Sepp Kuss (Jumbo-Visma) zvítězil v 15. etapě Vuelty s cílem na vrcholu stoupání Santuario del Acebo. Americký vrchař byl nejlepší z velké skupiny uprchlíků a s výrazným náskokem porazil Rubena Guerreira (Katusha Alpecin) a Taa Geoghegana Harta (Ineos). 

Mezi favority byli nejlepší Alejandro Valverde (Movistar) a Primož Roglič (Jumbo-Visma), kteří v cílovém stoupání spolupracovali a dojeli s náskokem 41 sekundy před Miguelem Angelem Lopezem (Astana) a Tadejem Pogačarem (UAE Emirates). 


Vývoj etapy

Etapa byla velmi náročná na 154 kilometrech byly čtyři vrchařské prémie 4. kategorie, ale také byla velmi nezáživná. Zejména z pohledu boje o celkové pořadí. Závod o etapu byl zajímavější. Do úniku se dostala početná skupina, ve které bylo několik kvalitních vrchařů. Kromě Seppa Kusse také Marc Soler (Movistar), Oscar Rodriguez (Euskadi - Murias) a další. 

Aktivní byl především Sergio Samitier (Euskadi - Murias), který nechtěl čekat na posledná stoupání  a ujížděl už v průběhu etapy. V předposledním stoupání se k němu přidali Ben O´Connor (Dimension Data) a Dani Navarro (Katusha Alpecin), ale jejich snaha až do soledního výjezdu nevydržela, skupina pronásledovatelů spolupracovala a příbližovala se už před cílovým výjezdem. Jen Samitier vzdoroval, ujel sám a dojel si ho Vasil Kirijenka (Ineos). To vše ale bylo zbytečné, protože výjezd na Santuarion del Acebo byl tak náročný a dlouhý, že se rozhodlo až tam. 

Sepp Kuss byl jednoznačně nejlepší a snadno si vypracoval půlminutový náskok. Ruben Guerreiro a Tao Geoghegan Hart se snažili Američana dojet, ale marně. Mladý vrchař získal první vítězství na závodech Grand Tours. 

Jezdci v celkovém pořadí byli velmi neaktivní a čekali jen na poslední stoupání. Na začátku kopce nastoupil Alejandro Valverde, ale Primož Roglič byl pozorný a ihned ho následoval. Valverdemu to nevadilo, protože neútočil na Rogliče, ale na Tadeje Pogačara, Miguela Angela Lopeze a Naira Quintanu (Movistar).   

Valverde a Roglič spolupracovali až na vrchol a dojeli se solidním náskokem před Lopezem a Pogačarem. Mladý Slovinec se sice snažil útočit na svého konkurenta v souboji o bílý dres, ale Kolumbijec se udržel. Hůř na tom byl Rafal Majka (BORA - hansgrohe), který na tuto dvojici ztratil 18 sekund. Ale ještě hůř dopadl Nairo Quintana, který za Valverdem a Rogličem zaostal o 1:36. 

V celkovém pořadí se tak nezměnil rozdí mezi Rogličem a Valverdem, který je stále 2:25, ale Pogačar ztrácí už 3:42 a Lopez 3:59. Quinta drží páté místo s odstupem 5:09 a Majka je šestý se ztrátou 7:14. 

Roglič vede také bodovací soutěž. Nejlepším vrchařem zůstává Angel Madrazo (Burgos - BH), ale soupeři se blíží a Madrazo nedokáže reálně nejlepším vrchařům konkurovat. Pogačar drží bílý dres s minimálním náskokem 17 sekund.