Pro favority na celkové pořadí to byl snadný den. Nejlehčí etapa 106. ročníku Giro d'Italia z Pergine Valsugana do Caorle měřila 197 kilometrů a většinu závodu byla ve vedení skupina čtyř uprchlíků. Thomas Champion (Cofidis), nejpilnější uprchlík celého Gira si nenechal uniknout tuto příležitost a přidali se k němu také Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa) a Charlie Quarterman (Corratec-Selle Italia). 

Peloton nedal čtveřici v úniku žádnou šanci, jejich náskok byl maximálně 2:25, přesto se Leysen pokusil o šokující závěr a dal do posledních kilometrů vše. Dostižen byl 5 kilometrů před cílem. V tu dobu už probíhaly tvrdé souboje o pozici na čele pelotonu, v úzkých zatáčkách se cyklisté míchali, například Mark Cavendish (Astana Qazqastan) vypadl z předních pozic asi 2 kilometry před cílem a už se dopředu nedostal.  

Nejlepší práci odváděl tým DSM, především Marius Mayrhofer, který do posledního kilometru dovezl Niklase Märkla a Alberta Daineseho. Märkl udržel první pozici do důležité poslední levotočivé zatáčky s Dainesem a Niccolou Bonifaziem (Intermarché-Circus-Wanty) za sebou. Až okolo dvanáctého místa v tu chvíli jel favorizovaný Jonathan Milan (Bahrain Victorious). Märklovi vůbec nevyšlo střídání, svého lídra trochu zdržel a Dainese se musel dotahovat na spurtující soupeře. Především na Michaela Matthewse (Jayco AlUla), kterému Michael Hepburn připravil výbornou pozici. 

Matthews byl v čele nejdéle, ale zezadu se rychle blížili italští soupeři, Dainese po pravé Australanově ruce a Milan po levé. Oba hodily svá přední kola na pásku o něco dřív než Matthews. Daniese byl první o pár centimetrů a ve svém domovském Benátsku vybojoval emotivní triumf. Dojezd byl tak těsný, že si Dainese musel počkat na fotografii z cílové kamery, nechtěl se radovat předčasně.

Nechtěl totiž uvěřit, že by se mu to opravdu povedlo, v posledních dnech totiž řešil především zdraví. Posledních pět dní jsem byl dost nemocný, řekl po dojezdu. Tohle je neuvěřitelné. První sprinty na Giru nevyšly podle plánu. Vedli jsme si dobře, ale nedosáhli jsme výsledku, který jsme chtěli. Dnes jsme jeli opravdu šílené finále. Marius a Niklas odvedli dobrou práci. V posledních metrech jsem byl opravdu na hranici svých možností. Viděl jsem, že se blíží Jonathan, ale nezvládl jsem dobře hodit kolo na pásku. Byl jsem opravdu už úplně mrtvý. Posledních pět dní jsem měl žaludeční a dýchací problémy. Dnes to byl první den, kdy jsem se zase cítil dobře. Nemůžu týmu dostatečně poděkovat.

Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) dokončil na 64. místě v čase vítěze.  

Milan už podruhé těsně prohrál, ale i tak může být spokojený, v dnešní etapě si totiž prakticky zajistil vítězství v bodovací soutěži. Má už 215 bodů a náskok 94 bodů. Stačí mu přežít hory, stihnout časový limit a s obrovskou pravděpodobností si v Římě dojde pro maglia ciclamino.

Samozřejmě, že mé nohy dnes nebyly po včerejších stoupáních v nejlepší kondici. Dal jsem do toho všechno, ale ve finále bylo trochu obtížné udržet kolo Andrey Pasqualona. Dohnal jsem ho až na posledních 300 až 400 metrech a pak jsem se pustil do spurtu. Snažil jsem se předjet co nejvíce jezdců, ale byl jsem příliš daleko, říká dráhový specialista a od letošního roku také špičkový sprinter.

Chybělo mi dnes tak trochu všechno. Myslím, že také trochu zkušeností, pokračuje. S fialovým dresem už trochu počítá: Ale nehodlám to brát na lehkou váhu. I v časovce na Monte Lussari musím pořád šlapat do pedálů. Ale nejdřív mysleme na zítřek a pokusme se dokončit toto Giro.

Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) si bez problému udržel růžový trikot, nic špatného se nestalo ani žádnému dalšímu favoritovi, proto jeho náskok před rozhodujícími třemi etapami v horách zůstává pouze 18 sekund na Joãa Almeidu (UAE Emirates), nejlepšího závodníka do 25 let. 29 sekund ztrácí Primož Roglič (Jumbo-Visma). 

Dnes jsme ušetřili hodně energie na další tři etapy. Trochu nám zapršelo, ale to se nedá srovnat s tím, co jsme měli předtím. Naštěstí jsme měli na konci pěkné a teplé počasí. Finále ale bylo bláznivé, takže jsem rád, že to máme za sebou, říká Thomas po převzetí dalšího dresu lídra celkového pořadí.