Osmatřicetiletý Kollert z týmu Xeelo Cycling Team obhájil celkové prvenství z loňského roku, navíc přidal první místo i v dílčí sérii RoadMarathon. Pětadvacetiletá Nikola Nosková triumfovala v celkovém hodnocení vůbec poprvé, poprvé vyhrála i dílčí sérii RoadRace, kde v pěti absolvovaných závodech nenašla přemožitelku.

Slavnostní vyhlášení seriálu se uskutečnilo v sobotu 25. března 2023 na veletrhu cyklistiky FOR Bikes v pražských Letňanech. Ceny byly připraveny pro medailisty sérií RoadRace a RoadMarathon a vítěze obou kategorií SuperPoháru. Předávali je slavní cyklisté František Raboň, Lubor Tesař, Jiří Ježek a dále Libor Hrdina, organizátor Beskyd Tour, Radek Beny Beneš z Lawi Tour a ředitelka celého seriálu Simona Davídková z RoadCycling.cz. 

Kollert v sezóně absolvoval osm závodů. Čtyři v RoadRace a stejný počet v RoadMarathonu. Vyhrál Brdy a prestižní L´Etape. “To byl opravdu dlouhý závod. S Jonášem Vojtěchem jsme se přetahovali o výhru do posledních metrů,” řekl při Kollert při vyhlášení.

Úspěchů v celkovém pořadí seriálu si cení. “Je určitě skvělé, že jsem dokázal vítězství obhájit,” řekl. Zatímco v roce 2021 vyhrál sérii RoadRace, loni přidal i triumf v RoadMarathonu a je tak v tomto směru nejúspěšnějším závodníkem. 

“Jsem rád, že se mi podařilo tuhle sbírku zkompletovat,” usmál se. Jestli jezdí delší, nebo kratší trasy, příliš neřeší. “Vybírám si tratě podle chuti, je to spontánní rozhodnutí. Každopádně soupeři si nemůžou být nikdy jisti, co zrovna pojedu,” dodal se smíchem. Loňských úspěchů si ale přeci jen cení o něco víc. “Podával jsem subjektivně lepší výkony a i ta úroveň závodů byla celkově vyšší, než v roce 2021,” dodal.

Nikola Nosková z týmu Lawi Junior Tour si své trofeje kvůli pracovním povinnostem v zahraničním týmu nevyzvedla. V sezóně absolvovala pět závodů v RoadRace, všechny vyhrála. To jí stačilo na celkové triumfy v sérii i SuperPoháru.

RoadRace ovládl Jonáš Vojtěch. Přestože v historii seriálu je závodník Lawi Stars Giant s osmi závodními triumfy mezi muži nejúspěšnější, na pódium v celkovém hodnocení jedné z kategorií vystoupal vůbec poprvé. Byla tak napravena jedna z posledních “chyb”. 

“Já to takhle neberu,” smál se Vojtěch, který loni obhájil triumf na Tour de Zeleňák v Rumburku. “Je to hlavně tím, že necílím na to, abych odjel v seriálu co nejvíc závodů,” vysvětlil muž, který například v roce 2020 nastoupil do tří závodů a všechny vyhrál. Na letošní sezónu teprve sbírá síly. “Byl jsem teď trochu nemocný, takže příprava zatím nic moc. Do jakých závodů nastoupím, uvidím podle kondice,” nastínil plány.

Za překvapení pak bere svůj triumf v sérii RoadMarathon Hana Rippelová. Loňská vítězka Beskyd Tour absolvovala čtyři z pěti závodů, přidala i čtvrté místo z Mamuta a páté z Krakonoše.

“Loni jsem vůbec poprvé odjela sezónu na silnici, mou specialitou jsou spíš horská kola,” přiznala Rippelová. Na závody ji připravuje manžel, který jí též dělá kompletní servis. “Jezdím vlastně díky němu,” dodala s tím, že její přípravou na kolo je především běh. Sem tam si totiž střihne nějaký ten půlmaraton, jednou až dvakrát ročně i maraton. “Běhání je trošku na bolest a když pak sednu na kolo, tak to bolí míň,” popsala s úsměvem.

Letošní 6. ročník RoadCupu podle stávajícícho kalendáře nabídne 12 závodů v RoadRace a 5 v RoadMarathonu. Ambasadorem je bývalý cyklistický reprezentant Petr Vakoč.

Sezóna začíná 22. a 23. dubna v Krásné Lípě a České Kamenici premiérovým Peklem severu Road. Skončí v polovině září tradiční Rafkarnou VC Hradce Králové.

loading...

VÝSLEDKY ROAD CUP 2022

RoadRace:

Muži 

1. Jonáš Vojtěch (Lawi Stars Giant) - 1275 bodů (5 závodů)

2. Jaroslav Kocurek (Středeční monumenty) - 1185 bodů (6 závodů)

3. Filip Šlajchrt (CK Kolokrám) - 1174 bodů (5 závodů)

Ženy 

1. Nikola Nosková (Lawi Junior Team) - 1500 bodů (5 závodů)

2. Pavlína Schäfferová (SK Favorit Bílina) - 1096 bodů (5 závodů)

3. Jana Milec Jiřincová - 939 bodů (4 závody)

RoadMarathon:

Muži

1. Michal Kollert (XEELO Cycling Team)  - 1002 bodů (4 závody)

2. Michal Smolka (AMT Team) - 817 bodů (4 závody)

3. Vladimír Uličný (XEELO Cycling Team) - 812 bodů (4 závody)

Ženy

1. Hana Rippelová - 959 bodů (4 závody)

2. Šárka Macháčková (Sport Races Cycling Team) - 650 bodů (2 závody)

3. Angelika Tlozska (POL - Jas-Kolka) - 570 bodů (2 závody)

SuperPohár:

Muži

1. Michal Kollert - 2003 bodů

2. Jonáš Vojtěch - 1845 bodů

3. Vladimír Uličný - 1841 bodů

Ženy

1. Nikola Nosková - 1500 bodů

2. Hana Rippelová - 1194 bodů

3. Barbora Dvořáková - 1191 bodů.