Tady vládla maďarská cyklistka Petra Zsankó před formací Dukly v čele s Nelou Slavíkovou, ukázaly se i cyklokrosařky z Brilonu. Dva nejlepší junioři si vyměnili loňské pořadí, vyhrál talent Pavel Šumpík z Roman Kreuziger Academy před Štěpánem Zahálkou (Mapei/Merida Kaňkovský). „Byl to jeden z více závodů, zvládli jsme to. Měli jsme větší účast než loni, snad závod hobíků naplnil účel, podporu mládežnických závodů. Startoval společně jeden balík a klobouk dolů před staršími, kteří to celé odjeli,“ hodnotil Josef Vaishar z pořadatelského týmu Favoritu Brno.

Rozhodlo se až ve finiši. „Vyšlo to, náhoda,“ přiznal se smíchem, ale samozřejmě velice spokojeně Jaroslav Kocurek. „Snažil jsem se aktivně odjíždět, ale nešlo to. My, co se známe i z loňského RoadCupu, myslím Martina Šrajera a Romana Kozubíka, jsme se hlídali. Roman nastoupil v posledním kopci, odskočil, já jsem šel dopředu až před vrcholem, udělal jsem si pozici ze sjezdu do kostek a zúžení. Pak se tam objevili ještě lidi o kolo zpět. Na mostě jsem pak Romana předjel a věděl, že už to je doma,“ popisoval poslední metry 43letý cyklista z Monumentů z Valašského Meziříčí.

Druhý v 15členné skupině tedy skončil těsně dokonce 51letý Roman Kozubík (Force Zlín), tedy vítěz kategorie 45+, a třetí naopak 19letý mladík Michal Rozehnal (Rexonix/Kovo Praha). Tedy souboj generací!

„Byl jsem tam poprvé, velice pěkně zajištěný závod, zajímavý okruh, který i bez velkých kopců dokázal rozdělit pole. Mně to sedělo, já už ty maratony nejsem. Opravdu se mi to moc líbilo, nakoplo mě to do další části sezóny, pozvedlo pozitivní myšlení,“ dodal Kocurek, který „rube“ v dřevozpracující fabrice od šesti do dvou a pak vyráží každý den na kole.

Zvládne až patnáct hodin týdně, ročně až dvacet tisíc kilometrů. „Musí tě to bavit a taky chceš být s dětmi… Jsem rád, že začala závodní sezóna a můžu taky odpočívat,“ pokrčil rameny. Letos šetří čas i na cestování, proto se nevydá na Pekla Severu, druhý a třetí díl RoadCupu, už tento víkend (20. a 21. dubna) v Českém Švýcarsku.

To nezdolná a nejlepší žena Jana Milec-Jiřincová tady chybět rozhodně nebude. I když předpověď počasí hrozí návratem zimy. Také ona se v Náměšti dobře naladila, navíc bratr, Vinohradská šlapka Jiří Jiřinec, dojel dvanáctý a udržel se v čelní skupině.

„Já jsem špatně odstartovala a zůstala v zadním balíku, který moc nespolupracoval. V předposledním kole se mi nepovedlo odjet, a ještě mě zavřeli, to mě trošku znechutilo, ale dojela jsem. Jinak moc hezká trasa, houpavá, čtyři brdky, docela náročný,“ vyprávěla. Zajela průměr 35 km/h, podobný jako čelo elity českého poháru žen. „A to jsme vlastně nejely. Myslím, že bych se snad udržela i s nimi… Ale mě to asi víc baví s chlapy,“ přidala ještě.

Pořadatelé měli obavy, jak se do účasti promítne časný start v 9 hodin. „Jezdím Gran Fonda v zahraničí a taky se tam vyráží brzy, třeba i v sedm nebo osm,“ neřešil to Kocourek. To nejlepší dáma přijela až z Prahy. „V pět jsme vstávali, dvouletá dcerka Adéla už ani neusnula. Stihla jsem tak tak i její dětský závod na odrážedle, byla statečná, vyhrála koláčky,“ dmula se pýchou hrdá máma.

Kompletní výsledky najdete zde.