Sagan to oznámil ve videu společně se svým manažerem Gabrielem Uboldim. "Nastal čas říct, že tohle bude můj poslední rok jako profesionálního silničního cyklisty," řekl Sagan. "Příští rok určitě zůstanu u TotalEnergies a zaměřím se na kvalifikaci na olympijský závod horských kol. Pojedu několik menších silničních závodů, ale už žádné závody WorldTour. Cílem je dostat se na olympijské hry v dobré formě. Poté se uvidí, co bude dál."

"Ještě bych se rád podíval na Tour de France, protože jsem tam zažil spoustu skvělých momentů, ale těžko o tom teď mluvit. Nejdůležitější je dostat se do formy," říká Sagan o současné sezóně. Měl by jet i jarní klasiky, ale nechce nic tvrdit s jistotou: "Uvidíme. Budu se snažit, ale v cyklistice se nedá nic předvídat. V každém případě doufám, že se mi podaří získat další pěkné vítězství ve WorldTour. To by mě velmi potěšilo, ale můj názor to nezmění. Po této sezóně stejně končím."

Návrat na horská kola není úplně překvapivý. V kategorii juniorů byl velmi úspěšný na mezinárodní úrovni, ale v mužích pokračoval pouze na silnici. S výjimkou Olympijských her v Riu v roce 2016. Tehdy si odskočil do terénu, ale nedopadlo to dobře, zastavilo ho hned několik defektů. Špatný dojem z Brazílie by rád napravil. "Na horských kolech jsem začal a chci tam skončit. Bylo by hezké ukončit kariéru na Olympijských hrách v Paříži. Cílem není ani tak získat medaili. To není zrovna snadné, protože jsem to už jednou zkusil v Riu. Nevyvíjím na sebe žádný tlak, chci se hlavně bavit," dodal trojnásobný mistr světa na silnici.

Sagana bude i v příští sezóně podporovat TotalEnergies a také jeho osobní sponzoři Specialized, Sportful a 100%.