Roman Kreuziger se vrátil z prvního týmového soustředění v letošním roce, které se konalo ve městě Taberna. Na španělském pobřeží se jezdci Mitchelton-Scott věnovali hlavně najíždění objemu. ,,Jezdili jsme dlouhé tréninky bez intenzit. Tým to má tak vymyšlené, abychom se do formy dostali postupně během roku na závodech. Je to změna oproti minulému roku. Příští týden odlétám na první závod Kolem Valencie, takže to bude trochu šok." 

Taberna leží mezi Barcelonou a Almerií a závodníci Mitchelton-Scott se sem vrátí na další soustředění v polovině února: ,,Bylo dobré, si to tady vyzkoušet. Je tu hodně hornatý terén, ale jak je to dost na jihu, tak se dá jezdit do dlouhých kopců. Což je poměrně velká výhoda." 

Závodní sezóna začne také ve Španělsku na Kolem Valencie, další závodní program ale není znám, protože Mitchelton-Scott bude oznamovat další závody až týden před startem. Pro Kreuzigera je tato sezóna velmi důležitá, protože bude bojovat o novou smlouvu a první sezóna v australském celku mu nevyšla úplně podle plánu. Rád by zůstal v Mitchelton-Scott a proto musí předvést kvalitní výkony. 

Kromě závodních povinností má 31letý cyklista i nové úkoly. V polovině března by měl představit svůj nový projekt na podporu rozvoje mládežnické cyklistiky v Plzni. O co půjde a jak to bude vypadat, se dozvíme až na oficiálním představení. Druhým projektem je organizace příštího Mistrovství republiky v silniční cyklistice, které bude také v Plzni. S tím je samozřejmě hodně práce, ale vedoucí osobou v pořádání je manželka Michaela. 

Větší angažmá Romana Kreuzigera na české cyklistické scéně dokumentuje také jeho plánovaná účast na mimořádné volební konferenci Českého svazu cyklistiky ve čtvrtek 25. ledna. Kromě toho samozřejmě musí i trénovat, aby byl na prvním závodě ve Valencii ve formě: ,,Teď mě doma čeká hlavně regenerace a vrátím se k tomu, co jsem dělal v zimě, takže posilovna, ergometr a podobně. Ale i nějaký trénink na časovkářském kole, protože na Valencianě je časovka. Ale důležité je hlavně neonemocnět a zúročit trénink ze zimy." 

Foto Sirotti