Sedmikilometrovým prologem začal v Bratislavě 66. ročník etapového závodu Okolo Slovenska (2.1). Start i cíl byl situován u dostihové dráhy v Petržalce. Na cyklisty čekala rovinatá trasa se sedmi zatáčkami, z toho tři byly vracečky do protisměru.

První se vydal na trať v 16:15 Polák Bartosz Rudyk z týmu Santic-Wibatech, jako poslední v 18:40 Zdeněk Štybar.

Z českých cyklistů, kteří tvoří po Italech (33) a Slovácích (16) třetí nejpočetnější národnostní skupinu (15), budeme moci sledovat mj. v přenosech na Eurosportu, případně RTVSšport, kromě Zdeňka Štybara (č. 5) také jeho týmového kolegu Josefa Černého (2), dále v týmu Caja Rural Michala Schlegela (92), v týmu Elkov Kasper Jana Bártu (141), Filipa Řehu (142), Daniela Babora (143), Dominika Neumana (144), Jakuba Otrubu (145), Matěje Zahálku (146) a Adama Ťoupalíka (147) a v týmu ATT Investments Jiřího Petruše (181), Tomáše Jakoubka (182), Michala Schurana (183), Tomáše Bártu (186) a Jana Kašpara (187), s nimiž tvoří jeden celek Mika Heming (184) a Matúš Štoček (185).

První, kdo se dostal pod 8 minut, byl Ital Liam Bertazzo z Maloja Pushbikers (7:57), což mu nakonec stačilo na 10. místo. Jeho čas překonal až domácí talent Martin Svrček (7:55). Přes něj se dostal Loe Van Belle z Jumbo-Visma (7:48). O 8 setin byl posléze lepší Michael Morkov. Když přiletěl Ethan Vernon, který v původní soupisce nahradil Marka Cavendishe, bylo z toho 7:33 a tohle už nikdo nedokázal překonat. Nejvíc se mu přiblížil na necelých 7 sekund Josef Černý (na snímku).

Z českých kontinentálních týmů zajel nejlépe Jakub Otruba z Elkov Kasper, když za Vernonem zaostal o 18 sekund. Jeho týmový kolega Jan Bárta načal s odstupem 29 sekund na vítěze třetí desítku a Matěj Zahálka taktéž z Elkov Kasper ji 30. místem uzavřel (+0:32). 33. místo (+0:33) obsadil Filip Řeha (8. do 23 let) a 36. (+0:34) Adam Ťoupalík (oba Elkov Kasper). Dalším českým cyklistou a nejlepším z ATT Investments byl na 44. místě Jan Kašpar (+0:37).

"Trasa byla jednoduchá, pár zatáček o 180 stupňů, nic nebezpečného, kvalitní asfalt, nic moc technického, takže to bylo jen o rychlosti a aerodynamice. Takovou převahu jsme neočekávali, ale je to samozřejmě příjemné. Být kompletně na stupních vítězů, to se nám už dlouho nepovedlo. Za to jsme moc rádi. Zítra pojedeme na Ethana. Je vidět, že má obrovskou formu a ve sprintu je vynikající. Pro něj to bude velká šance a my mu to zkusíme rozjet," řekl po etapě pro RoadCycling.CZ Zdeněk Štybar.

Trať časovky mi seděla. Byla do tahu a na výkon, ne moc technická, zato pěkně poctivá. Mým cílem bylo umístění do desátého místa, takže pátá příčka je krásná. Hlavně je to dobrá výchozí pozice pro další etapy, protože se dá předpokládat, že pořadí bude celou dobu v sekundových odstupech. Třetí etapa sice končí na kopci, ale zbylé dojezdy budou spíše spurtérské, takže tohle může být pro celkovou klasifikaci klíčové a byl bych rád, kdybych udržel první desítku,“ hodnotil svůj výkon v bratislavské úvodní části Okolo Slovenska Jakub Otruba. Vyjádřil zároveň uznání jezdcům Quick-Stepu: „Je vidět, že časovky jezdit umí, mají je zvládnuté. Navíc na to mají ten nejlepší materiál a na Slovensko přijeli v silné sestavě.

A do třetice Jan Kašpar: "Časovka byla těžká, na výkon. S ohledem na konkurenci jsme o moc výš nepomýšleli. Nejelo se mi úplně špatně, spíš takový standard. V dalších etapách se budeme chtít ukázat, třeba v únicích. Kdyby se mi podařilo něco podobného jako v první etapě na SAZKA Tour, tak by to bylo perfektní. Ale uvidíme, zda se to podaří, protože konkurence je tady o něco větší."

Quick-Step pochopitelně vede i týmovou klasifikaci. Elkov Kasper na 5. místě (z celkového počtu 21 týmů) zaostává o 57 sekund a ATT Investments na 11. o 1:33 min.

Zítra je na programu 142 km dlouhá etapa ze Šamorína do Trnavy, převýšení činí pouhých 662 metrů, na trase jsou vypsány tři sprinterské a jedna vrchařská prémie, jejíž vrchol se nachází na 60. km. Nejpravděpodobnější scénář je tedy hromadný závěr a souboj sprinterů. A největší favorit? Ethan Vernon. Ale i Češi mají svá želízka v ohni. Elkov Kasper především Daniela Babora a ATT Investments Tomáše Bártu.

Jedna zajímavost z cyklistického zákulisí na úplný závěr: stejně jako u Daniela Turka, který i po víkendovém předposledním závodu rakouského poháru tuto soutěž vede, to není sice ještě oficiálně potvrzeno, ale od příštího roku má i Jakub Otruba přestoupit do ATT Investments.