Peter Sagan (BORA - hansgrohe) přidal ke 12 vítězstvím na Tour de France a 4 vítězstvím na Vueltě první triumf na Giro d´Italia. Slovenský cyklista byl nejaktivnějším mužem náročné etapy s kopcovitým profilem. Zaútočil daleko před cílem, postupně utrhl všechny soupeře a dojel s náskokem 19 sekund před druhým Brandonem McNultym (UAE Emirates). Na třetím místě dojel Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) a o 4 sekundy navýšil svůj náskok v celkové klasifikaci.

Sagan v nejlepší formě 

Mimořádně náročnou etapu z Lanciana do Tortoreta si Peter Sagan vyhlédl a byl u všeho podstatného. 129 kilometrů před cílem odjel z pelotonu společně s Filippem Gannou (Ineos Grenadiers) a vytvořila se kolem nich silná skupina s Benem Swiftem (Ineos Grenadiers), Jhonatanem Restrepem (Androni - Sidermec), Davide Villellou (Movistar), Dariem Cataldem (Movistar) a dalšími jezdci. 

Skupinu se snažili dostihnout postupně dva týmy. Nejdříve Groupama - FDJ pro Arnauda Démara a později UAE Emirates pro Diega Ulissiho. Ale nepodařilo se to ani jednomu. Čelní skupina se v prudkých stoupáních postupně zmenšovala, až vpředu zbyli jen Sagan a Swift. 

Bilbao útočí 

Vedoucí dvojice držela nevelký náskok kolem 45 sekund před zmenšujícím se pelotonem, který vedl tým NTT, chystající pozici pro útok Domenica Pozzoviva. Ale nakonec neútočil Pozzovivo, nýbrž Pello Bilbao (Bahrain - McLaren). Baskický vrchař odjel z halnví skupiny 22,5 kilometru před cílem a začal stahovat vedoucí skupinu. 

Ihned poté měl technický problém Pozzovivo a musel měnit kolo. Tím přišel o možnost útočit, ale vrátit se dokázal celkem rychle. Rozdíly mezi skupinami se pomalu snižovaly, Bilbao s eblížil k Saganovi a Swiftovi a trojnásobný mistr světa se proto rozhodl k poslednímu útoku v prudkém výjezdu. Okamžitě se zbavil Swifta a v následujícím mokrém sjezdu udržel za sebou i Bilbaa.  

Fuglsangův defekt v nejhorší chvíli 

V hlavní skupině se mezitím útočilo. Nejdříve to zkusil Almeida, kterého zachytil Wilco Kelderman (Sunweb). Nastoupil i Pozzovivo, ale nikomu se nepodařilo uniknout. Sagan pokračoval sám na vedoucí pozici, za ním osamocený Bilbao a poté skupina lídrů na celkové pořadí. 

Saganovi stále zbývalo dost sil, Bilbao ho dojet nedokázal ani na rovině před cílem a naopak by dostižen soupeři. Jakob Fuglsang (Astana) měl 9 kilometrů před cílem defekt a v technickém sjezdu okamžitě ztratil 40 sekund, než se mu podařilo vyměnit celé kolo s týmovým kolegou. 

3,5 kilometru před cílem držel Peter Sagan 20 sekund náskoku před skupinou pronásledovatelů, ze které zaútočil Brandon McNulty. To už Slováka ohrozit nemohlo a dojel si pro své první etapové vítězství na svém prvním Giru. McNulty ztratil 19 sekund a skupina s Almeidou a dalšími favority 23 sekundy. Jakob Fuglsang dokončil s odstupem 1:38, takže na Keldermana, Nibaliho a další ztratil 1:15.     

V celkovém pořadí se toho moc nezměnilo. Fuglsang se propadl o 5 příček na 11. místo a ztrácí 2:20. Vede Joao Almeida, který předvedl velmi dobrý výkon, dokonce sám útočil, když přišel o týmovou podporu a dokázal získat 4 bonifikační sekundy. Druhý Kelderman ztrácí 34 sekundy, třetí Bilbao 43 sekundy. 

Největší propad zaznamenal Harm Vanhoucke (Lotto Soudal). Mladý Belgičan dlouhý den v dešti nezvládl, kvůli vyčerpání a křečím ztratil 3:59 na vítěze a sapdl až na 16. místo s odstupem 4:42.