Generální manažer akademie, jejímž ambasadorem je nejúspěšnější český silničář Roman Kreuziger, soustředil v Plzni jedenáct nadějných juniorů včetně čerstvé posily reprezentanta Pavla Šumpíka. Cílem je být dominantní nejen v domácích závodech.

„Zásadní pro nás budou výsledky z mistrovství republiky, ale uspět chceme i na mezinárodní scéně. Jedním z cílů je, aby si kluci vybojovali nominaci na mistrovství Evropy či světa,“ prohlásil Kubias s tím, že letos dojde k výraznému nárůstu startů v zahraničí. Tomu odpovídá zázemí klubu, vybavení i veškeré zajištění jezdců.

„Z toho, jak se nám plní závodní kalendář, máme obrovskou radost. V hierarchii evropských juniorských týmů jsme zase postoupili a tím dostáváme pozvánky i na velké podniky. Měli bychom startovat na dvou Nations Cupech, což jsou prestižní závody primárně určené pro reprezentační výběry, ale my jsme se nominovali i jako klubový tým. Mohli jsme jet i dva velké etapové závody juniorů ve Francii, ale kvůli kolizi termínů jsme museli účast bohužel odmítnout. Kalendář je skutečně nabitý a někdy jedeme až tři závodní programy zároveň,“ sdělil týmový šéf.

Jezdci plzeňského klubu by se měli představit mj. na etapových podnicích v Itálii, Belgii, Holandsku, Slovensku, Rakousku, Švýcarsku nebo Německu.

loading...

Formu před vstupem do ostré sezony pilovali mladíci na Mallorce, kde se sešli na druhém soustředění krátce po sobě. „Finalizovali jsme přípravu, kluci prošli testováním a tým se ještě víc stmelil a fungoval. Jezdilo se hodně do rychla, kopce, roviny, prostě klasika před zahájením závodní sezony. Důležité bylo, že se nám vyhnuly zdravotní problémy, takže jsme spokojení,“ sdělil Kubias.

Prvním vrcholem již šesté sezony akademie by měla být mezinárodní juniorská Grand Prix West Bohemia. Kubias ji se svým týmem uspořádá poslední dubnový víkend opět na okruhu v Kyšicích u Plzně a nedělní závod bude podnikem UCI kategorie 1.1.

„Zájem o náš závod každým rokem roste a zkvalitňuje se i startovní pole. Účast potvrdily reprezentační výběry Německa, Rakouska, Polska, Rumunska, Bulharska, Dánska, Spojených států a k tomu si přičtěte klubové týmy z celé Evropy v čele s německou sestavou Auto Eder, což je absolutní špička. O to víc se budeme chtít doma ukázat,“ zdůraznil Petr Kubias. „Snahou je udělat v Plzni tradiční mezinárodní podnik na vysoké úrovni, na který by se špičkové evropské týmy rády vracely. Jednou možná i jako malý etapáček,“ naznačil další plány.

Roman Kreuziger Cycling Academy 2023

Závodníci: Petr Hladík, Robert Kobr, Richard Kobr, Jaromír Kohout, Vít Kotschy, Vladimír Kroc, Adam Kubelka, Adam Pešek, Ondřej Šafránek, Pavel Šumpík, Josef Vlk.

Generální manažer: Petr Kubias, sportovní ředitel: Václav Novák, trenér: Tomáš Holub, fyzio: Luboš Holub, Miroslav Svatek, lékař: Aleš Kroužecký, výživový specialista: Jana Žídeková