Výsledky týmu, který v posledních letech řídil vývoj všech velkých závodů, jsou až šokující. Dlážděných klasik na úrovni WorldTour se letos jelo už šest (Omloop, Brugge - De Panne, E3, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen a Flandry) a nejlepším výsledkem je deváté místo Floriana Sénéchala na Omloop Het Nieuwsblad na začátku sezóny. Ale abychom nebyli na Quick-Step až moc přísní, na některých dalších klasikách to bylo o dost lepší. Fabio Jakobsen vyhrál Kuurne - Brusel - Kuurne a ačkoliv tento závod nepatří do WorldTour, reálně má větší prestiž než Brugge - De Panne a Dwars door Vlaanderen. A Kasper Asgreen skončil třetí na Strade Bianche.

Právě Asgreen je symbolem letošního strmého úpadku týmu na jarních klasikách. Dán byl loni ve skvělé formě, vyhrál E3 Prijs a Kolem Flander a Quick-Step se na něj spoléhal i letos. Na Flandrech byl jediným lídrem, což v minulosti nebylo zvykem. Quick-Step těžil z širokého kádru, ve kterém mohli vyhrát různí závodníci (Štybar, Ballerini, Lampaert, Sénéchal, dříve Jungels a další) a přečíslením mnohdy silnějších soupeřů (Van der Poel, Van Aert a další) na ně dokázal vyzrát. Jenže letos to fungovat nemohlo. Všichni měli o dost horší výkonnost a zodpovědnost za výsledek byla jen na Asgreenovi. Soupeři už se Quick-Stepu nebáli.

V čem je problém? Quick-Step v přípravných jarních závodech postihla vlna onemocnění. Nemoc v přípravě zdržela Asgreena, Štybara, Lampaerta a další. Nikdo z nich se nedostal do své nejlepší formy, podobně jako zcela neviditelný Ballerini. Asgreen na Flandrech bojoval, jako první zareagoval na útok Tadeje Pogačara na Oude Kwaremont, ale přecenil své schopnosti a v cíli přiznal, že Pogačar ho na Kwaremontu "zmasakroval".

Na Koppenbergu už se nedokázal zmáčknout a čelo závodu mu ujelo. A navíc měl smůlu, na vrcholu mu spadl řetěz a bylo po naději na dobrý výsledek. Někteří jezdci Quick-Stepu, včetně Štybara, na něj počkali a pomohli mu, ale už to nebylo k ničemu. Asgreen se na technické problémy nevymlouval, přiznal, že před problémem se řetězem už bylo mimo hru o vítězství. 

Frustrace se pouze prohloubila na středeční sprinterské klasice Scheldeprijs. Nejstarší flanderská jednorázovka začala pro Quick-Step hodně zle. Hned na začátku závodu se peloton na terezínech rozdělil na několik skupin a jezdci belgické sestavy vpředu chyběli. Ostatní favorité se do první skupiny dostali, ale Fabio Jakobsen ne. Přitom byl největším favoritem závodu a Quick-Step na bočním větru většinou exceluje. Ale když se nedaří, tak se nedaří.

"Bylo to muž proti muži. Závod na terezínech nikdy nelže. Věděli jsme, že Scheldeprijs se může rozhodnout hned po startu. To se taky stalo," řekl Wilfried Peeters, zkušený sportovní ředitel týmu, který byl podle svých slov za volantem týmového vozu frustrovaný.

"Neřval jsem na nikoho. Vše musí zůstat lidské. Chlapci se snaží. Každý ví, v jaké situaci se nacházíme. Každý den mi někdo volá, že je nemocný. Chci, aby tým vytvořil pevný řetěz, ale vždy nám chybí jeden článek. Dnes jsme to bohužel viděli znovu," dodal Peeters.

Rozpočet  

Velký vliv na výkony Quick-Stepu měly přestupy. Spíše jejich absence. Z týmu neodešel nikdo důležitý, ale ani žádný opravdu silný klasikář nepřišel. Zatímco Jumbo - Visma posílili vynikající Tiesj Benoot a Christophe Laporte a zlepšují se i další mladí závodníci, Quick-Step stárne. Letos jsou týmy Jumbo - Visma a INEOS Grenadiers kolektivně silnější a UAE Emirates a Alpecin - Fenix mají v čele výjimečné individuality.

Quick-Stepu se nepodařilo klasikářskou sestavu vhodně doplnit a posílit. Jannik Steimle má za sebou debut na Flandrech, ale to není závodník, který by udělal rozdíl. Patrick Lefevere si nemůže dovolit kohokoliv, s rozpočtem musí nakládat s rozumem. A velká část letošního rozpočtu padla na dva závodníky, kteří se na kostkách neobjevili, na Juliana Alaphilippa a Remca Evenepoela. 

Mistr světa se rozhodl soustředit na ardenské klasiky a Evenepoel nemá s kostkami žádné zkušenosti a ani je (zatím) zkoušet nechce. Výkonnost má skvělou, ale těžko říct, zda by zvládl náročnou poziční jízdu v pelotonu a týmu pomohl. Bez Alaphilippa a jeho dvorního domestika Driese Devenynse byla sestava pro dlážděné klasiky hodně oslabena. Teoreticky řečeno by v budoucnu šlo do dlážděných klasik zasvětit Maura Schmida, letošního nováčka v modrém dresu a postupně by se do klasikářského týmu mohli propracovat mladíci Stan Van Tricht, Ethan Vernon a Slovák Martin Svrček.    

Hromadné dojezdy a Ardeny

Není všem dnům konec. Quick-Step stále patří k nejlepším týmům světa a jaro ještě neskončilo. Alaphilippe se nejspíš správně rozhodl soustředit na Ardeny a bude jedním z favoritů. Může vyhrát Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych a jarní sezóna týmu bude zcela úspěšná. Uspět může i Evenepoel, kterého čeká v Ardenách debut. A možná mu Lutych skvěle sedne. To zatím nevíme. 

Takže i když situace před Amstelem a Paříž - Roubaix nevypadá úplně příznivě, závody Valonský šíp a L-B-L by mohly skončit velkým úspěchem. Belgičané jsou také nejlepší na světě v hromadných dojezdech. Fabio Jakobsen je současnou jedničkou mezi sprintery a vítězství v etapách Grand Tours jsou díky němu a Marku Cavendishovi také téměř jistá. 

Quick-Step má stále fantastickou sílu v mnoha různých závodech. Pořád patří mezi nejlepší týmy světa. Ale sestava pro dlážděné klasiky musí být omlazena a posílena. Bez vítězství na kostkách se tým totiž dlouhodobě neobejde. Klasiky byly pro Quick-Step vždy nejdůležitější částí sezóny, především pro belgické sponzory. Na ty se Patrick Lefevere zaměřuje a v nejbližší době se to nezmění.