152 kilometry dlouhá horská etapa byla těžká od startu. Hned od začátku závodu se začalo stoupat a vrchaři se snažili dostat do dlouhého úniku. Nakonec se vytvořila početná skupina 24 jezdců, kde nechyběli ani závodníci nebezpeční z pohledu celkového pořadí. Jan Polanc (UAE Emirates) byl nejlépe postaveným jezdcem se ztrátou 1:42. Ale ambice na červený dres měli i další.

Pro Jumbo - Visma a Primože Rogliče se závod vyvíjel dobře. V první skupině měl Seppa Kusse a Sama Oomena a existovala šance, že některý soupeř se oblékne do červeného dresu, což byl jeden z cílů týmu, aby Rogličovi domestici nemusel pracovat v dalších etapách.

Matteo Trentin (UAE Emirates) odvedl v první skupině nejvíce práce pro Jana Polance, který chtěl dres lídra, ale v těžkém závěru etapy se mu to nakonec nepovedlo. Nejlepší vrchaři totiž nechtěli čekat až na cílový výjezd a útočili daleko před cílem. Michael Storer (DSM) nastoupil 46 kilometrů před cílem. K Storerovi se přidali Lawson Craddock (EF Nippo) a Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers).

Sivakov se pokusil zaútočit 16 kilometrů před cílem, ale spadl mu řetěz a naopak musel stahovat útočícího Storera. Craddock jejich tempo nevydržel. Před cílovým stoupáním Balcón de Alicante se k vedoucí dvojici dostali pronásledovatelé Carlos Verona (Movistar) a Andreas Kron (Lotto Soudal).

Verona si ve strmém cílovém kopci věřil, zaútočil 4 kilometry před cílem, ale přecenil své síly. Storer se nenechal utrhnout a naopak zaútočil a pokračoval sám. Verona a Sivakov nebyli daleko za ním, ale dostihnout ho nedokázali a Storer si dojel pro své první vítězství na Grand Tour. Druhý skončil Verona a třetí Sivakov.

Valverde musel odstoupit 

V pelotonu byl opět aktivní především Movistar. Muži v modrých dresech zaútočili asi 45 kilometrů před cílem, do úniku se snažil dostat Alejandro Valverde, ale ve sjezdu najel do díry na silnici, nevybral pravotočivou zatáčku, tvrdě upadl a sklouznul ze silnice. Dokázal se sice vrátit na kolo, ale byl otřesen a musel vzdát. A nebyl sám, kdo byl donucen odstoupit, ještě dříve sesedl z kola Hugh Carthy (EF Nippo), pravděpodobně kvůli nemoci. 

Movistar v útočení pokračoval, ale ničeho tím nedosáhl. Favorité si to rozdali až v cílovém kopci. Ale ani zde nikdo moc nenastupoval. Tempo jel Adam Yates (Ineos Grenadiers) a podařilo se mu utrhnout Mikela Landu (Bahrain Victorious), ale Rogliče neohrozil.

Ze skupiny odpadl Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), který ztratil 13 sekund, o 30 sekund zaostali Landa, Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a Fabio Aru (Qhubeka NextHash). Ale nic víc se z pohledu celkového pořadí nestalo.

Roglič udržel červený dres s náskokem 8 sekund před uprchlíkem Felixem Großschartnerem (BORA - hansgrohe). Enric Mas (Movistar) na třetím místě ztrácí 25 sekund. Nejlepším vrchařem byl vyhlášen Pavel Sivakov, který dnes posbíral nejvíc bodů. Má jich 16, druhý Storer má 12 bodů. V bodovací soutěži zůstal první Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix). Egan Bernal (Ineos Grenadiers) drží bílý trikot.