Pátý den etapového závodu se stoupalo se do 1641 metrů s 1566 vertikálními metry v posledních 25 kilometrech. Loni tu rozhodl o celkovém vítězství Iván Sosa (Movistar), před třemi lety Benjamin Dyball (Sapura). První nastoupil v závěrečném kopci 5,2 km před cílem Jefferson Cepeda, za necelý půlkiláček si ho dojel sám Carr. Chvilku vydrželi pospolu, ale pak ujel i jemu. Do cíle stačil získat 39 vteřin!

„Jsem šťastný, bylo to velmi těžké, ale tým odvedl skvělou práci,“ řekl Simon Carr. Bývalý velšský biker, který vyrostl na francouzské straně Pyrenejí, poslal svoji výhru svému velkému fanouškovi - dědečkovi do nebe, kam se odebral minulé pondělí. „Jeli jsme dobře, jsem rád za celý tým. Simon byl dnes lepší,“ dodal s úsměvem druhý Ekvádorec Cepeda. Třetí protnul vrcholovou linii pod horou Ulu Kali také osamocený Pablo Castrillo (Kern Pharma). Aktuální průběžné pořadí kopíruje výsledky etapy.

Oba Češi ze španělské pamplonské stáje Caja Rural dojeli v grupettu, Tomáš Bárta se ztrátou 27:46, vítěz včerejší etapy Daniel Babor ještě 22 vteřin za ním. V soutěži o žluto zlatý dres v bodovací soutěži zůstává pátý (22 bodů) na dohled lídra Arvida de Kleijna (Tudor, 30 bodů)

F7A2vgbWkAAD9mR.jpeg

Etapa ze Slim River měřila 126, 4 km. Už na čtyřicátém odjel septet, v němž ukázal velký hlad držitel puntíkatého trikotu Simon Pellaud, však tu bylo v sázce 92 vrchařských bodů. A tak vybral pro jistotu hned první prémii na Rawang Bypass i s pouhými dvěma. Pak se ještě před finále spadlo k okraji Kuala Lumpur. Na dvou posledních kopcích odjel sám Pellaud, jehož se chytil jen Manuele Tarozzi (Bardiani). Pellaud vyhrál i další vrchařskou prémii na vrcholu Bentongu a nakonec ujel i Tarozzimu. Na první skupinu měl už 1:40, ale tam hoši z EF Education roztočili nohy a rozpoutali růžovou bouři. Ještě zbývalo 13 km a už byli na čele, zasloužili se o to hlavně Odd Christian Eiking a Jardi Van der Lee. „Oni to umějí, ale já jsem spokojený. Jeli jsme naplno a potvrdil jsem si trikot,“ říkal pak Pellaud, který si závěr dojel se sedmiminutovou ztrátou.

Zítra se jede 176 km z Karaku do Metaky se třemi rychlostními a dvěma menšími vrchařskými prémiemi, Eurosport vysílá od 7.15.