18 kilometrů dlouhá časovka v Banyoles a okolí byla dobrou příležitostí pro českého mistra Josefa Černého (Deceuninck - Quick-Step). Černý zajel velmi dobrý čas, ale brzo se před něj dostal francouzský šampion Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step). Cavagna Černého porazil o 33 sekund a měl nakročeno k etapovému vítězství.

Cavagna o necelou sekundu prohrál časovku na Paříž - Nice a vítězství mu uteklo i tentokrát. Rohan Dennis (Ineos Grenadiers) si totiž vzpomněl na svá nejlepší léta a poprvé od zisku svého druhého titulu mistra světa v anglickém Harrogate získal vítězství. Australan byl o 5 sekund lepší než Cavagna.

"Abych byl upřímný, trvalo to dlouho. A je to docela úleva," směje se Dennis v cíli etapy. "Byla to obtížná cesta zpět na vrchol. Ale tým mi vždy věřil a teď jsem získal první vítězství pro Ineos. Poslední rok a půl byl obtížný. Spousta druhých a třetích míst a někdy jsem byl i mimo první desítku. Hodně tady v okolí trénuji a u trati jsem měl přátele, kteří mi fandili. Je skvělé, že jsem dokázal vyhrát i pro ně."

Almeida ve vedení 

Důležitý souboj o čas do celkového pořadí svedli favorité a vrchaři. Nejlépe dopadli João Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a Brandon McNulty (UAE Emirates). Portugalec ztratil 28 sekund na Dennise a Američan byl jen o vteřinu horší. Stejný rozdíl je i v průběžném pořadí.

Vynikající výkon podal Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), Nizozemec byl jen o 5 sekund horší než Almeida a o dvě sekund lepší než Richie Porte (Ineos Grenadiers) a Adam Yates (Ineos Grenadiers). Skvělý den Ineosu korunoval desátým místem Geraint Thomas. Velšan ztrácí 19 sekund na Almeidu.

Dobrý čas zajel také Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe), který ztrácí 25 sekund. Další favorité ztrácí víc, Simon Yates (BikeExchange) má odstup 42 sekund, Enric Mas (Movistar) 51 sekund a George Bennett (Jumbo - Visma) a Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) 52 sekund.