Salcbursko je silničářům zaslíbené. Monumentální vysokohorské alpské průsmyky a horské silnice se spoustou zatáček se zábavně střídají s cestami okolo jezer, cyklostezkami podél říčních toků a zvlněnými a sluncem zalitými venkovskými silnicemi vedoucími kolem rozkvetlých luk.

Máte náladu na pohodovou, spíš lehčí odpolední vyjížďku zpestřenou koupáním v průzračném jezeře, nebo se připravujete na závody a přizpůsobujete tomu svůj trénink v horách? Pokud chcete překonat sami sebe, vydejte se zdolat vícedenní okruh zahrnující impozantní výjezd Grossglocknerské vysokohorské silnice a vyjeďte až k Edelweißspitze do výšky 2572 metrů nad mořem. V Salcbursku se plní všechna cyklistická přání.

Silniční cyklistika má v Salcbursku bohatou a dlouhou tradici. Například v roce 2006 se ve městě Salcburk a jeho okolí utkali nejlepší cyklisté v rámci Mistrovství světa v silniční cyklistice a region se proslavil jako jedno z center silniční cyklistiky. Světový šampionát, kde své elitní tituly oslavili Fabian Cancellara a Paolo Bettini už je nějakou dobu minulostí, ale mnoho tras pro silniční kola a silnice překonávající horské průsmyky zůstaly. Ve skutečnosti se nabídka tras a cest postupně zvětšuje a Salcbursko patří k nejoblíbenějším destinacím pro silniční cyklisty, kteří mají rádi kopce a dlouhá stoupání.

Sezona v plném proudu

Od Glockneru až po Wolfgangsee, Krimmelské vodopády a jezerní oblast Salzburger Seenland a od města Radstadt až po Mozartovo město – zde všude se silničáři vydávají na své oblíbené vyjížďky. Zdejší cyklistický region patří mezi nejkrásnější na světě. Region je velmi rozmanitý, nechybí krásná příroda, sportovní výzvy a perfektní podmínky pro trénink i závody. Právě díky tomu je Rakousko a Salcbursko především, oblíbené jak u rekreačních sportovců, tak mezi profesionály.

Jednou zdolat Glockner

Přejezd Großglockneru patří k největším výzvám pro všechny příznivce silniční cyklistiky. Großglockner Hoch Alpen Strasse je jednou z nejklasičtějších tras, která můžete v Alpách objet. Samotné stoupání na Glockner zahrnuje přesně 18 táhlých zatáček, 27,3 kilometru, nemilosrdně se pohybující mezi 9 a 15 % a 1671 metrů převýšení. Vyjet na Glockner až do sedla Fuscher Törl ve výšce 2428 metrů nad mořem dá zabrat a potřeba je nejenom dobrá fyzická kondice, ale také železná vůle.

Na Glockneru závodí profesionálové po desítky let a vítězili zde také čeští cyklisté Libor Matějka, Lubor Tesař, Tomáš Konečný a Jan Hirt. A už čtvrt století mají možnost porovnat své síly s ostatními a také se samotným stoupáním i hobby cyklisté. Závod Glocknerkönig každý rok láká spoustu ambiciózních amatérských vrchařů. A jejich výkony nemají daleko k nejlepším profesionálním závodníkům. Ostatní se snaží překonat sami sebe a vystoupat k nejvyššímu vrcholu Rakouska.

Na start se může postavit každý, kdo si troufne na tvrdý výjezd Glockneru. V průběhu závodu je stoupání bez automobilové dopravy (7:00 - 10:30 hodin). Start kategorií Classic a Ultra je v obci Bruck an der Großglocknerstraße. Ze startu se vyjede přes Fusch na konec údolí u mýtnice Ferleiten. Zatímco závodníci tříd Classic a Light najdou svůj cíl u sedla Fuscher Törl, třída Ultra pokračuje ještě výše. Tahle náročná trasa se v závodě Glocknerkönig jezdí od roku 2018. Cyklisté pokračují až na Edelweißspitze s výškou 2572 m. Za odbočkou doleva před Fuscher Törlem na závodníky čeká dalších sedm zatáček, 143 výškové metry a 15% stoupání. Také dlažební kostky a vzduch chudý na kyslík komplikují cyklistům výjezd. Na vrcholu se jezdci dočkají odměny v podobě panoramatického výhledu na nespočet třítisícových štítů Národního parku Hohe Tauern.

Region silniční cyklistiky – Solná komora v Salcbursku

Mezi průzračnými jezery, která patří mezi nejkrásnější v celém Rakousku, zelenými kopci alpského podhůří a strmými vrcholy centrální části Alp leží region Salzkammergut. Po spojení šesti ideálních destinací, kterými jsou Fuschlsee, Attersee, Mondsee, Dachstein Salzkammergut, Eugendorf a Salzburger Seenland, patří oblast k nejoblíbenějším místům mezi silničními cyklisty. Hobby cyklistům a amatérům, ale i profesionálním závodníkům, nabízí perfektní infrastrukturu a výborné tréninkové podmínky. Celkem 22 propracovaných cyklotras nejrůznějších obtížností vedou nádhernou krajinou, ve které hrají prim voda, skály, hluboké lesy a malebné vesničky. Díky tomu je kromě sportovního vyžití k dispozici i to společenské a kulturní. Nuda zde nehrozí. Jedenáct pečlivě vybraných hotelů se zaměřuje na klientelu, která do regionu míří za silniční cyklistikou a přináší skvělý servis a také pohostinnost. Z každého pobytu se stane nezapomenutelný zážitek.


 
Radstadt – hotspot silniční cyklistiky

Pro cyklisty je ve středu regionu Salzburger Sportwelt ideálním výchozím bodem město Radstadt. Zde si svou oblíbený sport užijí naplno. Rekreační cyklisté mohou své vyjíždky natáhnout kolem krásných údolí sousedních regionů, více ambiciózní jezdci se vydají vzhůru, k vrcholům horských průsmyků. Na své si v Radstadtu každoročně přijdou i amaterští závodníci. 

Amadé Radmarathon patří k největším cyklistickým událostem celého Salcburska. Závody o délce 146 a 95 kilometrů se jedou z Radstadtu přes dva velké okruhy po trase vedoucí přes Pongau, Tennengau a sousední Štýrsko.

Ve stopách Eddyho Merckxe

Největší cyklistická legenda a nejúspěšnější závodník všech dob se před mnoha lety do Salcburska zamiloval a od té doby se pravidelně vrací na návštěvu a projet si své oblíbené trasy. Eddy Merckx je v posledních letech se Salcburskem spojen díky závodu Eddy Merckx Classic. Maraton konající se na severu Salcburska, je už přes deset let vrcholem sezóny cyklistických maratonů. Zajímavý je především díky krásné kulise regionů Salzburger Seenland a Solná komora.

Více o silniční cyklistice v Salcbursku najdete na salzburgerland.com.

Foto 1:  © SalzburgerLand – Heiko Mandl

Foto 2:  © WOMMedien – StefanSchopf – SalzburgerLand

Foto 3:  © BRUCK FUSCH | GROSSGLOCKNER / Lake Promotion

Foto 4:  © SalzburgerLand – Markus Greber