ve zbytku Evropy. Nedávná zpráva zjistila, že se od Evropanů očekává, že do roku 2030 koupí dalších 10 milionů kol ročně - což je o neuvěřitelných 47% více než v roce 2019.

Baltské státy nezahálí a Litva usiluje o propagaci cyklistiky mezi svými občany. Čas klidu během lockdownu byl proto použit k renovaci starých a zavedení několika nových cyklistických stezek po celé zemi právě včas pro nadcházející léto.

Jako cíl cyklistů, Litva láká mnoho lidí pro svou univerzálnost: začátečníci i zkušení cyklisté si mohou užít cyklistické trasy plné panoramat, aniž by se cítili vyčerpaně. Dalšími důvody je nádherná příroda, rozlehlé plochy, easy-to-bike silnice a outdoorové aktivity, jako je kiting, jízda na kajaku, turistika, kempování a mnoho dalšího.

Ať už cyklističtí nadšenci vyrazí na cestu s koly na autě nebo si je půjčí až na místě, vždy se mohou těšit na nezapomenutelný zážitky.

Aby cyklisté mohli ocenit převládající koncept obklopující litevskou krajinu s názvem „Real is Beautiful“, představuje Lithuania Travel, národní agentura pro rozvoj cestovního ruchu, 7 cyklostezek na krátkou vzdálenost pro nejpohodlnější a okouzlující jízdu během letních prázdnin.

1. Klaipėda ‒ Nida

Cyklotrasa dlouhá 52 km může znít jako opravdová výzva, ale stezka táhnoucí se od přístavního města Klaipėda k nejzápadnějšímu bodu Litvy Nida je vhodná pro zkušené i začínající cyklisty. Tato trasa vede cyklisty po celé Kurské kose a do Národního parku, který je na seznamu UNESCO a je jedním z nejpozoruhodnějších míst přírodního a kulturního dědictví v oblasti Baltského moře.

Tato cyklostezka je doprovázena neustálým zvukem vln Baltského moře, velkorysým úsekem písečných pláží k odpočinku, autentickými rybářskými usedlostmi a neobvyklými turistickými atrakcemi, jako je Čarodějnický vrch s tajemnými dřevěnými sochami čarodějnic, čertů a dalších nadpřirozený bytostí. Volavky popelavé a velké kolonie kormoránů podél cesty poskytují jedinečnou příležitost zpomalit a užít si pozorování ptáků.

2. Klaipėda ‒ Šventoji

Během 40 km dlouhého úseku nabízí trasa Klaipėda-Šventoji krásné pohledy. Cyklotrasa vede cyklisty do takzvaného litevského letního hlavního města Palanga, plného atrakcí hodných návštevy. Například Muzeum jantaru, které sídlí v bývalém paláci místních hrabat Tiškevičiai a obsahuje výjimečnou sbírku jantaru. Cyklisté také narazí na úžasné památky na kuronském hřbitově v Karkle, ledovcové jezero Plazė nebo pobřežní duny Nemirseta. Nakonec stezka končí v přímořském městě Šventoji, které je známé svým kymácejícím se Opičím mostem a klidnými místy pro relaxační letní návštěvu.

3. Jízda na ostrově Rusnė

Ostrov Rusnė, kterému se někdy říká litevské Benátky, je jediným litevským ostrovním městem s cyklotrasami o délce 40 km. Město má pro cyklisty co nabídnout - od rozsáhlých luk a vodních toků, přes spoustu míst k plavbě lodí a rybaření. Ostrov také láká turisty na zbývající části architektury 19. století: evangelický luteránský kostel, jeden z nejstarších kostelů v Litvě, a maják Uostadvaris, který nabízí nádherné okolí ostrova a panorama kurské laguny.

4. Kolem jezera Plateliai

Tato 24 km dlouhá cyklostezka odhaluje některá z nejkrásnějších litevských jezer. Cyklisté se mohou vydat po stezce na prohlídku národního parku Žemaitija, který má nespočet míst pro letní piknik. Trasa je vhodná pro ty, kteří mají dobrodružného ducha, protože nabízí celou řadu malebných výhledů: panství Plateliai, rozhledna Siberija nebo Beržoras, starodávná vesnice a státem chráněný kulturní objekt. Cyklisté se mohou také zastavit v muzeu studené války, které se nachází v podzemním raketovém silu.

5. Jízda v hlavním městě Vilniusu

Jako hlavní město, Vilnius jistě ohromí cestovatele spoustou turistických atrakcí. A co je ještě lepší, město lze prozkoumat na kole stejně snadno jako pěšky. Vzhledem k tomu, že je Vilnius známý svým půvabným starým městem s dlážděnými ulicemi, malými uličkami a architekturou starého věku, najdou v něm všichni cyklisté něco jedinečného. Například cyklostezka, která vede z katedrálního náměstí do Europa Parku - skanzen s podivnými sochami - je skvělým způsobem, jak poznat město.

A pro ty, kteří nemají vlastní kolo, má město perfektní řešení - systém sdílení jízdních kol Cyclocity, kde si každý může vzít kolo, projet se po městě a nechat ho v jednom z 20 doků rozmístěných po celém městě.

6. Podél jezer a ostrovů Trakai

Po prozkoumání atrakcí hlavního města si cyklisté mohou projet kola v historickém hlavním městě Trakai poblíž Vilniusu. I když je to nejkratší cyklostezka ze všech (18 km), tato trasa rozhodně zaujme kde jakého cyklistu. Okres Trakai má ve skutečnosti téměř 200 jezer a pravděpodobně nejkrásnějším ze všech je jezero Galvė - jedno z největších v okrese Trakai a jedno z nejhlubších v Litvě.

Okouzlující atmosféru trasy vytváří velké množství zátok, malé jezerní ostrovy a samozřejmě ostrovní hrad Trakai - bývalé sídlo litevského velkovévody a velká turistická atrakce. Díky relativně krátké vzdálenosti je tato trasa vhodná pro rodiny s dětmi, zatímco milovníci vodních sportů - potápěči, námořníci, veslaři - si určitě najdou něco, za čím by se mohli vydat.

7. Trasa v Kaunasu

Cyklotrasy ve druhém největším litevském městě Kaunas byly postaveny tak, aby obdivovaly meziválečnou architekturu města. Návštěvníci města, kteří mají k dispozici několik hodin, se mohou vydat na cyklostezku v délce 35 km, aby objevili malebné výhledy na řeky Nemunas a Neris, barokní krásu kláštera Pažaislis a barevné pouliční umění na budovách.

Ačkoli výše uvedené trasy jsou navrženy pro klidnou cyklistiku po Litvě, existuje i několik dálkových cyklistických tras pro zkušené cyklisty, které pokrývají vzdálenosti od 185 km do 342 km. Informace o všech cyklistických trasách a užitečné tipy jsou k dispozici v publikaci Litva na dvou kolech.