loading...

V poslední etapě Tour Down Under s cílem na vrcholu stoupání Willunga Hill překvapivě vydrželi v úniku uprchlíci a jeden z nich, Brit Matthew Holmes (Lotto Soudal), si dojel pro vítězství. Richie Porte (Trek - Segafredo) zaútočil v kopci brzo a všechny uprchlíky dojel, ale Holmes se ho udržel a ve finiši byl rychlejší, na Porteho tak zbyla druhá příčka. Především však ujel o 26 sekund dosavadnímu lídrovi závodu, Darylu Impeymu (Mitchelton - Scott) a s velkým náskokem vyhrál konečné pořadí, po roce 2017 podruhé v životě. 

Celkové pořadí se zcela přeskládalo. Impey spadl až na šesté místo, druhou příčku obsadil Diego Ulissi (UAE Emirates) se ztrátou 25 vteřin. Také třetí Simon Geschke (CCC) ztratil 25 sekund, stejně jako Rohan Dennis (Ineos) a Dylan van Baarle (Ineos). 

"Nikdy jsem moc nezávodil do kopce. Posledních šest let jsem strávil v Británii, cože není špatné, ale tohle byl můj druhý dojezd do kopce v tomto týdnu a vypadá to, že mi to sedí. Přemýšlel jsem o skupině, do které jsem se dostal a myslel jsem, že nemám šanci etapu vyhrát, byla to silná skupina," řekl v cíli sám překvapený vítěz Matthew Holmes, nová posila belgického týmu. 

"Byl to úžasný týden. Když vám pomáhá vítězit mistr světa, je to něco, ale všichni z týmu byli dnes úžasní," byl dojatý vítěz celého závodu.  

Průběh etapy

Do úniku, který měl zásadní vliv na vývoj poslední etapy, se dostalo hned 26 cyklistů, kromě pozdějšího vítěze Holmese také Jon Dibben (Lotto Soudal), Kiel Reijnen (Trek - Segafredo), Mathias Le Turnier a Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Shane Archbold a Iljo Keisse (Deceuninck - Quick-Step), Luke Rowe (Ineos), Joey Rosskopf (CCC), Andre Greipel a Rick Zabel (Israel Start-Up Nation), Cesare Benedetti (BORA - hansgrohe), Vegard Stake Laengen a Marco Marcato (UAE Emirates), Manuele Boaro (Astana), Michael Storer (Sunweb), Bruno Armirail (Groupama FDJ), Juri Hollmann (Movistar), Dylan Sunderland (NTT), Bert-jan Lindeman (Jumbo - Visma), Domen Novak a Marco Haller (Bahrain McLaren), Mitch Docker a Jonas Rutsch (EF), Sam Welsford a Cameron Scott (UniSA - Australia).

Willunga Hill byl na trati dvakrát, kromě cíle také v průběhu etapy a zde chtěl vyhrát a pojistit si dres nejlepšího vrchaře Joey Rosskopf. Čelní skupinu svým rychlým tempem zmenšil a skupina najela do cílového stoupání s náskokem, který ale Porte dokázal zlikvidovat. Nedokázal však utrhnout Holmese, které byl ve finiši rychlejší. 

Sestřih etapy: