Bohužel žádný z lídrů nic nezkusil, i když příležitost měli. Ineos převzal tempo několik kilometrů před stoupáním Col de la Lusette a tak jsem čekal, že Egan Bernal zaútočí. Ale příležitost nevyužil. Několik kluků mohlo získat žlutý dres, protože rozdíly jsou malé, ale nic z toho nebylo, říká o průběhu 6. etapy Tour de France Andy Schleck, vítěz Tour z roku 2010.   

Výjezd Col de la Lusette byl docela překvapivě velmi náročný, na úzké silnici s hrubým asfaltem se prudce stoupalo vzhůru a rozhodně bylo možné útočit. Zkusil to pouze Fabio Aru, ale jemu samotnému pravděpodobně nešlo o vlastní výsledek, měl být v popředí v případě útoku Tadeje Pogačara a pomoci mu v rovinaté pasáži před cílem. Mladý Slovinec nic sám nezkusil, naopak musel řešit defekt a vracet se do hlavní skupiny. 

Já tohle stoupání znám a myslím, že moc závodníků ho předtím nikdy nejelo. A proto ani neútočili. Sice je hodnocené jako vrchařská prémie 1. kategorie, ale podle mě odpovídá kategorii HC. Čtyři kilometry jedete strmě nahoru a je opravdu těžké, dodává Andy Schleck, který na Tour pracuje pro Škodu Auto a doprovází hosty české automobilky v průběhu všech třech týdnů Tour de France. Všichni čekají na etapy v Alpách a Pyrenejích, ale dnes to byl těžký den a je pro mě trochu zklamáním, že nikdo neútočil.

Ineos Grenadiers udržoval na Col de la Lusette poměrně nízké tempo, v půlhodinovém výjezdu byla hlavní skupina pomalejší než vítězný Alexej Lucenko, který strávil celý den v úniku. Jezdci Ineosu přiznávají, že se rozhodli jet defenzivně a jen hájili pozici v popředí. Bernal se možná necítil nejlépe a je proto ještě větším zklamáním, že nikdo z jeho soupeřů ho neprověřil. Každý, kdo v konečném pořadí Tour skončí těsně za Kolumbijcem, si to možná bude vyčítat. 

Něco zkusit mohli outsideři, například Mikel Landa, Miguel Angel Lopez, Guillaume Martin, Rigoberto Uran a další, ale nic se nestalo. Tým Jumbo - Visma a Primož Roglič také radši šetřili síly na další dny. Už páteční etapa do Lavauru totiž může být jedna z rozhodujících. Profil tomu vůbec nenapovídá, ale předpověď hlásí silný vítr z boku a tvořit by se měly takzvané terezíny. Vent d´Autan, jak se místní vítr nazývá, by podle některých předpovědí mohl mít sílu kolem 45 km za hodinu a měl by foukat zezadu z boku, což je nejnebezpečnější směr. A nejtěžší.

Andy Schleck si podobné etapy nikdy neužíval, ale jako divák se těší: Pro vrchaře, jako jsem byl třeba já, když jsem měl 66 kilo a terezíny jsem opravdu neměl rád, to bude náročné. Boční vítr můžete milovat i nenávidět, záleží na situaci. Když jste mezi prvními patnácti, můžete získat čas, ale když jste ve druhé nebo třetí lajně, je to strašné, protože se vlastními silami nikdy dopředu nedostanete. 

Je to docela zábava, když máte správný tým. Když jste vpředu a soupeři za vámi trpí. Na etapu se těším, je to další příležitost pro lídry na celkové pořadí, zkusit něco a získat čas. Pokud bude foukat. Ale myslím, že je docela velká pravděpodobnost, že terezíny uvidíme.