Putování po vinařských stezkách Kyjovska ukáže cyklistům i turistům krásy slovácké přírody. Provede je mezi vinohrady, zavede je ale také přímo do tradičních sklepů k vinařům a na další zajímavá místa v regionu, například na Rozhlednu Vyšicko nebo na zámek Milotice, jedinečný komplex barokních staveb a zahradní architektury. Na účastníky akce čeká 9 zastávkových míst. „Kromě setkání s vinaři a ochutnání místních vín si třeba v Šardicích mohou zdarma prohlédnout čtyři výstavní expozice v Augustiniánské rezidenci. Ve Skoronicích zase stojí za návštěvu vyhlášené Muzeum Jízdy králů,“ vyjmenovává zajímavosti z programu organizátorka akce Dominika Bäuchelová z Nadace Partnerství.
Výlet začíná v Kyjově na Masarykově náměstí před pobočkou České spořitelny. Na registračním místě si od 9 do 11 hodin účastníci mohou koupit za 140 Kč startovní balíček s degustační skleničkou a nosičkou. Dostanou k němu také cyklopas s mapou tras a informacemi o zastávkových místech. „Připravené jsou celkem tři trasy pro nadšené sportovce i třeba rodiny s dětmi – dlouhá cyklotrasa měří 50 km, krátká 30 km a pěší trasa 14 km. V mapě i v terénu jsou barevně vyznačené, aby účastníci bez problémů projeli všechny zastávky a dojeli až do cíle,“ vysvětluje Dominika Bäuchelová. Startovní balíček si mohou zájemci koupit i na e-shopu za zvýhodněnou cenu 120 Kč. Ještě před samotným startem se mohou všichni posilnit na snídani s Českou spořitelnou.
Všechny trasy mají cíl ve Skoronicích ve sklepní uličce. Odpoledne se zde koná akce Otevřené sklepy Skoronice, kterou mohou všichni účastníci navštívit v rámci doprovodného programu Putování. V 17 hodin se zde bude také losovat z odevzdaných cyklopasů o zajímavé ceny v podobě vín zúčastněných vinařů. Jeden z vylosovaných získá hlavní cenu generálního partnera akce, České spořitelny – pobytový balíček pro dva v zařízení s certifikací Cyklisté vítáni.
Putování po vinařských stezkách je součástí seriálu Krajem vína, který letos nabízí 10 výletů po Moravských vinařských stezkách. Účastníky při nich zavede do všech vinařských regionů jižní Moravy a umožní jim tak poznávání vinařských i folklórních tradic regionu. Nadace Partnerství tímto usiluje o propagaci historického a kulturního dědictví jižní Moravy.
Více informací na www.stezky.cz.