"Jsem ve velmi dobré formě," tvrdí Quintana. "Budu bojovat o to, abych mohl znovu závodit. Jsem poctivý jezdec, který hraje podle pravidel." Quintana doufá, že tým pro letošní sezónu brzo najde. Chce zůstat v profesionálním pelotonu a jezdit Grand Tours, proto odmítl několik nabídek od kolumbijských týmů, včetně Medellín-EPM, kam letos zamířil Miguel Ángel López. 

"Jsem vděčný za nabídky od různých kolumbijských týmů, ale mým cílem je reprezentovat svou zemi na nejdůležitějších závodech na světě. I když ještě nemám tým, zůstávám k dispozici. Chci znovu závodit, chci si připnout číslo. Pravý cyklista se tváří v tvář nepřízni osudu nevzdává. Překonal jsem mnoho obtíží a vždy jsem odpověděl na všechny otázky a falešné požadavky," pokračoval viditelně rozlícený Quintana. 

Kolumbijci komplikuje život především Hnutí za důvěryhodnou cyklistiku (MPCC). Toto hnutí sdružuje týmy a zavazuje je ohledně dopingu. Quintana sice nebyl přistižen při užívání zakázaných látek zvyšujících výkonnost a není suspendován, ale během Tour de France měl v krvi silný lék proti bolesti tramadol, který je na závodech zakázaný. I tento prohřešek je pro MPCC důležitý a tak například italský Corratec (přihlášený k MPCC) nemohl s Quintanou jednat.