Letošní Tour de France už je pro Primože Rogliče minulostí. Z obrovského zklamání, kdy musel z nejslavnějšího závodu odstoupit ještě v první polovině, se dostal velmi rychle. Vyhrál olympijské zlato v časovce, přidal třetí triumf na Vueltě v řadě a rád by si připsal své druh monumentální vítězství v kariéře. Lombardie je posledním významným cílem sezóny. Klidný a uvolněný Roglič si podzimní sezónu užívá: "Rok je téměř u konce, teď už žiju závod od závodu a moc trénovat nemusím," vysvětluje v rozhovoru pro Het Nieuwsblad. "Nedělá mi problém zůstat motivovaný. Cítím se dobře, stále se na závody těším a bavím se. To je nejdůležitější. A moje tělo to zatím umožňuje. Třeba to jednou bude jiné a já se budu muset soustředit na jeden konkrétní cíl. Zatím tomu tak není."

Stejně na tom byl před dvěma lety. Tehdy po svém prvním vítězství na Vueltě přijel do Itálie a vyhrál klasiky Giro dell´Emilia a Tre Valli Varesine. Před dvěma lety byl považován za specialistu na etapové závody a časovkáře, proto jeho výsledky na jednorázovkách překvapily. Dnes už dobře víme, že jedenatřicetiletý Slovinec umí všechno. V posledních dvou letech byl nejlepším cyklistou světa, letos je možná o něco málo úspěšnější Tadej Pogačar, ale Roglič je stále neuvěřitelně silný. Logicky je i největším favoritem Okolo Lombardie. 

Klasiku padajícího listí měl vyhrát už před dvěma lety. Měl formu, sebevědomí a silný tým. Jenže neměl svůj den a skončil sedmý, více než půl minuty za vítězným Baukem Mollemou. Tehdy roli favorita neustál a ani letos to nebude snadné. Trať Lombardie je odlišná, nekončí se v Comu, ale v Bergamu. Na trati je víc dlouhých stoupání, ale závěr je o něco snazší. Roglič dokáže vyhrát i ve spurtu čelní skupiny, nemusí se spoléhat jen na sólový únik, ale s Tadejem Pogačarem a Julianem Alaphilippem může ve spurtu prohrát. Potřebuje těžký závod a zbavit se co největšího počtu soupeřů. 

Klasiky Giro dell´Emilia a Milano - Torino nejsou moc podobné letošnímu ročníku Lombardie. V obou závodech se rozhodovalo v dojezdu do kopce. a v těch je Roglič málokdy k poražení. Je vynikajícím vrchařem a navíc má ohromnou výbušnost. V Boloni a Turíně neměl konkurenci, ale v Bergamu to bude mnohem složitější. Nedojíždí se na kopci, ale po krátkém sjezdu z posledního krátkého stoupání Colle Aperto (1,3 km, 7 %). Pojede se technickým centrem Bergama a po dlažbě. Někdo může překvapit. 

Poradit si bude muset s Tadejem Pogačarem. Vítěz Tour nemá tak lehké nohy jako jeho starší soupeř, ale porazit ho není nikdy snadné. Letos už vyhrál vše, co vyhrát chtěl a potřeboval. Na kontě má triumf na Grand Tour i na monumentu. Druhé vítězství ve velké klasice by byl ohromný bonus. Navíc je Rogličovi hodně podobný, také je silný ve všem, navíc je v rovinatém spurtu o trochu rychlejší. Možná ještě vážnějším soupeřem bude celý tým Deceuninck - Quick-Step. ten nasadí tři lídry - Remca Evenepoela, Juliana Alaphilippa a Joaa Almeidu. 

"Evenepoel je tím, koho je třeba sledovat. Pokud zaútočí, musíte použít všechny síly, abyste se udrželi. Přitom, i když zaútočí daleko před cílem, víte, že to dokáže udržet. Už to ukázal několikrát. Je jedním z největších favoritů, ale těch je víc, v současnosti můžete vyjmenovat patnáct jmen favoritů,“ říká o Belgičanovi Primož Roglič.