Pád v cílové rovince včerejší etapy

Ve včerejší etapě jsme mohli sledovat, kterak ve spurtu spadl borec Movistaru. Šlo o 21 letého Američana Matteo Jorgensona, kterému zůstal ještě dostatek sil i poté, co se 10 km před cílem odpoutal od pelotonu společně s Vermeerschem z Lotta a pod závěrečným stoupáním byli dojeti.

Spadl zhruba z 10. pozice a jak se posléze ukázalo, nehodu zavinil divák předklánějící se přes plůtek. Na twitteru situaci mladý Američan komentoval směrem k odpovědným lidem, aby přestali řešit, co se týče bezpečnosti jezdců, zástupné záležitosti, jakým je například úvaha o zákazu jízdy na horní rámové trubce ve sjezdu, a ať se zaslouží o bezpečnost jezdců právě v takových případech, jaký ho připravil o možnost zabojovat o umístění v top ten nebo dokonce o etapu.

Do dnešní etapy však nastoupil, na rozdíl od Tima Wellense, vítěze nedávného Etoile de Bességes, kterému se v prvních dvou etapách Tour de la Provence příliš nedařilo a jak se ukázalo, na vině bylo nachlazení a bolest v krku.

Etapa a její favorité

Dnešní etapa měla rozhodnout o celkovém vítězi závodu. A jen těžko se dalo předpokládat, že Ballerini (Deceuninck-QuickStep) trikot vedoucího závodníka udrží. Etapa totiž končila mimořádně náročným stoupáním na Mont Ventoux do lokality Chalet Reynard, což představovalo dobrých 14 km do kopce, přičemž posledních 10 km mělo průměrný sklon 9,1%! Takže na řadě byli dnes ti z cyklistů, kteří takový kopec dokáží zvládnout nejlépe.

A z těch, kteří v minulosti takový potenciál ukázali a u nichž bylo možno podle jejich aktuálních výsledků usuzovat na odpovídající formu, jich dobrých 17 bylo před etapovou srovnano do rozdílu 3 vteřin.

Výjimku tvořil Ciccone (Trek-Segafredo), který byl v prvních dvou etapách mimořádně aktivní a prokázal velmi dobrou kondici, ovšem v 1. etapě po náročném pokusu zaskočit peloton samostatnou akcí, k níž se přidali ještě Moscon a Alaphilippe, nakonec připsal ztrátu 13 vteřin na ostatní favority dnešní etapy.

Mezi ně patřili kromě Cicconeho také z Ineosu Bernal, Sosa a De Plus, z Bory Konrad a Grosschartner, z Bahrainu Haig a Poels, z Astany Tejada a Vlasov, z Treku ještě Mollema, a dále Alaphilippe (Deceuninck), Barguil (Arkéa), O´Connor (AG2R), Molard (Groupama), Jesús Herrada (Cofidis) a Aru (Qhubeka).

Bernal, Sosa, Tejada a Vlasov byli zároveň největšími kandidáty na zisk trikotu nejlepšího mladíka, který před etapou patřil tempaři a sprinterovi Ide Schelingovi z Bora-hansgrohe.

Než se cyklisté dostali na úpatí Mont Ventoux, museli ve 154 km dlouhé etapě překonat po prvních 50 rovinatých kilometrech až pět středně náročných stoupání, z toho první dvě se započítávaly do vrchařské soutěže.

Únik outsiderů

Začínalo se za slunečného počasí při teplotě 5 stupňů, ovšem sypače při cestě na Mont Ventoux měly práci, jelikož tady v noci dost sněžilo. Rozhodčí po prověření aktuálního stavu závod s klidným vědomím odstartovali.

Tradiční únik outsiderů se vydařil na první sprinterské prémii, která se nacházela na 20. km. A byli to opět podle očekávání především cyklisté druhodivizních domácích týmů: dva jezdce v něm měl Total Direct, po jednom St Michel, Delko, B&B a s nimi tam poslal svého člověka opět Lotto-Soudal.

Florian Vermeersch z Lotto se včera pokoušel o trhák 10 km před cílem, Jérome Cousin z Total Direct se zase zviditelnil tím, že po včerejšku naskočil do úniku i dnes, a Nicola Bagioli v dresu B&B je zajímavý tím, že jeho brácha Andrea je momentálně v angažmá Deceuninck-QuickStep.

Stejně jako včera „povinnost“ vést peloton ležela v této fázi etapy na bedrech Deceuninck-QuickStep. Netrvalo dlouho a po člověku poslali pomáhat na čelo Trek a Astana a posléze i Ineos. Dávali tak najevo své ambice v dnešní etapě, které měli naplnit lídři těchto sestav.

Mezihra: práce Zdeňka Štybara a pád Calmejana

Ale všichni bez rozdílu trpěli chladem, zvláště pak ti s minimem podkožního tuku. Z Deceunincku se o tempo pelotonu, které drželo únik na uzdě kolem 3 minut, staral v této fázi etapy po dobu několika desítek kilometrů především Zdeněk Štybar.

Ale zcela v klidu všechno nebylo. Ve sjezdu z druhé horské prémie spadl lídr vrchařské soutěže Lilian Calmejane a bohužel byl nucen odstoupit ze závodu.

Skutečně závodit se začalo až před nájezdem do stoupání na Mont Ventoux. Cyklisté v úniku do něj najížděli s náskokem necelých 2 minut, ale ten se rychle rozplýval pod tlakem zrychlujícího pelotonu.

V tu chvíli se od zbytku oddělili Vermeersch s Bagiolim a zkoušeli, kam až to dá. Dalo to jako poslednímu statečnému Bagiolovi na metu 8 km.

Mont Ventoux

Jak šly události posledních 10 km?

10 km: tempo jede Fraile, střídá ho Ion Izagirre (oba Astana)

9 km: nastupuje Tejada (Astana), dojíždí si ho Fabbro (Bora)

7,5 km: vedoucí duo je dojeto stále se zmenšující skupinou, kterou vede 20 letý Rodriguez (Ineos) a ten jede takové tempo, že odpadá nejen jeho kolega De Plus, ale řada dalších cyklistů ze širšího okruhu favoritů

4,5 km: přes Rodrigueze nastupuje Iván Sosa (Ineos) a nikdo na něj nereaguje, skupinu táhne s maximálním úsilím pro Alaphilippa mladý Vansevenant

3,5 km: Vlasov zkouší nastoupit za Sosou, dojíždí si ho Alaphilippe s Bernalem (Ineos) na zadním kole, na Sosu mají 20 sekund a Vlasov se propadá

2,5 km: na dvojic Alaphilippe – Bernal se dotahuje Wout Poels (Bahrain), za nimi se vytvořila také trojice ve složení Vlasov, Ciccone a Jesús Herrada (Cofidis)

1,5 km: Poels přestává stačit

1 km: Bernal nastupuje Alaphilippovi, ale ten si ho dojede a pokračuje v maximálním úsilí za Sosou

Cíl:

Sosa slaví s náskokem 15 sekund na Bernala, který v posledních desítkách metrů využil ušetřených sil a odskočil Alaphilippovi.

Poels hájí 4. pozici, za ním dojíždí sedmičlenná skupina favoritů, kde jediným překvapením je Vansevenant. Alaphilippe ho za cílem mimořádně vyčerpaného nezapomene povzbudit a ocenit.

Karel Vacek na 70. místě ztratil +10:23, Zdeněk Štybar o tři místa za ním +11:10 min.