Sedmá etapa ukázala v čem je Peter Sagan nejsilnější a jeho tým BORA hansgrohe šel aktivně do boje o zelený trikot. Znamenalo to převlékání Petra do zeleného. 

Slovenský cyklista je prostě dostatečně rychlý, aby získával body v hromadných dojezdech a dostatečně dobrý vrchař, aby se dostal ke sprinterským prémiím i v průběhu horských etap. Případně dokázal jet v úniku v horském terénu. To je jeho recept v boji o zelený trikot, kde nemá léta konkurenci.

Sam Bennett na začátku Tour nestavěl zisk zeleného nejvýš ve své motivaci v průměhu závodu, ale dostal se do zeleného trikotu a začal o souboji se Saganem přemýšlet. Průběh sedmé etapy ho ovšem vrátil do reality, nemá na to, aby se v kopcích udržel slovenského cyklisty.

Vznikne Saganovi letos ještě konkurent?

Jenže je zde  jeden lepší cyklista, právě v těch nejsilnějších stránkách Petra. Wout van Aert je rychlejší než Peter Sagan a lepší i v kopcích. Tedy favorit na zelený dres? Ne, zatím ne. Wout vyhrál už dvě etapy a vždy se v cíli tak nějak omlouval, proč to udělal. Stále zdůrazdňuje, že je tady především pro Rogliče a že ty etapy vyhrál, tak nějak omylem.

Tým Jumbo - Visma touží nejvíc po žlutém trikotu a nechce tříštit síly, etapová vítězství k tomu jsou pochopitelně příjemná, ale zaměření jednoho důležitého pomocníka na celou soutěž o zelený trikot je asi riskem.  

Wout van Aert by mohl dostat volnou ruku v této soutěži, kdyby se ukázalo, že jeho tým opravdu dominuje i v horách a Roglič nemá konkurenty. Potom by vedení mohlo uvažovat o tom, že by pro ně nebylo špatné mít v Paříži dva nejprestižnější trikoty.

Peter nyní vede se 138 body, druhý Bennett má 129 bodů a už třetí van Aert má bodů 106 a to se téměř vůbec nevěnoval průjezdním sprintům. Uvidíme, zda se o víkendu neobjeví právě na rychlostních prémiích. Dnes je prémie na rovině, tam asi ne, ale v neděli po dvojité vrchařské prémii? Jen tak mimoděk? Včera už Wout van Aert "zavadil" o rychlostní prémii a získal tam za desáté místo šest bodů, má 2x 50 bodů za vítězství v etapách + 6 bodů.