Brno - Mikulov - Brno, závod zařazený do série Visegrad 4, se v současné podobě pojede teprve podruhé. Loňští účastníci však moc dobře vědí, že je dobré ušetřit síly na závěrečných 60 kilometrů. Neutralizovaný start závodu bude na brněnském velodromu, odkud se cyklisté přesunou na ostrý start v Ostopovicích a zanedlouho začnou stoupat na první kopec v Ořechově. 1300 metrů dlouhé stoupání s průměrem 5,6 % není pro vývoj závodu příliš významné, ale ubere závodníkům trochu sil. 

Loni se velmi aktivně závodilo na rovinách v úvodu závodu a někteří to odnesli v náročném závěru. Další důležitý výjezd je až na Pálavě. Výjezd na Pavlov je dlouhý 2 kilometry a má v průměru 7,7 %. Zde se peloton nepochybně natáhne a zmenší. Do dalších kopců je ještě daleko, druhé stoupání Pavlov začíná na 58. kilometru závodu a následuje další rovinatá část závodu při návratu na sever. Z Pavlova cyklisté klesnou do Mikulova, projedou centrem města a okolo Novomlýnských nádrží se začnou vracet zpět k Brnu. 

Rozhodující závěrečnou část závodu zahájí stoupání v Dolních Kounicích. V této historicky významné obci, na 128. kilometru závodu, leží 2 kilometry dlouhé stoupání s průměrem 6,6 %, následuje rychlý sjezd a hned poté nájezd do nejtěžšího stoupání Hlína (2,1 km, 7,2 %). Prvních 500 metrů Hlíny má dokonce 12,7 %. 

Závod se z Hlíny vrátí do Ořechova, kde končilo první stoupání závodu. Zde se letošní trasa liší od předchozího ročníku. Před Ořechovem cyklisté zdolají nepravidelné stoupání na úzké vedlejší silnici, připomínající silnice v Belgii a Nizozemsku. Za Ořechovem následuje sjezd, krátký rovinatý úsek a 1800 metrů dlouhý kopec do Omic (5,2 %). 

Na 165. kilometru leží nenápadný, ale nepříjemný rovný výjezd Popůvky (1,8 km, 4,7 %). Před Ostrovačicemi závod odbočí doprava a na řadě je stoupání k Automotodromu (2,3 km, 4,8 %). Do cíle odtud zbývá jen 26 kilometrů, takže už loni se tu závodilo naplno. Ale to rozhodně není konec všech stoupání, protože po sjezdu do Žebětína je na řadě Kohoutovický kopec, stoupání známé i jarní klasiky Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš. Kohoutovice mají 1100 metrů a průměr 6,6 %. 

Profil posledních 3 kilometrů závodu Brno - Mikulov - Brno

V Kohoutovicích loni útočil Daniel Turek a vytvořila se zde elitní skupina, která si to v posledních kilometrech rozdala o vítězství v závodě. Z Kohoutovic vede rychlý sjezd do Pisárek, cyklisté najedou do ulice Hlinky a odbočí doleva do strmého výjezdu Žlutý kopec. Právě zde, těsně před vrcholem Žlutého kopce, loni zaútočil Adam Ťoupalík a zbavil se všech soupeřů. Rovný a strmý výjezd a také velmi rychlý a rovný sjezd jsou ideální pro sólový únik. 

Cyklista v úniku však musí mít síly i na klasikářský dojezd na hradě Špilberk, který už sice není dlouhý, ale je technicky náročný a strmý. Adam Ťoupalík zde dokázal za sebou udržet Daniela Turka a Karla Camrdu a vyhrál. Bude se loňský scénář opakovat?

Závod odstartuje v sobotu 9. července v 10:15 z brněnského velodromu TJ Favorit Brno. Nejrychlejší závodníci jsou očekáváni v cíli na hradě Špilberk kolem 15. hodiny. Průběh závodu můžete sledovat živě prostřednictvím webu RoadCycling.cz nebo youtube kanálu Sportsoft. Přineseme také komentovaný LiveReport.