loading...

Belgickému celku se na UAE Tour zatím daří vše, na co sáhne. Po úvodní etapě a vítězství Tima Merliera ve spurtu si Evenepoel opět polepšil v celkové klasifikaci a Soudal Quick-Step si připsal další vítězství. Černý a ostatní jezdci v modrých dresech svedli v přístavu Chalífa nečekaně těsný souboj s týmem EF Education-EasyPost. Američané zajeli lepší čas než favorizované sestavy Ineos Grenadiers a Bahrain Victorious o pouhé 2 a 3 sekundy, ale ještě museli počkat na poslední tým na trati. 

Zdálo se, že by to Van den Bergovi, De Bodovi, Camargovi, Wisniowskému, Steinhauserovi, Carrovi a Amadorovi mohlo opravdu vyjít, protože na mezičase ztrácel Soudal Quick-Step 10 sekund na nejlepší. Jenže v druhé polovině časovky byl Soudal Quick-Step mnohem rychlejší a i když postupně ztrácel závodníky a do cílové rovinky najížděl pouze ve čtyřech, pásku protnul v nejlepším čase. 17,3 kilometru dlouhou trať zvládli Černý a spol. průměrnou rychlostí 56,773 km/h.

Zklamání jezdců EF Education bylo obrovské, naopak radovat se mohl Luke Plapp z Ineosu. Časovku se Britům sice nepodařilo vyhrát, ale díky ztrátě pouze 3 sekund se australský mistr dostal do průběžného vedení. Druhý Evenepoel má stejný čas, třetí Nikias Arndt (Bahrain Victorious) ztrácí 3 sekundy a čtvrtý Pello Bilbao (Bahrain Victorious) 4 sekundy.

"Jedna sekunda? To stačí, ne?" řekl Remco Evenepoel po svém úplně prvním vítězství v týmové časovce. "Klaas (Lodewyck, sportovní ředitel) na mezičase říkal, že máme ztrátu 10 sekund. Jenže to jsme ještě nevěděli, jestli jsme vpředu nebo vzadu, protože down může znamenat i to, že jsme první," vysvětluje mistr světa jisté zmatky v průběhu časovky. "Naštěstí jsme ve druhé části dohnali spoustu času. Máme v týmu hodně zkušených časovkářů a dobře jsme si to rozdělili. Věděli jsme, že na poslední úsek s větrem v zádech máme o něco více koní. Jel jsem s největším převodníkem s 60 zuby, takže jsem v úsecích s větrem v zádech musel jet nejdelší špice. Rychlost se držela okolo 70 km/h. To bylo naštěstí dostatečně rychlé."

Evenepoel neztrácí na vedoucího Plappa vůbec nic a jeho tým aspoň nemusí pracovat na čele pelotonu: "To není špatné, můžeme ušetřit nějaké síly. Přišli mě sice požádat, abych jel v bílém dresu, ale raději bych jel ve svém vlastním bílém dresu mistra světa."

Opět se nedařilo domácímu týmu UAE Emirates. Na osmém místě ztratil 16 sekund na Soudal a Adam Yates je po prvních dvou etapách s velkou pravděpodobností mimo hru o celkové vítězství. Brit ztrácí 1:17 na Plappa a Evenepoela.