První horský dojezd, a první souboj lídryň na celkové pořadí. Nejsilnější v tomto souboji byla na konci třetí etapy novozélandská cyklistka Niamh Fisher-Black z týmu SD Worx-Protime. Pro zemi z Tichého oceánu je to vůbec první etapové vítězství na italském Giru, stejně tomu je také u třiadvacetileté Fisher-Black. Její radost a radost nizozemského týmu navíc podtrhla druhým místem Lotte Kopecky, která se postarala o první dvojité vítězství závodnic z jednoho týmu od úvodního prologu ročníku 2022. Tehdy se radovaly zástupkyně australského týmu Liv AlUla Jayco.

„Před začátkem Gira to byly těžké týdny, ale dneska mi něco v hlavě říkalo, že by to mohlo vyjít. Tohle vítězství je na sto procent to největší v kariéře,“ radovala se při rozhovoru po závodě vítězka třetí etapy Niamh Fisher-Black. 

Novozélanďanka zachytila dva kilometry před cílem nástup Španělky Mavi García z vedoucí skupiny a na metě sedmi set metrů před cílem se díky silnému nástupu na čele osamostatnila. „Všechny v týmu jsme věděly, že je Niamh skvělá vrchařka. Často jsme jí říkaly, že si musí za těmi příležitostmi více jít. Dneska si za vítězstvím šla a dokázala to,“ nadšeně zhodnotila výkon své týmové parťačky druhá v cíli Lotte Kopecky.

V celkovém pořadí si novozélandská cyklistka a sestra Finna Fisher-Blacka, člena stáje UAE Team Emirates, polepšila na páté místo s odstupem rovné minuty na vedoucí závodnici. Tou je i po první těžší zkoušce Elisa Longo Borghini. První italská závodnice od roku 2008 a počínaní Fabiany Luperini, která se představí v růžovém dresu pro lídryni celkového pořadí třetí etapu v řadě.

„Je to hodně speciální. Musím ale znovu poděkovat svým kolegyním z týmu, protože mi celý den pomáhali a kryli mě až pod finální stoupání,“ děkovala úřadující italská šampionka v hromadném závodě svému týmu za pomoc, díky které může i do zítřejší etapy vyrazit v nejkrásnější barvě Gira d’Italia.

Za dresem pro nejlepší závodnici celkového pořadí míří také Lotte Kopecky. Belgičanka díky bonifikačním sekundám znovu zkrátila náskok Longo Borghini a nyní je od sebe dělí pouhých třináct sekund. Ani Kopecky ale nepojede v další zkoušce v tradičním týmovém oblečení. Díky druhému místu v cíli si připsala mistryně světa z Glasgow dostatečný počet bodů na vedení v bodovací soutěži před Italkou Chiarou Consonni. 

„Samozřejmě to nebyl plán před startem závodu. Upřímně si nemyslím, že budu na průběžných prémiích sbírat nějaké body. Pokud se ale bude dařit bodovat v cíli etap, klidně můžu červený dres získat,“ zhodnotila situaci v boji o dres pro nejlepší ženu v bodovací soutěži Lotte Kopecky.

Není překvapením, že puntíkovaný trikot pro nejlepší vrchařku závodu oblékne na startu další etapy vítězka té dnešní Niamh Fisher-Black. Bílý trikot pro nejlepší jezdkyni do pětadvaceti let pak v horském dojezdu uhlídala Antonia Niedermaier z týmu Canyon//SRAM Racing. Němka se drží vysoko i v průběžném celkovém pořadí, kde jí patří čtvrté místo.

Bojovný výkon předvedla v etapě ze Sabbioneta na vrcholek stoupání do obce Toano Nikola Nosková. Česká účastnice se dlouho držela ve vedoucí skupině ve společnosti největších favoritek. Za metou pěti kilometrů do cíle ale nestačila na tempo, které na čele závodu začala udávat již zmíněná Španělka Mavi García. 

I přesto dokázala Nosková dokončit etapu na devatenáctém místě a celkově se posunula na příčku osmnáctou. Právě tato pozice je nejlepším umístěním Češky v celkovém pořadí z dosavadních dvou účastí na Corsa Rosa. Další šanci k posunu výše bude mít Nikola Nosková zítra, kdy na závodnice v teple italského léta čeká sto čtyřiatřicet kilometrů dlouhá etapa se třemi vrchařskými prémiemi.