Náměšť nahradila původní Zbraslav u Brna, kde krátký okruh na frekventované silnici už přestal vyhovovat, a navíc pořadatelský elán dorazil covid. Zkušený pořadatelský tým Favoritu Brno, který má v režii tradičně už tuto sobotu úvodní pohárový závod Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš, později pak Visegrád 4 GP, se tak přesunul o kus dál do nové lokality.

Tam má časem ambici i na elitní český pohár mužů. Letos tu stejně jako loni pojedou ženy a mládež, možná účast legionářek Neumanové, Burlové, Noskové a spol. zatím není známa, jistá je kompletní sestava Dukly Praha. Představit by se mělo přes pět stovek cyklistů. „Rádi využijeme pořadatelskou kapacitu a možnosti. Už loni jsme měli veřejný závod, kde jelo asi čtyřicet lidí, nemůžeme se rovnat L´Etape, ale letos s RoadCupem věříme v bohatší obsazení,“ říká Josef Vaishar, jeden z tria hlavních organizátorů.

Náměsť_2.jpg

Desetikilometrový okruh vede směrem na Ocmanice, Naloučany, Jedovský mlýn a zpět do Náměšti. „Silnice na něm se dá označit až top. K Naloučanům vede úplně nový úsek, při návratu je také čerstvá silnice bez děr. Snad jen asi pětistovka metrů povrchu vypadá hůř. V závěru máme asi třistametrové stoupání na kostkách (podél Domova seniorů, jak příznačné pro pocity, které tu budete prožívat, pozn. aut.…). Start i cíl budou na Masarykově náměstí,“ popisuje Vaishar.

„Není to profilově náročné, ale jede se kus po otevřené trati, pak přijde řada zatáček, drobná stoupání a klesání. Trenéři si to pochvalovali, protože nutí mladé cyklisty aktivně závodit,“ dodává. Doprava bude v době závodu vedena jen jednosměrně a cyklisty doprovodí policejní vozy a motospojky.

Náměšť_3.jpg

RoadRace se jede už v 9 ráno. Pořadatelé vypsali hobby kategorie muži do 45 a 45 + a ženy. Přihlášky na webu sportsoft.cz se uzavřou ve čtvrtek 11. dubna, na místě už to nepůjde. Pokud uvedete do kódu heslo namesthobby, dostanete stovku slevu na startovném. Limit činí 200 účastníků, mechanické vozy nejsou povoleny. Ze známých jmen se dá očekávat čerstvý „důchodce“ Jan Bárta, který už závodil na Velké ceně Hlohovce. „Mám letos asi pět set kilometrů,“ vykládal tam. A pak dojel devátý mezi čtyřicátníky, kde za sebou nechal třeba Tomáše Bucháčka.

Od 11 závodí postupně žáci od 20 km a ve 14.45 společně ženy a junioři na 100 km. „Každá kategorie pojede samostatně, proto se program roztáhl do celé dne,“ vysvětluje Vaishar. Na náměstí ho zpestří závody odrážedel, DJ Luděk Urbánek nebo moderátor Josef Kratina z Eurosportu. Kdo z loňských lídrů RoadRace se tu ukáže na trati i na náměstí na pódiu?

RoadRace pokračuje Pekly severu Road I (62 km) a II (50, 8 km) poté 20. a 21. dubna.

ROADCUP 2024