12. etapa byla nejdelší (204 km) v celém 105. ročníku Giro d'Italia a odstartovala bez Caleba Ewana (Lotto Soudal), který po několika neúspěšných pokusech v hromadných dojezdech odjel domů, odpočinout si před začátkem přípravy na Tour de France. Start etapy byl velmi rychlý, do úniku chtěla spousta cyklistů, protože bylo v podstatě jisté, že se dlouhý únik dostane až do cíle. Nakonec se vytvořila skupina 25 jezdců, ve které nechyběl ani Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix).

Alpecin - Fenix se poučil z předchozích etap a kromě Van der Poela dopředu vyslal také další dva své jezdce, domácího Stefana Oldaniho a Nizozemce Oscara Riesebeeka. Ale nebyl to jediný tým s více než jedním zástupcem v úniku. Bahrain Victorious měl vpředu Santiaga Buitraga a Jashu Sutterlina, Bardiani  - CSF Faizané Lucu Coviliho a Davideho Gabbura, Intermarché - Wanty Gobert Lorenza Rotu a Reina Taaramaeho, Jumbo - Visma Gijse Leemreizeho a Pascala Eenkhoorna, BikeExchange - Jayco Lucase Hamiltona a Mattea Sobrera. Dále ve skupině byli jednotlivci Andre Vendrame (AG2R Citroen), Valerio Conti (Astana Qazaqstan), Simone Consonni (Cofidis), Edoardo Zardini (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Magnus Cort (EF Education - EasyPost), Michael Schwartzmann (Lotto Soudal), Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa), Will Barta (Movistar), Nico Denz (DSM), Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe).

Právě Kelderman měl v celkovém pořadí nejmenší ztrátu na vedoucího Juana Pedra Lopeze, přesně 11:02 a proto tým Trek - Segafredo musel udržovat tempo v hlavním poli a nenechat skupině příliš času. 

Rota vyprovokoval nový únik 

Vedoucí skupina spolupracovala až do předposledního stoupání La Colletta. Zde, 56 kilometrů před cílem, zaútočil Rota a hned na první pokus vytvořil úspěšný nový únik. Na vrchol stoupání vyjel sám, ale ve sjezdu ho dojeli Oldani a Leemreize a pomalu najížděli náskok od zbytku velké skupiny. Vzadu se opakovaně nastupovalo a většina jezdců se snažila dojet zpět dopředu k vedoucímu triu, ale marně. Útočili dokonce i jezdci Alpecinu Van der Poel a Riesebeek, což se nezdálo být moc taktické.

Oldaniho skupinu to však neohrozilo a v dalším výjezdu Valico di Trensaco si Van der Poel a Riesebeek vystoupili i ze stíhací skupiny. Silnější totiž byli vrchaři, Buitrago, Kelderman, Hamilton a Mollema se společnými silami snažili přiblížit první trojici, ale nedařilo se jim ve stoupání ani ve sjezdu a na rovině. Oldani, Rota a Leemreize měli 20 kilometrů před cílem náskok 43 sekund, který navíc stále rostl. 15 kilometrů před cílem to bylo už 55 sekund a bylo jasné, že vítězem etapy je někdo z první skupiny.

Oldani, Rota a Leemreize spolupracovali až do cílového Janova. Ani jeden z nich si doposud nepřipsal žádné vítězství v profesionálním pelotonu a nikdo si nechtěl nechat ujít příležitost kvůli příliš brzkému taktizování. Leemreize zaútočil jako první až 1100 metrů před cílem. Za poslední zatáčkou tvrdě nastoupil, ale Oldani s Rotou ho dotáhli. Poté chvíli taktizovali a 250 metrů před cílem podruhé zaútočil Leemreize. Oldani byl pohotový, využil závětří za mladým Nizozemcem a nabral rychlost. Rota se snažil co nejdéle zůstal v háku za Oldanim a až před páskou vystřelit kupředu, ale na Oldaniho rychlostně nestačil a dojel druhý.

"Věděl jsem, že jsem rychlý, ale rozhodně to nebylo snadné," řekl Oldani po dojezdu. "Rotu dobře znám, je to kamarád. Proto jsem věděl, že je také rychlý a že musím být opatrný. Ten druhý nás chtěl překvapit, ale to jsme čekali. Nebylo snadné to zvládnout, ale podařilo se."

Důležité podle Oldaniho bylo hned tříčlenné zastoupení týmu v úvodním úniku a účast Van der Poela: "Jeho přítomnost byla klíčová. Věděli jsme, že když nás tam bude víc než jen Mathieu, ostatní budou sledovat jeho. Byla to šance pro další kluky z týmu. Povedlo se nám to."

Druhá skupina ztratila 57 sekund a peloton dojel s odstupem 9:08. Díky tomu se Kelderman posunul o deset příček výš a nížil ztrátu na Lopeze na 2:51 a odsunul Jana Hirta (Intermarché - Wanty Gobert) na průběžné 15. místo. Třetí muž Gira z roku 2020 byl v cíli upřímný a odmítl možnost návratu do boje o celkové pořadí: "Nejsem v dlouhých kopcích dost dobrý a musel bych mít mnohem menší ztrátu, abych mohl uvažovat o úspěchu. Chtěl jsem vyhrát etapu, ale nečekal jsem, že další únik vznikne tak brzo." Také Hamilton si pomohl, na 16. místě ztrácí 3:45.

Všechny dresy zůstaly u svých majitelů. Lopeze vede celkově i soutěž do 25 let. Arnaud Démare (Groupama - FDJ) je lídrem bodovací soutěže a Diego Rosa (EOLO - Kometa) nejlepším vrchařem.